StoryEditorOCM
KalelargaVRIJEDNI PROJEKTI

Župan sa suradnicima u obilasku radova na azilu za životinje i Poljoprivredno-edukacijskog centra

Piše Zadarski.hr
1. prosinca 2023. - 14:07
Župan sa suradnicima u obilasku radova na azilu za životinje i Poljoprivredno-edukacijskog centraZdŽ/Slobodna Dalmacija

Župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića i resornog pročelnika Daniela Segarića obišao je u četvrtak radove na izgradnji Skloništa za životinje na Bokanjcu i Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku.

Sklonište za napuštene životinje, odnosno novi azil za pse, jedan je od strateških projekata Zadarske županije, a gradi se na rubnim dijelovima Zadra (k.o. Bokanjac, kat. čest. 627/61). Ukupno je vrijedan 2.187.339,35 eura s PDV-om, a radove provodi tvrtka Alfaplan građenje d.o.o. iz Dubrovnika.

 - Sklonište za napuštene životinje projekt je na kojem se radilo nekoliko godina. Ministarstvo državne imovine 2019. godine darovalo je zemljište Zadarskoj županiji namjenski za izgradnju Skloništa, a polovicom 2021. godine ishođena je građevinska dozvola. U međuvremenu je Županija financirala izgradnju pristupnog puta, a Grad Zadar u svom je ovogodišnjem proračunu predvidio sredstva u iznosu od 300 tisuća eura za sufinanciranje izgradnje ovog projekta - podsjetio je župan.

Županijsko izaslanstvo u pratnji općinskog načelnika Ivice Šarića obišlo je radove i na Poljoprivredno-edukacijskom centru u Zemuniku Donjem. Radove vrijedne 1.266.023,96 eura s PDV-om izvodi tvrtka Reliance iz Splita, a sredstva je u potpunosti osigurala Zadarska županija.

Poljoprivredno-edukacijski centar planira se realizirati na prostoru površine oko tri hektara, a glavni cilj projekta je izgradnja edukacijskog centra za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

 - Osnovna ideja ovog županijskog projekta koji će biti ostvaren u Zemuniku, osiguranje je prostora i edukatora za prijenos znanja i novih tehnologija našim poljoprivrednicima, jer poljoprivreda nekoć i danas prilično se razlikuje. Uvjeren sam kako je PEC nešto što Zadarskoj županiji treba i kako će njegovim ostvarenjem biti ostvaren veliki iskorak u području edukacije poljoprivrednika. To će, u konačnici, rezultirati podizanjem, već sada prilično visoke, kvalitete naših namirnica na još višu razinu, što nam je od presudnog značaja radi brendiranja Zadarske županije kao eno-gastro destinacije -  poručio je župan Božidar Longin dodavši da će se u sljedećoj fazi projekta nastojati osigurati sredstva za podizanje manjih plastenika koji bi služili kao poljoprivredni inkubator i koji bi se po povoljnim uvjetima davali u najam isključivo mladim poljoprivrednicima.

Projektom izgradnje centra planirane su dvije dvorane za edukaciju, uredi za voditelje centra te edukatore, a osigurat će se i manji prostor za Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te prostor za rad udruga u poljoprivredi.

28. travanj 2024 16:48