StoryEditorOCM
KalelargaBURA OKO KRSTE

"Župane, s govornice Županijske skupštine pravomoćno osuđene ljude nazivate čestitima. Pa dokle smo to došli?!"

Piše Lada Burčul
29. studenog 2022. - 16:10

- Pompozno je najavljivano spajanje općina u Hrvatskoj, čiji sje konačni cilj trebala biti ušteda i kvalitetnija lokalna uprava. Pilot projekt najprije su bile Općina Starigrad i Općina Jasenice, da bi se kasnije u tom spajanju spominjala i Općina Posedarje. Ministarstvo pravosuđa i uprave je baš ovaj primjer predstavljalo kao začetnike vrlo važne reforme. No najprije je voljom birača otišao jedan od inicijatora, bivši načelnik Općine Jasenice, a nedavno i drugi, sad već bivši načelnik Općine Starigrad, silom pravomoćne sudske presude. Ove općine su u Zadarskoj županiji, pa pitam župana Božidara Longina da detaljnije pojasni ovu situaciju - kazao je u utorak na sjednici zadarske Županijske skupštine esdepeov vijećnik Zlatko Marasović.

- Sad već bivši načelnik Općine Starigrad pravomoćno je osuđen za djelo davanja lažnog iskaza i lažiranja dokumentacije. Laž je u normalno uređenim državama osobina koja nije prihvatljiva u javnom djelovanju, u našem zakonodavstvu je kažnjiva, no u stranci iz koje dolazi bivši načelnik Općine Starigrad, a i većina u ovoj Skupštini, to je vrijednost koja se nagrađuje? Stoga moje pitanje glasi: u kojoj ustanovi u nadležnosti Zadarske županije ili Grada Zadra će se raspisati natječaj na kojem će najbolji kandidat biti bivši načelnik Općine Starigrad? - ironično je upitao Marasović.

Župan Longin je o bivšem načelniku Starigrada Krsti Ramiću, koji je, kako smo pisali, prije nekoliko dana odstupio s dužnosti jer je pravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, kazao da je ovaj "dovoljno o svemu rekao time što je podnio ostavku na sve funkcije."

- Iako, držim da se radi o čestitom čovjeku koji je doživio ono što ni blizu nije zaslužio. Neka to ostane na savjesti onima koji su takvu odluku donijeli - kazao je župan, na što se Marasović zdvojno zapitao "dokle smo došli ako s govornice Županijske skupštine župan pravomoćno osuđene ljude naziva čestitima." 

image

Krste Ramić

Jure Miskovic/Cropix
image

Župan Božidar Longin

Jure Miskovic/Cropix
19. travanj 2024 08:35