StoryEditorOCM
KolonaKREĆE RASPLET

Ako Enio Meštrović sutra bude izabran za predsjednika Gradskog vijeća Zadra, nakon Ričarda ga čeka uloga života: postat će „ključni reformator HDZ-a”

20. lipnja 2021. - 20:02

Što će se u ponedjeljak dogoditi u Zadru? Teoretski se može dogoditi svašta, ali je vrlo vjerojatno da se suštinski neće dogoditi – ništa.

Rezultati izbora pokazuju da se Zadar nakon HDZ-ove tridesetogodišnje „demonstracije moći” nalazi pred ulaskom u potencijalno kaotičnu fazu „kontroliranja nemoći” svih ključnih aktera. Došlo je do redistribucije političkog utjecaja, HDZ ima nikad mizernijih 11 mandata, koalicija „Srcem za Zadar” okupljena oko SDP-a i Akcije mladih osam, Enio Meštrović sedam, a tu je i simbolični mandat Damira Biloglava iz Domovinskog pokreta. Nitko nema dovoljno snage nametnuti se kao neosporni lider, a nikome ne odgovara nadolazeću krizu vlasti munjevito okončati novim izborima, jer su svi u strahu od mogućih sankcija na biralištima.

Istovremeno, potpuno je jasno da nikakva formalna koalicija neće biti dogovorena, jer HDZ-ova koalicija i „Srcem za Zadar” niti mogu niti žele zajedno, SDP i Akcija mladih misle da im je Meštrović „prirodni saveznik”, ali on, iako je svjestan da bez njega nitko ne može ništa, ne želi „ni lijevo ni desno” jer smatra da bi biranjem jedne strane izvršio političko samoubojstvo. A to, opet, pokazuje da Meštrović ne želi biti jednokratni kamikaza i da ima ozbiljnije i dugotrajnije namjere.

Budući nitko na startu ne želi preuzeti odgovornost i baciti dinamit prije nego se GV uopće konstituira, upalo se u „logičku petlju” iz koje se kao jedini trenutni izlaz nazire izbor Enija Meštrovića za predsjednika i konstituiranje Gradskog vijeća. Trenutnu pat poziciju sve tri političke grupacije „razriješile” bi uzimanjem predaha, a što to u suštini znači i što slijedi kasnije – ne zna nitko! Zato se čini da će u ponedjeljak prevagnuti „ideja konstituiranja”, a kasnije – što bude.

Da bi to mogao biti „pravac raspleta”, pokazuje i dogovor oko sastava Mandatnog povjerenstva i Odbora za izbor i imenovanje: svi u njima imaju po jednog predstavnika, ali nitko ne zna tko čini većinu.

Tako će zadarska vlast zagaziti u nestabilno tlo kohabitacije jer bi izvršna vlast ostala u rukama HDZ-ovog gradonačelnika Branka Dukića, ali unutar gradskog parlamenta ne bi bilo moguće povući jasnu crtu razdvajanja vlasti i opozicije. Ta bi se crta povlačila pri svakoj, pa i najmanjoj odluci Gradskog vijeća, sve tamo do usvajanja proračuna kao „majke svih odluka”.

U takvom raspletu, Zadar bi ušao u višemjesečno iscrpljivanje, traženje kompromisa i političkih nagodbi iz kojih će svaka od strana željeti izvući maksimum. A to će, kad-tad, pokazati može li Meštrovićeva predizborna „konceptualna umjetnost” biti preobražena u jasnu i precizno artikuliranu postizbornu političku platformu.

On tvrdi da želi biti „kontrolor i korektor”, da mu destrukcija nije u planu, da za sebe i svoje ljude ne želi ništa, da mu je interes građana jedini kriterij. Problem je u tome što je politička scena krcata boraca za javni interes, ali ga svaki od njih shvaća na svoj način.

Stvarne promjene neće doći pukom zamjenom ključnih ljudi opsežne HDZ-ove kadrovske infrastrukture, a domet promjena bit će moguće procjenjivati tek nakon što bude poznato tko će zauzeti ispražnjene pozicije. HDZ je, čak i prije konstituiranja GV odaslao „pomirljive poruke”: ako župan Božidar Longin najavljuje poništavanje već raspisanog natječaja za ravnatelja Doma zdravlja jer o tome treba odlučiti novo Upravno vijeće izabrano od nove Skupštine, onda se, dovođenjem te logike do kraja, postavlja pitanje znači li to da bi, zbog novog odnosa političkih snaga u Skupštini i u Gradskom vijeću, bilo poželjno da svi pročelnici i direktori svoje mandate stave na raspolaganje. Možda netko to i zatraži.

Uz oslabljenu poziciju gradonačelnika Dukića čiji su pojedini kadrovi već „mrtvi”, a da to niti ne znaju, ali i uz tvrdnje iz HDZ-a kako su svjesni „potrebe za promjenom”, resetiranje pročelničko-direktorske garniture je sigurno, jer na tome inzistiraju i Meštrović i koalicija ”Srcem za Zadar”.

Ukratko, svi žele mijenjati HDZ! Je li to kroz kohabitaciju uopće moguće i do koje mjere – e, to ne zna nitko!

A to onda znači da Ričard kao Meštrovićev umjetnički alter ego sigurno nije njegov glumački vrhunac. Pred njim je puno zahtjevnija „uloga života” u kojoj će se paradoksalnim preokretom naći u koži „ključnog reformatora HDZ-a”.

Uz brojne nepoznanice, ovo je još jedna: nitko ne zna hoće li u ponedjeljak u gradsku vijećnicu ušetati Ričard ili Enio Meštrović.

17. travanj 2024 21:07