StoryEditorOCM
KolonaSURADNJA ILI IZBORI

Devet mjeseci Gradskog vijeća Zadra: hoće li čvrsta Dukićeva želja da Mariju Paleki dade i drugi direktorski mandat označiti smrt kohabitacije?

30. ožujka 2022. - 22:14

Vanja Čvrljak ima realne izglede postati direktor Turističke zajednice Grada Zadra, ali tek na proljeće 2026. godine jer tada o toj dužnosti više neće odlučivati aktualni zadarski gradonačelnik Branko Dukić. Kada se Dukić konačno vrati na Odjel ginekologije, s mjesta direktora gradske TZ odlepršat će i Mario Paleka.

Kada je njegovo ime po prvi puta spomenuto kao rješenje za nasljednika Zvonka Šupe, u lokalnu se kadrovsku politiku upleo tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko i iz šešira, na opće iznenađenje ne samo zadarske javnosti i aktera zadarskog turizma, nego i ovdašnjeg HDZ-a, izvukao Antu Radosa kojeg je otkrio kao vrsnog „klapskog zabavljača iz vlaških konoba”. Kako se nikome u Zadru nije dalo ratovati s Karamarkom, Rados je opstao dok nije odletio Karamarko, a onda je udomljen u Jadroliniji. Mnogi su tada odahnuli računajući da se otvorio prostor za mladog i agilnog Vanju Čvrljka, ali se među „mnogima” nije nalazio novi gradonačelnik Branko Dukić. Kopirajući Karamarka, on je 2016. godine iz svog šešira izvukao intimnog prijatelja Marija Paleku i svojim izborom do te mjere iznenadio cijeli grad da nitko do danas nije došao k sebi.

Paleka je na direktorskoj dužnosti kroz pune četiri godine uspio ostvariti nesvakidašnji pothvat: za cijelog mandata nikoga nije uspio uvjeriti da je baš on pravo rješenje za „direktora ZD turizma”! Nikoga, osim onog jednog koji o tome odlučuje, gradonačelnika Branka Dukića. A njega je na svojoj strani imao i prije četiri godine, kada su nezadovoljstvo Dukićevim kadrovskim potezom podjednako iskazivali javnost i – lokalni HDZ, što je nezabilježeni raritet.

Zato je posve nebitno je li Čvrljak u međuvremenu u Benkovcu uspio kreirati zadovoljavajuću turističku priču ili nije i je li se pokazao makar kao potencijal o kojemu bi i po treći put bilo dobro razmisliti. Kad ubrzo natječaj za direktora zadarske TZ bude raspisan, na njemu će stajati fotografija diplomiranog kineziologa Marija Peleke.

Gradonačelnik Dukić je protekle četiri godine imao "privatnog direktora” Turističke zajednice i od njega ni pod koju cijenu ne želi odustati uvjeren kako „političari prolaze, a prijateljstva ostaju za cijeli život”. U HDZ-u su svjesni te začuđujuće Dukićeve upornosti, pa sada, pred odluku o "vlasniku” novog četverogodišnjeg mandata, ma koliko i u HDZ-u gajili simpatije prema "vječnom kandidatu” Vanji Čvrljku, ne žele otvarati novi front s vlastitim gradonačelnikom koji je zbog Paleke spreman zatezati konopac do samog kraja.

Ipak, u protekle četiri godine okolnosti su se promijenile utoliko što HDZ više nije onako dominantna politička snaga kao 2016. godine. Bez jasne većine u Gradskom vijeću, HDZ je doveden u poziciju kohabitacije. Mada su se najavljivali neki novi odnosi u lokalnoj politici, mada se zazivala tolerancija političkih konkurenata i otvaranje dijaloga svih sa svima, dosadašnje je iskustvo prepuno sukoba, afera i skandaloznih postupaka. Svaka od četiri političke grupacije u Gradskom vijeću (plus predsjednik Marko Vučetić) od konstituiranja je imala svoj interni pakao: zbroj svega toga kulminirao bi na sjednicama gradskog parlamenta. Sve je podsjećalo na "A je to” kombinaciju u kojoj se četiri smušenjaka pokraj otvorenih vrata automobila svađaju oko toga tko će – sjediti kraj prozora!

Zadarski politički eksperiment je pri kraju, kohabitacija kakvu su zamišljali je praktično na samrti, ali se ne zna hoće li mrtvozornik biti Enio Meštrović ili će "tužnu vijest” objaviti netko drugi.

Kod usvajanja prošlog proračuna, za HDZ nije imalo smisla ući u tučnjavu s opozicijom jer se procjenjivalo da Meštrović, Radeta, Rubeša i društvo još uvijek na sebi imaju relativno čvrst oklop nedavno održanih lokalnih izbora. Iz kuta HDZ-a, sada se situacija mijenja: opozicija je imala vremena pokazati sve svoje slabosti, oklop im korodira pa će i HDZ-u biti lakše bušiti ga. Opozicija je, s druge strane, u ovih devet mjeseci imala vremena shvatiti da je HDZ i dalje HDZ i da je kohabitaciju teoretski moguće izdržati i sve četiri godine mandata, ali bi to zaista bilo bolno i krvavo.

I sada, evo ga, novi mandat za Marija Paleku.

Upravo je Palekino imenovanje za kompletnu opoziciju predstavljalo vrhunac HDZ-ove bahatosti, kineziolog na mjestu direktora Turističke zajednice za njih je bio "dva prsta u oba oka”, pa su višekratno najavljivali da će (kroz kohabitaciju!) napraviti sve da Paleka ode.

Nisu uspjeli i sada im se Paleka vraća kao konačni razlog zbog kojeg bi se mogla proglasiti "smrt kohabitacije”! Odluči li opozicija dignuti graju oko ovog reizbora, nema dileme da će na svojoj strani imati ne samo ogromni dio zadarske javnosti, nego i značajan dio HDZ-ovog stranačkog aparata. Tako bi se oko jednog direktorskog mjesta, ubrzo nakon što je aktualna vlast u javnosti već izgubila bitku oko Doma županije, pojavila još jedna, gotovo identična situacija.

Teško je vjerovati da bi to moglo promijeniti ishod natječaja za direktora TZ, ali bi velika javna larma oko toga bila neugodna za gradonačelnika Branka Dukića, ali i za HDZ. Zato se sada otvara naizgled paradoksalna mogućnost da minimalni prostor Vanji Čvrljku ne stvori (samo) HDZ čijem sustavu ionako pripada, nego posredno i "ujedinjena opozicija”.

Ako joj je neopozivo dozlogrdila ni živa ni mrtva kohabitacija.

16. travanj 2024 14:09