StoryEditorOCM
KolonaI, TKO JE KRIV? OSIM NEBESA...

Državne i gradske face sve znaju, samo ih nemojte pitati tko je odgovoran!

15. rujna 2017. - 22:50
kolona_

Objasnit će vam oni sve. I koliko je litara kiše palo i kako je bilo onima nad kojima se otvorilo nebo, jer socijalno osjetljivi imaju dovoljno empatije da bolje od nas znaju kako nam je, i što će sada poduzeti i koliko će to koštati. Sve će oni o svemu reći, a onda će, odjednom, kao gromom pogođeni, početi zastajkivati, skretati pogled, izbjegavati ili panično ponavljati sve ono što su već rekli.

Sve ih pitajte, znaju oni sve, samo nemojte pitati tko je odgovoran, eto, jedino i samo to - ne znaju! Tad vas sačeka onomatopeja izbjegavanja!

Prosječan kvocijent inteligencije je dovoljan da bi se shvatilo koliko je kiše palo i potopilo Zadar i cijelu regiju, svatko s tragovima bilo kakve moždane aktivnosti zna da ne postoji odvodni sustav koji bi sve to "popio", da je ovo bila ekstremna nepogoda. Ali, tragikomično je na kakvu "govornu manu" naiđete ako postavite savršeno jasno i jednostavno pitanje:

- Tko je odgovoran što se prije poplave nije poduzelo nešto što bi sigurno smanjilo štetu?

Dakle, nitko ne kaže da šteta ne bi bilo da je to i napravljeno, ali da je NN radio svoj posao, štete bi sigurno bile manje.

Toj neizlječivoj birokrtskoj bolesti izbjegavanja pitanja o odgovornosti nije odolio ni direktor Hrvatskih voda, državnog poduzeća s gomilom zaposlenika i još većom gomilom sredstava, poduzeća koje je nesumnjivo odgovorno makar za djelić štete koju su Zadrani i Ninjani pretrpjeli. Dobro, lokalni političari će također ritualno preokrenuti očima, neugodno im je ako u njihovoj prisutnosti baš morate pitati direktora moćne tvrtke je li netko zabrljao i tko je kriv. Ne toliko zbog toga što ni sami ne vole odgovarati na ta pitanja, koliko zbog toga što ne žele dekomodirati tipa u čijim rukama se nalaze milijuni kojima se nestrpljivo nadaju, pa ga ne žele uznemiravati "glupim pitanjima".

A onda će, kada snebivanje stave pod kontrolu, uglas i rafalno objašnjavati kako se traže "kompleksna rješenja" da se u budućnosti izbjegne "slična katastrofa". A što će to raditi? Mada bi bilo bolje pitati "što će to raditi sada, nakon što smo potopljeni, a nisu mogli napraviti prije toga?!

Oni će sada graditi "odteretne i retencijske bazene", dovoditi kanalizaciju na Novi i "stari" Bokanjac, sredstva će urgentno naći jer ovo je, je li, prioritet svih prioriteta.

Pa te iste odteretne i retencijske bazene, ojačavanje nasipa, popravljanje kapaciteta vodotokova u Zadru i Ninu i kako se sve ne zovu ta najednom otkrivena čuda tehnike koja nam, ipak su priznali, mogu olakšati, sve su to mogli napraviti i PRIJE poplave! Za to su masno bili plaćeni svi članovi svih uprava Hrvatskih voda, na tome su morali raditi i za to osigurati novac! Da su to radili, a nisu, štete bi sigurno bile manje!

Oni su nasip u Ninu star 67 godina dva puta godišnje – kosili!? Ma nemojte?! Uf, al su nas zaštititi, kad su samo stigli obaviti te "zahtjevne zadaće"?!

U izostanku i najmanjih tragova svijesti o nečijoj odgovornosti, iz birokratskog vrzinog kola "jasna pitanja, mutni odgovori", nije ih uspjela trgnuti čak ni sitna politička provokacija tipa "je li odgovorna uprava Hrvatskih voda iz doba Milanovićeve Vlade?". To im je, inače, poslastica, takav zicer ne propuštaju. Ovog puta, ni to nije upalilo, izostala je i pucačina po prethodnicima jer su na vrijeme shvatili da ni nasljednici nisu ništa bolji, a tragične posljedice njihova šlamperaja na naš račun vidljive su i iz satelita!

Po načinu na koji javni činovnici vode institucije i cijeli sustav zadužen za sigurnost građana i njihove imovine, dade se lako zaključiti da su institucije i sustav tu samo da njima posluže kao nepresušni bankomat, a onog trenutka kada jednostavno moraju odraditi svoj dio posla i to nakon što se katastrofa već dogodi, oni će ingeniozno izmisliti nova "kompleksna rješenja" da mi, koji smo već nastradali, ne bismo nastradali još jednom. Pa tako unedogled.

A onda će se, kao Ričina i Jaruga, sve vratiti u ustaljena korita. Jasno, ne radi se tu samo o Hrvatskim vodama, već i cijelom nizu raznih državnih i lokalnih poduzeća i institucija, ali i cjelokupne lokalne samouprave u Hrvatskoj koja, po podacima EU, nakon svakih izbora nabuja za – 25 posto politički podobnog taloga!! I, zanimljivo, nikada se, kao Ričina i Jaruga, ne vrati u staro korito i na stare brojke!

I? Tko je kriv?

Osim nebesa...

17. travanj 2024 23:42