StoryEditorOCM
KolonaHEROJ ILI ZLOČINAC

Kad je vidio status MPB-a na fejsu, župan je skočio u podrum, izvukao sačmaricu i pokrio se preko glave. „Uuupomoć! Marko će me nabosti na ražanj!"

25. listopada 2020. - 22:32

Je li Marko Pupić Bakrač, vijećnik Akcije mladih u skupštini Zadarske županije, žrtva ili agresor? Heroj ili zločinac? Potencijalni terorist ili običan autsajder kojeg treba (politički) eliminirati?

Voljeli ga ili mrzili, slagali se s njegovim osebujnim stilom ili ne, MPB je u Zadru politička činjenica već sedam godina i trn u oku ovdašnjem HDZ-u. Malo je reći trn, balvan je to obilati kojeg najveća hrvatska stranka u gradu i županiji godinama ne uspijeva izvaditi iz svog oka. A nema toga što mu nisu napravili, nema toga što mu nisu uradili. Izbacivali su ga i doslovce odnosili sa sjednica, lijepili mu kazne, ocrnjivali preko plaćenih medija, plasirali gnjusne laži o njemu i njegovoj obitelji, pokušavali profesionalno diskreditirati, prijavljivali ga na sve moguće adrese, od Porezne uprave, USKOK-a, Državnog odvjetništva i policije do Etičkog povjerenstva Ministarstva poljoprivrede, vukli ga po blatu, vrijeđali i kinjili da bi ga prošlog petka konačno i priveli. Zašto? Zbog verbalnog delikta. Zbog statusa na svom Facebook profilu u kojem nije spomenuo ničije ime, ali se u njemu prepoznao zadarski župan Božidar Longin. I to dvanaest dana od objave. Krasno.

Kad je saznao za objavu MPB da se „političaru, dužnosniku, HDZ-ovcu sa psećim nadimkom sprema kineski ražanj", župan je istog časa skočio u podrum. Iz sanduka je izvukao skraćenu sačmaricu, za pojas zabio tetejca, a preko prsiju nabacio pancirku s maskirnim uzorkom. Potom se stisnuo u prvi kut i dekom pokrio preko glave. „Uuupomoć..., uuuupomoć...” zapomagao je župan drhtavim glasom sav prestravljen od grozne prijetnje. „Zovite policiju, Marko će me nabosti na ražanj!”

image
Pretres kuće županijskog vijećnika Akcije Mladih Marka Pupića Bakrača zbog prijetnji županu Božidaru Longinu
Zadarski.hr

I tako je ujutro, oko šest sati, u obiteljsku kuću MPB-a upalo šest policijskih inspektora. Supruga i kćerka ostale su u šoku, svekrva je umalo doživjela infarkt, a MPB se pita, zašto mu se ovo događa. I onda je skopčao: kuća mu se pretresa, a njega privodi, jer je Longin njegov status povezao s majicom koju je imao na zadnjoj županijskoj sjednici. Majicu s otiskom psa s glavom zadarskog župana. Longin je povezao dva i dva: Aha! Političar, dužnosnik i HDZ-ovac sa psećim nadimkom, kojem se sprema kineski ražanj, sam ja! Heureka. Nakon onoga što se dogodilo na Markovom trgu, za realno drugog najmoćnijeg čovjeka u Zadarskoj županiji bio je to nedvojbeni dokaz da ga MPB hoće ubiti. Osjetio se životno ugroženim, za sebe i svoju obitelj, otrčao je u podrum, pokrio se preko glave i zapomagao do jutra...

Ali sustav se pokrenuo, kao nikada do sada. Državno odvjetništvo, istražni suci, policija, cijeli represivni aparat krenuo je u odlučni boj kako bi jednom zauvijek stao na kraj tom opasnom kriminalcu. Konačni ishod tog pretresa i privođenje je, pazite dobro, prekršajna prijava za držanje zračne puške izvan ormara! Ta ubojita naprava, kako nalaže zakon od prošle godine, nije bila pod ključem. Neoprostivo. Ozloglašeni prijestupnik MPB tako je postao prvi Hrvat koji je priveden u policiju, ispitan i procesuiran, zato što je gotovo dva tjedna nakon objave na FB, netko pomislio da bi ga mogao upucati zračnom puškom koja nije bila pod ključem. Da je taj isti sastav policije i istražitelja istog tog jutra upao u, šta ja znam, podrum Božidara Longina, dajem glavu da bi našao više razloga za prekršajnu prijavu nego u kući MPB-a. Ali nije, Longin je ovdje bio prijavitelj i žrtva, a MPB sumnjivac kojem treba napokon stati na kraj.

Da MPB treba stati na kraj, u HDZ-u mantraju od njegove političke pojave 2013. na lokalnim izborima. I od kada na sve moguće načine pokušavaju začepiti njegovu poganu jezičinu koja ih neprestano proziva, izaziva i ocrnjuje. Jer MPB je oporbeni političar i kao nitko prije njega u Zadru nije tako dugo, uporno, tvrdoglavo i bolno zadavao političke udarce vladajućoj kasti, navikloj da joj se kadi sa svih strana. Od nadbiskupije i sveučilišta, do medija, policije i sudova. Kada 30 godina držite vlast u šaci, onda je sve što kroz prste prođe neugodna anomalija koja drastično reflektira vaše slabosti. Da u politici postoji pet takvih tipova kalibra MPB-a još biste i pomisli da u Zadru živite u demokraciji, ali kad je samo jedan, onda je on iznimka koja potvrđuje pravilo. A pravilo je jasno: oporbena situacija u Zadru ne smije biti moguća. Tko nije s nama, ovako će proći...

image

Na fotografiji: Marko Pupic Bakrac.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

Da su ti plahi i ustrašeni hadezeovci pravi, sebi bi i drugima priznali da je MPB njihovo čedo. Njihov iskonski proizvod. Njihov odraz u ogledalu. I oni su ga "radikalizirali". Sve ono što oni ne bi htjeli da se vidi, zna ili o njima misli, MPB im ispucava u lice s govornice gradskog ili županijskog vijeća kao višecijevni raketni bacač. Napucava ih do te mjere da ga većina organski ne podnosi. Priopćenja koja medijima redovito šalje dižu im kosu na glavi. Svi bi ga se najradije jednom za svagda riješili. Ali tu hrabrost, „tešta-tešta”, nitko u HDZ-u nema, ali zato u rukama imaju sustav. Koji im omogućava da MPB-a sistematski, godinama, u rukavicama, maltretiraju. Dokaz je i Porezna uprava. Godinu i pol dana provjeravali su porijeklo imovine njemu i obitelji po anonimnoj prijavi. Kada je dobio čisti nalaz on je prijavio „svoje prijavitelje”, zadarske političke i gospodarske moćnike, ali Porezna uprava, naravno, ni prstom nije mrdnula...

Ali MPB se ne predaje. Najavio je da će nakon ovog zadnjeg incidenta, iako se mislio povući iz politike, sada još žešće napadati. Što je više pod pritiskom, eksplozija bi mogla biti veća. Logika pretis lonca. Što će biti sljedeće, pita se MPB, hoće li naručiti da ga netko prebije, hoće li mu zapaliti auto, hoće li ga ubiti...

„Ovo je situacija koja je opasna za demokraciju jer pokazuje da se i trivijalni istupi oporbe mogu pretvoriti u situacije u kojima se angažira represivni aparat, a to je odlika totalitarnih režima. Sve u svemu, radi se o iznimno glupoj odluci s elementima poslušništva, koja će dodatno potkopati ionako nisko povjerenje u hrvatske institucije” komentirao je sociolog Sven Marcelić.

„Političari su, vrlo često, bića koja ne pronose vrijednosti, nego manipuliraju s vrijednostima kako bi pokazali vlastitu konstruiranu ranjivost i tako izazvali simpatije birača. Institucije, u demokratskim državama, služe građanima i štite ih od političkih manipulacija, dok kod nedemokratskih država služe političkoj manipulaciji i propagandi” kazao je filozof Marko Vučetić.

Petak je bio tužan dan za demokraciju u Zadru i Hrvatskoj. U izravnom medijskom prijenosu svjedočili smo kako politička vlast instrumentalizira represivni aparat za obračun s opozicijom. Povod je toliko smiješan da ga nije vrijedno ni spominjati. Važnije je upamtiti da se još jednom razgolitio stvarni mehanizam funkcioniranja ove države.

19. travanj 2024 10:14