StoryEditorOCM
KolonaVIRTUALNI SNIJEG

Prekjučer je po Zadru kuljala magma, jučer su se pojavili jednostanični organizmi, a danas je Marko Vučetić brutalno odbio razgovor s biračem HDZ-a...

15. kolovoza 2021. - 22:01

Jedan usputni razgovor, sažet u tri rečenice od šest redaka obične Facebook objave, izazvao je neproporcionalno veliku pažnju i more komentara otkrivajući popriličnu zbunjenost zakržljale i kontaminirane političke javnosti Zadra. Makar bio i virtualan, snijeg ne pada da „pokrije brijeg”.

U duhu svog doživljavanja politike kao idealnog prostora za poigravanje s dominantnim političkim senzibilitetima, predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić prepričao je i ovako objavio jedan od svojih „razgovora s biračima”:

„Sugovornik: Htio bih s Vama, iako na izborima nisam glasao za Vas, dogovoriti sastanak o problemu u mom kvartu.

Ja: Lokalni izbori su specifični izbori, na njima, između ostalog, birate i s kime ćete razgovarati o Vašem kvartu. Razgovarajte s onim za koga ste glasali, a ako niste za nikoga glasali, budite dosljedni i šutite sljedeće 4 godine.”

„Kao da je srušena katedrala”, uslijedila je lavina komentara iza kojih je neokrznuta ostala krajnje diskutabilna Vučetićeva teza po kojoj bi izborni apstinenti trebali biti osuđeni na četiri godine teške šutnje iako se ta kazna može doživjeti i kao politička odmazda nad ljudima koji jednostavno na trenutnom političkom tržištu nisu detektirali nikoga vrijednoga njihovog povjerenja. Na to nije reagirao nitko.

Vučetićeve Facebook pratitelje u živac je ubolo odbijanje razgovora s nekim tko mu nije dao svoj glas.

Ovo je samo nekoliko zanimljivih reakcija.

- Kao političar, radite s onim što imate, a ne s onim što biste htjeli imati ili želite imati kao idealno biračko tijelo. Ako stvar postavljate tako da ste Vi prosvijećeni, a birači kompromitiranih stranaka da egzistiraju u nekakvoj spoznajnoj tami sve dok se čudesno ne trgnu i ne probude, nikada nećete dočekati tu promjenu i prosvjetljenje birača kojem se nadate ako budete samo čekali i promatrali.

- Ako obnašate neku funkciju, onda je to za koga je tko glasao totalno irelevantno, a vaš odgovor čovjeku nimalo nije u duhu demokracije. Po čemu ste Vi gospodine Vučetiću drugačiji od HDZ-ove ekipe? I oni već 25 godina primaju na razgovore, pomažu i surađuju s onima koji su im dali glas. Razočaran sam.

- Niste li na čelu Gradskog vijeća svih građana Zadra? Ovakvim činom dijelite građane na one podobne da razgovaraju s vama i one nepodobne. Ovo nije drugačije nego kad stranačka iskaznica otvara neke mogućnosti. Jako loše i razočaravajuće.

Ovakvi komentari, ma koliko bili utemeljeni i razložni, pate od „zanemarivanja konteksta”. Kao da je prekjučer po Zadru kuljala magma, jučer su se pojavili jednostanični organizmi, a danas je Vučetić, eto, odbio razgovor s biračem HDZ-a i sada se kuka zbog te „neviđene političke brutalnosti”!? Od predsjednika GV-a kao da se očekuje da „preodgaja” birače i tako izvana popravlja HDZ koji to predugo nije radio pa su mu birači, u političkom smislu, danas „odgojno zapušteni”, ali ne žele biti usvojeni ni od koga drugog.

Vučetićeva sugestija „obratite se onom za koga ste glasali” tog konkretnog birača iz kratkog razgovora vraća na startnu poziciju: u Mjesni odbor Plovanije gdje je i sada „na vlasti” HDZ. Tim pokušajem resetiranja i prebacivanjem birača na „tvorničke postavke”, Vučetić u suštini želi dokinuti dosadašnje „političke prečice” u komunikaciji između građana i lokalne vlasti i sve vratiti u poharane institucije čiji smisao i svrhu više nitko ne prepoznaje.

Zato iz ove zanimljive debate Vučetić izlazi bez da je teže ranjen, on smatra da je „ovo narod koji citira Gotovca, a bira Tuđmana” i onda svi zajedno „živimo posljedice naših izbora”. Ne želeći se dopasti svima, a još manje biti „privremeni HDZ-ov batler”, Vučetić ulazi u područje dekonstrukcije psihološko-političke matrice na kojoj je Zadar 30 godina uljuljkivan i ne pada mu na pamet izigravati javni servis za psihološku podršku razočaranim biračima HDZ-a. On je uvjeren da građane treba uključivati u političke procese, ali neke od njih treba i suočiti s posljedicama njihovih izbora.

Zašto netko, pita se Vučetić, „ima potrebu deklarirati se kao netko tko nije glasao za mene, iako ga to nisam niti bih ga ikad pitao”.

- Zato što prihvaća hijerarhiju političke stvarnosti na vrhu koje je HDZ, a mi svi ostali služimo kao nadomjestak kada ih HDZ izigra, pa će, ako se dovoljno razočaraju i naljute na HDZ, možda glasati za promjene. To su za mene naivne i neprihvatljive pozicije. Lokalne politike koje zastupam, odnose se na sve građane, a sa mnom, kao s predsjednikom GV-a, može razgovarati svatko, ali treba doći u ured. Ovi to ne žele, da ih se ne vidi da razgovaraju sa mnom, zaključuje Vučetić.

Neke stvari možda i nisu za Facebook, rekao bi jedan od sudionika u toj debati. Ali, kad-tad tamo završe.

23. travanj 2024 16:00