StoryEditorOCM
KolonaŽUROSKOP O HVATANJU LOPOVA

Što će vam nadzorne kamere ako imate radoznalog susjeda?

10. ožujka 2017. - 13:50
kamere

Otkad je svita i vika, lopovi svake vrste nikad nisu izgubili svoj posao. O onima velikima slušamo i čitamo svakodnevno, udarna su vijest. Zbog njih naveliko grcamo, prijeti nam urušavanje, dok se oni kratko nađu izvan slobode, jer lakoćom kupe izlazak iz pržuna.

Imaju i čime! Ako vi ne platite kaznu za prometni prekršaj, ne brinite se, na vrata pokucaju "ljudi u modrom” i brzo ste na “malom odmoru”! I vama je poruka: plati pa se rugaj!

O sitnim lopovima, poznatijima pod imenom kokošari, nerijetko čitamo na stranicama crne kronike. I ne može biti crnja za vas koji se neočekivano nađete na meti drskih provalnika (ima li uopće finih?), jer su vam opelješili stan ili kuću.

Imali ste dobro zaključana i osigurana ulazna vrata, zatvorili ste manje-više sve, ali nedovoljno dobro za profesionalce koji uvijek nađu bužu. Ugradite dodatnu zaštitu ili postavite nadzorne kamere, savjetuju nadležne službe, odnosno policija. Super! Ali to je preskupo u ovoj krizi, velite.

Onda kako?

Nema boljeg načina nego biti u dobre sa susjedima, koji su ionako budni noću i danju, stalno su natečenih očiju i čistih ušiju. Upućeni su u vaše kretanje bolje od vas samih. A lopovi to ne znaju, u što smo se mogli osvjedočiti u zadnjih nekoliko dana, kad su zahvaljujući budnosti "pitara", odnosno onih kojima je svejedno je li noć ili dan, razotkrivena dvojica prekršitelja.

Jednog je policija uhvatila na djelu dok je obrađivao dućan, drugom je prisjelo razbijanje automobila koji su mu se našli na udaru, dok je "šetao" Voštarnicom. I sve zahvaljujući budnom okom susjeda.

O njihovom "stalnom nadzoru" svjedoče primjedbe kojima vas znaju dočekati: “Sad se dolazi, u ovu nikakvu uru”, ili ”Eno vam se roba opeglala na sušilu koliko je već dana niste skinuli”. Ili možda ovako: “Nisi sinoć uranija kući, skoro pa te uvatila zora i malo se više potegnulo!” Ili jedna radna: “Moga si i to zerce vrtića iskopati”! Ili o dolasku poštara: “Nešto se zadržao više nego obično, izgleda da je o kuverti sa suda riječ!”

Znači, pokrivena su sva područja oko stana ili kuće, pod nazorom je svaki kantunić. Nema nego povremeno zahvaliti susjedima, njoj vrećicu kave, njemu litru rakije.

Maslinovo je ulje ipak preskupo, dođe skoro kao i nadzorna kamera.

16. travanj 2024 19:04