StoryEditorOCM
Kolona"SVI U JAZINE"

Zašto je propala priča o povratku KK Zadra u ‘hram košarke‘, tko je gurao tu besmislenu ideju i zašto su danas tribine prazne?

3. rujna 2023. - 17:06

Ponukani brojnim negodovanjem, vezano za nemoguće uvjete u dvorani Jazine, u vrijeme 18. Memorijalnog turnira ‘Tomislav Knežević‘, jer se više moglo govoriti o ‘ljetnom klizalištu‘, nego mjestu gdje je odrastala zadarska košarka, objavljujemo tekst nastao u doba kad se naveliko govorilo o povratku u ‘hram košarke‘.

Ostanimo još nakratko u današnjem vremenu, odnosno, uzmimo kao podsjetnik nešto što je trebalo biti blagdan ovoga sporta, kako se to najavljivalo. Ali, stvarnost je bolna, klima je bila misaona rečenica, jednako kao i broj onih koji su se odlučili žrtvovati za voljeni klub.

Unatoč silnim pozivima kroz poklič - ‘Svi u Jazine!‘, tribine su zjapile prazne, istina, nisu se mogle drukčije ni predstaviti u otužnoj, uvjetno rečeno dvorani koja je odavno sve samo ne sportski objekt.

Prekipjelo je na kraju i treneru KK Zadar, Danijelu Jusupu koji je nakon pobjede protiv Šibenke u finalu turnira, pa nije mogao ništa drugo reći nego li je rekao.....

- Uvijek je dobro dobiti, ali ovi uvjeti nisu za igranje. Dok sam ja trener ovo je zadnji put da se igra u Jazinama, da pored onakve dvorane igramo ovdje i dovodimo u pitanje zdravlje igrača. Ovo je opasno da se netko ne ozlijedi i to nema nikakvog smisla. Frustriran sam jer sam cijelu utakmicu gledao hoće li se netko ozlijediti, a ne kako igramo. Dečki su bili sjajni, Šibenik i Zadar, utakmica je bila odlična, ali uvjeti nisu bili takvi da bi igrači bili sigurni - zaključio je Jusup.

I onda nema druge već se vratiti na tekst kojeg smo objavili 29.8.2022. godine, pa zaključite o pomacima. Pardon, bilo ih je, jer se u konačnici shvatilo kako bi povratak u Jazine značilo, neuspješno oživljavanje priče stare pola stoljeća i malo više. Srećom da je bilo i razumnih koji su stopirali utopiju.... Čitajte!

Jazine ili moderna dvorana ‘Krešimir Ćosić‘? Ukoliko bi se u Zadru postavilo ovakvo referendumsko pitanje, nedvojbeno, mnogi posve razumni, a takvih je većina, nedvojbeno, bi dali prednost komforu i sigurnosti kojeg nudi SC ‘Višnjik‘ , sa svim svojim sadržajima, unutarnjim i vanjskima. Usput, oni koji nisu usko vezani uz zadarsku košarku, ali im je dobro poznato kakvi se sve sadržaji nude u okviru ŠC ‘Višnjik‘, u nemalom su čudu, doslovce!

Ali, Nadzorni odbor KK Zadra, očito ne misli tako, jer je odavno donesena odluka kako će se utakmice HT Premijer ligi igrati u Jazinama!

Što se pak tiče regionalne AdmiralBet ABA lige, još uvijek nije posve sigurno hoće li se u derutnoj dvorani igrati jedna, dvije, tri ili možda čak cijelo prvenstvo. Uz opasku, odnosno, mogućnost, neslužbeno saznajemo, kako bi se na Višnjiku igralo svega dvije utakmice i to protiv beogradskih klubova, Crvene zvezde i Partizana? Razlog je više nego jasan, jer je utakmice "visokog rizika”, iznimno teško organizirati u Jazinama.

Odmah se postavlja pitanje kako će na sve reagirati vodstvo ABA lige, jer svima je dobro poznato da je riječ o natjecanju koje živi od sponzorskih ugovora. I nije im svejedno hoće li se njihovi reklamni sadržaji kroz TV prijenose vrtjeti s mjesta za koje postoje iznimni uvjeti ili pak iz dvorane za koju, uvjerenja sam mnogi u vodstvu ABA lige moguće je i ne znaju u kakvom su stanju. Istina, lanjske sezone su zažmirili, ne na jedno, nego oba oka, pa se zbog zauzetosti Dvorane "Krešimir Ćosić”, igrala utakmica između Zadra i FMP-a! Hoće li ponovno ‘žmiriti‘, nismo posve sigurni?

Svi klubovi, pa tako i Zadar dobro su upoznati kako se na način kojim se promovira AdmiralBet ABA liga, dakle, marketinškim programom, nastoji privući što više oglašivača. Međutim, teško je vjerovati da bi se bilo koja imalo ozbiljna tvrtka odlučila za promidžbu u dvorani, u kojoj ne znaš koji vjetar snažnije puše, jugo ili bura.

U dvoranu čiji zastarjeli sustav grijanja, tako i hlađenja, ima potrebu dvodnevnog ‘zagrijavanja‘ da bi se uopće pokrenuo! O tome koliko je u zimskom, ali i proljetnom razdoblju nemoguće igrati, svjedoči jedna od lanjskih utakmica HT Premijer lige, domaćin je bio KK ‘Puntamika‘ umalo bila prekinuta, jer se nije mogla postići primjerena temperatura. Upravo iz razloga što je previše ‘buža na madirima‘, međutim, skandal je izbjegnut jer su igrači obje momčadi odlučili igrati. Bilo je očito kako se žele solidarizirati zajedno s nekih stotinjak gledatelja, koji su zbog hladnoće uvelike trljali dlanove.

O svlačionicama i ostalim popratnim sadržajima, nema potrebe elaborirati, možda jedino istaknuti kako za navijače ne postoji čak ni ‘kemijski WC‘, kamoli moderan sanitarni čvor! O tome da su se u Jazinama odavno nastanili golubovi, vjerojatno i glodavci, prijenosnici zaraznih bolesti, a za koji dan u takvu dvoranu trebaju utrčati svi mlađi uzrasti KK Zadra, koji teži k europskom nebu.

Doista, svakom roditelju ne preostaje ništa drugo nego za staviti prst na čelo i stalno strepjeti hoće li se njihovo dijete ne daj Bože zaraziti ili ozlijediti na nekim starim od davnina zaostalim metalnim predmetima za koje ne znaš kad će isplivati na površinu ili ispod betona ili nekog drvenog dijela. A krov? Možda će se opet za vrijeme utakmice u kante od „Jupola” skupljati voda na središnjem krugu igrališta?

Iz kluba gotovo papagajski svaki dan govore i tvrde kako je isključivi cilj štednja, jer financijski se ne može pratiti cjelodnevno korištenje Dvorane ‘Krešimir Ćosi攑, kao i dvije, možda i tri manje dvorane.

Ali, isto tako Nadzorni odbor ima pripremljeno rješenje sadržano kroz upit gradskim ocima o potrebi ulaganja u pretpotopnu infrastrukturu, negdje oko pola milijuna kuna u svrhu privremenog ‘šminkanja‘ Jazina!? I dok se potroši na kilograme boje i lakova, zatvore prozori, te donekle prispodobe svlačionice i prostorije za službene osobe, proći će pola sezone! Idemo dalje....

Na koji način se osim sponzora kojih nema ni na vidiku, jer da ih ima onda ne bi postojala ni blokada koju su povukli igrači zbog ne podmirenih dugovanja, mogu privući pretplatnici, kao i ostali navijači. Što im se nudi? O kakvom je komforu riječ? Hoće li prostor oko dvorane ponovno postati javni nužnik kao ‘sentiment‘ na neka davna vremena?

O inim troškovima koje nalaže organizacija utakmice u što su uključeni, redarska služba, zaštitari, vatrogasci, policija i prodavači ulaznica, nema potrebe zboriti.

I onda se nameće zaključak koji na samo činjenicu da se odlazi iz Dvorane „ Krešimir Ćosić”, kod svakog iskrenog i vjernog navijača izaziva nevjericu. Ako ni zbog čega drugog,onda zbog doprinosa kojeg je Ćosić dao zadarskoj, europskoj i svjetskoj košarci. Nije li svojedobno ispred Jazina bio postavljen spomenik čovjeku koji je davao sebe za Zadar i zadarsku košarku, pa je isti izgradnjom velebne dvorane koja je po njemu dobila i ime, premješten na Višnjik.

U što će već danas ili sutra, biti uprt Krešin pogled, ako u dvorani koja nosi to slavno ime, njegov Zadar neće igrati u modernom zdanju o kojem je zasigurno razmišljao i bio bi ponosan na izgradnju dvorane o kojoj priča cijela Europa. Ali, ne i aktualni Nadzorni odbor KK Zadra! Tko zna, možda će u svojim umotvorinama doći na zamisao da se spomenik ponovno premjesti u neposrednu blizinu Jazina? Ništa nije isključeno!

05. rujan 2023 08:15