StoryEditorOCM
KolonaPOSLOVNA TAJNA JAVNOG PODUZEĆA

Vjerovali ili ne: podatke o poduzećima koja ne plaćaju vodu, zadarski "Vodovod" proglasio – poslovnom tajnom!?

27. kolovoza 2018. - 22:20
vodovod_ulaz1-300913

Neposredno nakon što je predsjednik gradskog SDP-a Antun Novoselović ušao u javnu polemiku s direktorom "Vodovoda" Tomom Matekom oko kupnje novog automobila za potrebe gradskog poduzeća, ali i o navodnom pogodovanju nekim lokalnim moćnicima čija poduzeća bez odgovarajuće reakcije "Vodovoda" gomilaju dugove za vodu, zatražili smo i službene podatke o tome koliko su "Vodovodu" dužna poduzeća i tvrtke i o kojim se to pravnim osobama radi. Odgovor na to jednostavno pitanje nismo mogli dobiti jer nam je direktor "Vodovoda" Tomo Matek "objasnio" kako je riječ o – poslovnoj tajni!?

Dok Ministarstvo financija uredno objavljue "porezne liste srama" prepune poduzeća koja duguju državi, u "Vodovodu" je taj isti podatak proglašen poslovnom tajnom. Pritom, nismo tražili imena i prezimena građana koji duguju za vodu, pa makar izdvajali samo rekordere za nekakav "TOP 20" najvećih dugovanja, već samo poduzeća i iznose duga. Nismo tražili brojeve njihovih računa, nekakave "PIN-ove" ili sve one "misteriozne i zaštićene podatke i šifre" koje bi netko zločestiji od nas eventualno mogao zloupotrijebiti. Tražili smo samo nazive poduzeća i iznose dugovanja.

Ako je moguće razumjeti da su zaštićene fizičke osobe koje iz nekih svojih razloga ne plaćaju vodu (mada je i to vrlo diskutabilno jer ljudi koji podmiruju svoje račune uglavnom misle da imaju pravo znati tko im se to od susjeda ruga), teško je otkriti koji to razlozi priječe objavu podataka o dužnim poduzećima. Koliko demagoški, toliko i istinito: vlasnici tog istog "Vodovoda" su u konačnici građani, "Vodovod" je javno poduzeće, ali ti građani kao vlasnici nemaju pravo znati tko im to duguje za vodu jer je to – poslovna tajna javnog poduzeća koje spada među distributere s ponajvećim gubicima u državi!

Ono što nije javna tajna je ovo: pravne osobe "Vodovodu" duguju ukupno 9,8 milijuna kuna, a građani još i više - 14,5 milijuna. Ali, za razliku od onih koji uredno plaćaju vodu jer bi ih bilo sram ne platiti, neplatiše je valjda sramota ne toga što ne plaćaju, nego bi ih bila sramota tek kada bi se to javno otkrilo!

U posljednje tri godine, "Vodovod" je sklopio takozvani "solemnizirani ugovor" 21 pravnom osobom omogućujući im tako plaćanje na rate. U istom tom razdoblju, mogućnost plaćanja na rate dobilo je i 207 fizičkih osoba. Zastara za poduzeća je tri godine, pa iz "Vodovoda" ovrhu pokreću nakon devet mjeseci dugovanja. Za građane, zastara nastupa nakon jedne godine, a ovrhe lete nakon šest mjeseci.

Iz "Vodovoda" poručuju da dugovi, ma čiji bili, ne odlaze u zastaru i da nikome ne opraštaju dugove. Čiji su ti dugovi, poslovna je tajna.


 

06. svibanj 2024 01:04