StoryEditorOCM
KolonaZAŠTO JE SUTRAŠNJICA KK ZADAR ODUVIJEK BILA TABU TEMA

Za budućnost zadarske košarke važan je ostanak u ABA ligi, ali i privatizacija kluba. Sve ostalo je prelijevanje iz šupljeg u prazno!

25. travnja 2019. - 10:38
kosarka_neredi4-130419

Sutrašnjica KK Zadar uvijek je bila glavna, ali i tabu tema jer se ne smije dirati u "svetinju" koja se nikako ne uspijeva staviti u valjani okvir. I kad je bilo novaca, napose, kad se za svaku kunu treba boriti kao u seljačkoj buni, vilama i sličnim pomagalima. Grad prema zakonskim normativima uredno šalje svoje tranše, jer je klub od posebnog značaja, međutim, taj isti klub se već nekoliko godina jedva drži iznad vode. 

Rezultatski gledano, lani se u zadnji čas probudila momčad koju je vodio Aramis Naglić pa se stiglo do Superkupa u regionalnoj ABA ligi. U ovoj sezoni svjedoci smo posljednjih dana kako je teška borba za ostanak u istom društvu, oko kojeg se pak lome koplja. Je li uopće liga potrebna, postavlja se također zadnjih dana pitanje, ako su incidenti postali pravilo, a ne izuzetak. 

Glavna bitka se vodi između "dva oka u glavi", predstavnika beogradske Crvene zvezde koja je uzela titulu i podgoričke  Budućnosti koja iznosi cijeli arsenal nepodopština koje su obišle svijet, držeći se zakinutom u finalnoj seriji. Nemile scene iz Beograda ozbiljno su uzburkale vode, ne samo na relaciji nekad bratskih klubova, nego su se na četiri noge digli, očekivano,  vječni protivnici regionalne lige. 

A usput su zaboravili kako su unatoč silnim problemima u organizaciji mnogih utakmica, neki kao treneri, drugi kao igrači, treći u statusu suvlasnika, "nemilice kusali" korist od regionalne lige! Čim se nekoga od njih isključilo na ovaj ili onaj način, ABA liga je postala nepotrebna, iako su svjesni kako je upravo ona izlazni put u europska natjecanja. 
Nikako mi cilj nije braniti bilo kakav oblik nasilja, koji sudeći prema onome što se događalo u bivšem Pioniru, ne dolazi samo od navijačkog puka, nego i vodstva klubova. Udaraju jedni po drugima ne štedeći pogrdne riječi, a ni stolice! Istodobno, Zadar koji je jedan od utemeljitelja lige, već smo istaknuli, vodi grčevitu borbu za ostanak u istoj. Jer "majstorica" s MZT-om nema samo rezultatski fokus na temu ostanka, nego je pozitivan ishod bitan zbog niza drugih razloga. 

Uspije li se, klupska uprava će u javnost moći "iskočiti" s ciljevima na početku sezone u kojima stoji očuvanje mjesta u ABA ligi. Trener, konkretno Ante Nazor, slobodno će moći kazati: "Evo spasih vas!" Igrači će reći: "Mi smo svoje napravili!" Navijači su odavno jasni i glasni njihov je slogan: "Uprava odlazi!"

U jednom od zadnjih razgovora s direktorom kluba Željkom Žilavcem, koji se u trenutku pisanja ovoga teksta nalazio na letu između Skoplja i Zagreba, mogao sam saznati kako se plaće uredno isplaćuju igračima i da na naplatu stižu ranija dugovanja koja se također saniraju. I to je onaj dio posla koji se tiče izravno njega, koji pak radi prema smjernicama Upravnog odbora kluba. 

Na upit koji je Žilavcu odaslan preko glasnogovornika kluba, a usko je vezano uz komentar oko ABA lige, direktor je rekao kako u ovom trenutku ne može komentirati bez da se čuje s članovima UO-a. Ispravna odluka, jer sutra bi ga se moglo "lupiti po ušima", jer je istrčavao "pred rudo"! 

Uspije li Zadar izboriti ostanak u ABA ligi, svima je kristalno jasno da su na koncu sezone potrebne korjenite promjene, jer stihijska i ad hoc rješenja nisu donijela ništa dobroga. Nadalje, ostanak znači i vezivanje dosadašnjih sponzora uz klub, jer tko je taj koji će uložiti novac za isticanje reklame u nižem razredu ABA lige. 

I nikad se ne smije zaboraviti da se u sezoni povratka, dakle  2011./2012. potrošilo podosta novaca kako bi se preko Sinja, Zaboka, Šibenika i više od nekoliko zagrebačkih tramvaj klubova vratilo u ABA ligu. I još nešto... Valja se prisjetiti kako su onodobni čelnici kluba, 2003. godine, samo dan uoči ogleda s Crvenom zvezdom u polufinalu doigravanja za prvaka ABA lige, potom i finala s Maccabijem govorili: "Ovakva liga nam ne treba", jer su se bunili na status. Onoga trenutka kad je Zadar uspio dobiti ponos Izraela, momčad Maccabija, na fotografiji s trofejem našli su se među prvima oni koji su zagovarali izlazak iz "devetog kruga košarkaškog pakla" i nije ih potrebno isticati, štoviše, lako će  se sami prepoznati. 

Ostanak u ABA ligi, koju se mora zaštiti od nasilnika, provokatora i sličnih spodoba, za Zadar je nužnost. Jer kad bolje zagrebemo po košarkaškoj kori, lako ćemo doći do zaključka kako HT Premijer liga, koliko god je hvalili, nije zalog za bolje sutra naše košarke. Dovoljno je upitati igrače samo jedno: "Biste li radije igrali u klubovima koji participiraju u Euroligi i Eurocupu, ili ostali u domaćem dvorištu?" Ako su iskreni onda će se prikloniti stabilnom klubu, kakav danas sutra treba biti ne samo Zadar, nego Split i Šibenik. 

Cedevita je priča za sebe, dok će Cibona ma kakva god bila uvijek  biti mamac mladim igračima o kojima se pričaju bajke, međutim, čim dobiju ozbiljniju ponudu odoše iz gnijezda i ubrzo zaborave gdje su naučili osnove košarke. 

I za kraj, želim ponoviti ne samo svoj stav nego velikog broja navijača, kako se klub konačno treba privatizirati, sve ostalo je prelijevanje iz šupljeg u prazno!

27. travanj 2024 01:49