StoryEditor
Moj ljubimacUGINULA SUPER LJILJA, OMILJENA BLOGERICA OD 300 KG, NAJPOZNATIJA SVINJA NA BALKANU

Otišla je okružena onima koji je ne gledaju kao slasnu mesinu

Piše Jutarnji.hr
25. srpnja 2019. - 22:50
50844731_2156245981295004_8775575688557101056_n

 

Mnogi su u Donjem Miholjcu od jučer tužni. Njihova roza ljepotica, najpoznatija svinja Balkana, Super Ljilja, više se neće valjati u omiljenoj kaljuži i "pisati" statuse o tome koliko uživa u mekinjama i koliko voli za desert smazati lubenicu ili sočnu bundevu - piše Jutarnji.hr.

Naime, Super Ljilja je uginula, a vijest o tome u kratko vrijeme postala je jedna od najčitanijih i najkomentiranijih na društvenim mrežama.

"Oprosti, Ljiljana. Oprosti što nismo znali i mogli bolje...", objavila je njena udomiteljica, 32-godišnja Ivana Grmoja, koja je Ljilju spasila i maknula s ulice, te odvela u svoj dom u Rakitovici koji je dijelila s 30 mačaka, tri psa, kokoši i patkom. Uz znakovite riječi i crno-bijelu fotografiju, Ljiljinim vjernim pratiteljima bilo je jasno što se dogodilo.

Teška bolest

Super Ljilja, blogerica i influencerica koju na Facebook stranici prati više od 10 tisuća ljudi, uginula je i iza sebe ostavila utučene fanove te potresenu udomiteljicu koja nije mogla doći do riječi. Sasvim razumljivo, jer kao da je ostala bez člana obitelji.

"Ljiljice, lubenice mila, sad si već na nekom ljepšem mjestu gdje te ništa ne boli", "Mirno spavaj, roza ljepotice. Pretužni smo. Imala si najbolje ljude uz sebe, vjerujem u to", samo su neki od komentara ožalošćenih fanova. Ljilja je sada, vjeruju, "na nekom nebeskom pašnjaku".

"Trči sretna negdje iza duge s drugom braćom i sestrama koji nisu imali tvoju sreću da dožive i požive sretne trenutke, i reci im da se borimo tu za njihove glasove i jedan bolji svijet u kojem okrutnosti prema životinjama više neće biti. Možda ga i doživimo, Ljiljo", opraštaju se fanovi od Ljiljane, koja je bila simbol veganske borbe u Hrvatskoj.

Živjet će Ljiljana u svakom atomu bića onih koji su zbog nje razmislili o svom načinu prehrane, kažu ponosni. "Otišla je sretna i voljena, kao što malo koja njene vrste ode. Roktaj iza duge, draga Ljiljo!", pišu obožavatelji.

Teško je mnogima pala Ljiljina smrt, no znalo se već pola godine da je takav rasplet neizbježan. Njezin je "rok trajanja" istjecao, kraj se približavao. Ljilja je bila teško bolesna. U siječnju je dobila upalu zglobova na svojim nožicama koje su sve teže podnosile njenih 300 kilograma. Svakodnevno je bila pod paskom veterinara koji joj je dolazio davati injekcije antibiotika i kalcija. No, znalo se da je to to: domaće svinje, kojima je radno ime "tovna svinja", niti ne žive dulje.

FACEBOOK / SUPER LJILJA

 

Problem debljanja

Udomiteljica ju je hranila pazeći na njenu kilažu. Međutim, svake zime imale bi problem s debljanjem jer Ljilja, čini se, nije voljela hladnoću i preko zime se gotovo nije kretala. Kada se ove zime udebljala, više nije uspjela ustati. Zima je za Ljilju, ostalo je zabilježeno na njenom blogu, uvijek bila posebno traumatično doba jer bi čula u susjedstvu da skviče svinje koje vode na klanje. Uznemirila bi se, počela skvičati i otrčala u svoj boks od straha, te povraćala od šoka.

Dodatnu poteškoću Ljiljinom stanju predstavljala je i činjenica da nikad nije funkcionirala kao druge predstavnice njene vrste. Nije bila oplođena i imala praščiće čime bi bila dobila prirodni hormonalni balans, nego je u tri godine svog života zapravo bila mažen i pažen ljubimac, od siječnja 2016. kada je kao maleno prasence pronađena polumrtva u kanalu uz cestu. Netko ju je bio bacio poput smeća. Zbrinuli su je volonteri osječkog azila. Spašena je i dva puta operirana, a onda ju je Ivana Grmoja uzela k sebi.

"Idem odspavati malo. Trebam skupiti snage za ovu borbu. Nije prva, a bogami neće biti ni zadnja! Nema mjesta sivim mislima! Ja sam roza svinja, roza pogleda na život" - "napisala" je Ljilja prije šest mjeseci rastuživši svoje fanove.

Poživjela je tri godine, nisu sve bile divne, no na kraju je otišla okružena onima koji je vole i ne gledaju kao slasnu mesinu. Otišla je, ali postala je legenda i idol svim roza prijateljicama.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 03:19