StoryEditorOCM
Moj ljubimacS DOLASKOM VRUĆIH DANA PSI SE OSLOBAĐAJU STARE DLAKE

Proljetno ruho za kućnog ljubimca

Piše Tanja Šimundić Bendić / SD
13. travnja 2017. - 12:04
iStock-518151095

Kako su ljudi odbacili zimske kapute i debele jakne, tako su i psi počeli dobivati svoje proljetno-ljetno ruho. Visoke temperature, galopirajuće proljeće, što aludira na dolazak prevrućeg ljeta, kod ljubimaca su izazvali naglo gubljenje zimske dlake.

Mnogi su vlasnici, posebice oni dugodlakih ljubimaca, pomalo i zabrinuti zbog iznimnog intenziteta linjanja, hrpica dlaka, čak i pramenova koje njihovi psi ostavljaju svugdje za sobom. Mjesta panici ipak nema, jer proljetno linjanje, praćeno većim gubitkom dlake, normalna je pojava u životu jednog psa. A pojavljuje se kao prilagodba na povišene temperature zbog kojih tijelo izbacuje nepotrebnu dlaku, čuvara topline u zimskim i ljetnim razdobljima.

– Pojačano linjanje uglavnom počinje tijekom svibnja, a ponekad to bude i ranije, kao, primjerice, ove godine, što je rezultat zatopljenja već u travnju. Tijekom mjesec dana linjanja pas gubi dlaku u većim količinama. S obzirom na promjenu životnih navika i činjenicu da psi sve više žive u klimatiziranim kućama, oni se zapravo linjaju tijekom cijele godine. S intenzivnijim intervalom u proljeće. Za razliku od njih, ljubimci koji žive u dvorištima, što nisu izloženi umjetnim mikroklimama, bacaju dlaku tijekom uobičajenih sezonskih mijena – kaže Zoran Dadić, predsjednik Kluba sportskih pasa Split.

Postoje tri vrste dlake – vanjska, poddlaka i padlaka, i u svakom slučaju imaju funkciju prirodnog izolatora. No mnogi vlasnici o toj činjenici ne vode računa, smatrajući kako psa svako malo treba voditi na frizuru. Time zapravo više olakšavaju život sebi nego životinji. A kao rezultat takvog komoda i neznanja, često se kod pasa, inače tankokožaca, znaju događati opekline na nježnoj koži. Ili im se može tijekom zime stvarati jak osjećaj hladnoće, koji vlasnici saniraju navlačenjem pseće odjeće.

– To su pomoditetni trendovi, sveglobalna industrija koja za sobom vuče ogromnu lovu. Zna se koje pse treba šišati, koje trimati, koje češljati. No, mnogi vlasnici, da bi sebi olakšali posao oko higijene ljubimca, radije svoje pse vode na šišanje. Bišoni i pudle imaju vunu i nju treba šišati. Šnauceri i oštrodlaki terijeri traže trimanje. Dugodlakim pasminama treba eventualno malo srediti vrhove, no to ne znači da ih treba šišati na kratko. Tu ponajprije mislim na trend uređivanja maltezera, jorkija i pomeranskih špiceva – ističe Dadić.

Kako pomoći psu tijekom razdoblja gubitka dlake? Tako što ćete mu eliminirati kod vrućina problematičnu poddlaku. To se radi kod educiranih groomera, odnosno frizera za pse, ili uporabom specijalnih uređaja. Kod pasmina s kratkom dlakom koriste se takozvani furminatori, koji imaju mogućnost izvlačenja mrtve dlake. Oni su odlični kod buldoga, vučjaka, mopseva. Za dugodlake pasmine su dobar odabir češljevi i četke s ravnim zupcima, i po tom pitanju budite vrlo oprezni. Zakrivljeni zupci, naime, mogu kod dugodlakaša izazvati probleme, budući da s odumrlom dlakom mogu iščupati "regularnu" i tako izazvati trajno oštećenje.

– Svakako bih preporučio i uzimanje određenih nutrijenata koji psima pomažu tijekom proljetnog linjanja. Riječ je o lososovu ulju koje im daje potrebne omega-3 masne kiseline, vitamin H i kompleks B vitamina. Vitamin H nalazi se u sirovom žumanjku, pa ga je preporučljivo u ovom razdoblju godine s vremena na vrijeme davati psu. Samo pažljivo, daje se isključivo sirovi žumanjak, dok se bjelanjak ukloni. Tu je i kompleks B vitamina koji se mogu aplicirati u vodu. Uvijek pritom napominjem kako oni, isto kao i kod ljudi, mogu kod pasa izazvati osjećaj pojačane gladi – veli Dadić.

20. travanj 2024 02:29