StoryEditor
Moj ljubimacSTRUČNJACI ZAPANJENI POJAVOM U HRVATSKOM SUSJEDSTVU

Prvi put u povijesti pojavili se kitovi koji inače žive u vodama blizu Islanda!

Piše Jutarnji.hr
31. prosinca 2019. - 23:40
kit

Tri orke, poznatije kao kitovi ubojice, viđene su u Mesinskom tjesnacu na krajnjem jugu Italije, a migrirale su s Islanda, javlja u ponedjeljak Reuters i ističe da je ovo prvi puta ikada da su orke viđene u tom morskom prolazu.

Mesinski tjesnac odvaja Siciliju od 'talijanske čizme' te povezuje Tirensko i Jonsko more.

Morski biolozi vjeruju da se radi o istoj skupini koja je migrirala s Islanda i početkom mjeseca stigla do sjeverozapadne obale Italije.

Ribari koji su ih uočili bili su oduševljeni prizorom, ali su se i malo uplašili jer su bili dvostruko veći od njihovih čamaca.

Početkom prosinca skupina od pet orki stigla je s Islanda do Genove, prevalivši put dug 5200 kilometara.

"Ovo je prvi ikada zabilježeni slučaj da su orke migrirale s Islanda u Italiju, prevalivši jednu od najduljih migracijskih ruta", objavilo je islandsko udruženje za zaštitu kitova Orca Guardians.

Genova se nalazi na 800 kilometara od Mesinskog tjesnaca i kitovi su tu udaljenost, kako se procjenjuje, prevalili u tjedan dana.

Biolozi za sada nemaju odgovor na pitanje zašto su se kitovi ubojice uputili na tako dugo putovanje te će se tek vidjeti da li će se zadržati u Sredozemlju ili će se ponovo vratiti na sjever.

Izdvojeno

08. ožujak 2021 13:45