StoryEditorOCM
Moj ljubimacMEDVJEDI KOJI SU BILI DRŽANI U ZATOČENIŠTVU PRIVATNIH KAVEZA DOBILI NOVI DOM

Suzan i Bruno stigli u Kuterevo, ali sudbina Macolinih meda još nije poznata!

Piše Ana Sorić, Dora Koretić /JL
12. srpnja 2019. - 22:19
kuterevo medvjedi

Medvjedica Suzan i medvjed Bruno jedni su od posljednjih preostalih medvjeda koji su, protivno Zakonu o zaštiti životinja, bili držani u zatočeništvu privatnih osoba. Iz Državnog su inspektorata potvrdili da se medvjedi dobro osjećaju u novim uvjetima i da je preseljenje prošlo bez velikih problema.

- Dana 11. srpnja 2019. godine medvjedica Suzan iz Markovca Našičkog i medvjed Bruno iz Cerne uspješno su premješteni u Sklonište za životinje – Velebitska udruga ‘Vuk’ Kuterevo. Na navedenoj lokaciji medvjedica Suzan smještena je na 1.500 m2, a medvjed Bruno na 1.000 m2 - javljaju iz Inspektorata. Treba napomenuti da se prethodni životni prostor ova dva medvjeda protezao na kavez od jedva 30 m2. 

Prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjuje se držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima.

Vjerojatno najpoznatiji slučaj privatno zbrinutih medvjeda, onaj ličkog poduzetnika Željka Oreškovića Macole još nije riješen. Naime, dok su Ministarstvo i Državni inspektorat za Hinu u svibnju potvrdili da je postupak za rješavanje te situacije u tijeku, Macola je za Jutarnji list rekao da je još prošle godine podnio zahtjev za osnivanje privatnog zoološkog vrta.

- Još lani sam podnio zahtjev za osnivanje privatnog zoološkog vrta i zatražio da mi nadležne službe objasne koje sve uvjete trebam zadovoljiti kako bih osnovao svoj privatni zoološki vrt umjesto sadašnje ‘zbirke životinja’ - rekao je.

24. travanj 2024 03:53