StoryEditorOCM
Moj ljubimacLJUBAVNA PRIČA

U zagrebačkom zoološkom dugo su pokušavali zbližiti par patuljastih mungosa; sad su napokon kliknuli

Piše Telegram.hr
8. listopada 2019. - 15:20
Patuljasti-mungosi_2-840x530 (1)

rije četiri mjeseca zagrebački Zoološki vrt pokrenuo je jednu lijepu ljubavnu priču između ženke i mužjaka patuljastih mungosa. Njih dvoje prvi su od svoje vrste u Zagrebu, a njihov odnos razvijao se mjesecima da bi sada, napokon, prerastao u ljubav. Inače, mužjak je star dvije i pol godine i rođen je u Francuskoj, dok je ženka iz Nizozemske i njegova je vršnjakinja, donosi Telagram.hr

„Riječ je o prvom paru patuljastih mungosa koji žive u Hrvatskoj. Dobro se slažu od prvog dana, no sada je jasno da su postali pravi par. Dobra je to vijest jer patuljasti mungosi, najmanji u obitelji mungosa, potpunu spolnu zrelost dosežu s otprilike tri godine“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. Kako kaže, životinjice još uvijek nemaju imena.

Zaljubljeni mungosiZOO ZAGREB
Patuljasti mungosZOO ZAGREB

GLAVNI JE DOMINANTNI PAR

Inače, u leglu patuljastih mungosa najčešće budu četiri mladunca, a ženka ima po tri legla godišnje. Ove simpatične životinjice vrlo su društvene, a glavni u njihovoj skupini je dominantni par koji je monogaman i jedini se razmnožava.

Sljedeća dominantna jedinka najmlađi je potomak. Ostali su zaduženi za čišćenje, nabavljanje i donošenje hrane te čuvanje mlađih. Iako su mlađi mužjaci ograničeni u spolnom životu, zbog toga ne napuštaju roditeljski dom. Skupina se dijeli tek nakon smrti dominantne ženke. Grupe se u prirodi kreću ovisno o dostupnosti plijena. Većinu dana provode tražeći hranu među grmljem, lišćem i stijenama, a na jelovniku su im kukci, mali kralješnjaci, jaja i voće.

Patuljasti mungosZOO ZAGREB
Patuljasti mungosZOO ZAGREB

 

16. travanj 2024 09:16