StoryEditorOCM
PromoNAJBOLJA ŠALICA

Ajmo na kavu; Franck Barista Club priznanje kafićima u Zadru i Šibeniku

Piše M.B.
8. studenog 2019. - 15:15

Ajmo na kavu! – rijetko kada toliko toga može stati u tri riječi kao u ovom primjeru. Jer, poziv na kavu nije samo puko ispijanje napitka (bez kojeg danas sve manje možemo), već se radi o obećanju druženja, komunikacije i interakcije. Ono čega danas ima sve manje. I baš zato „ajmo na kavu“ danas „teži“ više nego ikad. Miče nas iz digitalne otuđenosti i vraća među žive. Ne samo društveno gledajući već i fiziološki.

Kava je danas tako postala gorivo modernog svijeta, ujutro nas razbuđuje i postavlja dan na temelje na kojima ćemo prebroditi sve što nam svakodnevica donese.

„Ajmo na kavu“ je zato fenomen kojeg treba održavati, čuvati i brinuti se za njega. Jer, digitalna kava ne postoji. A, priznajte i sami, nema boljeg osjećaja nego kada topli napitak zamiriše u šalici, a razgovor poteče skupa s njime. Ako je u vinu istina, u kavi je druženje.

Danas, doduše, nije dovoljno samo „zakuvati“ kavu, već se gleda cijelo iskustvo ne samo ispijanja, već i kuhanja i serviranja. Bariste su ti umjetnici koji to podižu na novu razinu i logično je kako zaslužuju priznanje. A najveće priznanje im je dao upravo  Franck koji je, kao najveći domaći proizvođač kave, postao sinonim tog napitka na ovim prostorima…

Naime, s ciljem promicanja izvrsnosti u ugostiteljstvu, predstavljeno je i po prvi puta dodijeljeno priznanje Franck Barista Club. Riječ je o sustavu ocjenjivanja i nagrađivanja najboljih partnerskih ugostiteljskih objekata za kvalitetu napitaka koje pripremaju i poslužuju svojim gostima. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci ukupno 31 nominirani lokal ocjenjivan je metodom tajnih gostiju vodeći se kriterijima poput kvalitete i prezentacije espressa te ostalih napitaka od kave i čaja, održavanja opreme, posluživanja gostiju itd. Priznanje koje gostima jamči vrhunski pripremljenu kavu dodijeljeno je najboljima – njih ukupno 17 iz 10 hrvatskih gradova.

U Zadru su laskavu titulu, tako, osvojili kafići Indie Bar, te Coffee and Cake.

Indie Bar na adresi Federica Grisogona 6 kombinira dnevno-noćni đir uz dobru muziku, dok, kao što samo ime kažeu Coffee and Cake kafiću se na adresi Braće Vranjanina 14, u sjajnu kavu mogu pojesti i dobri kolači.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Najcrnja kava u gradu... #franckbaristaclub #franck #indiemood #indie5ak

A post shared by INDIE Bar&Caffe (@indiebarxyz) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sundays ? - #sundayfunday #sundaymood #coffee #cake #zadar

A post shared by Coffee&Cake Zadar (@coffeeandcakezadar) on

Slična priča je i u Šibeniku, gdje je Franckovo priznanje osvojio Yum pastry shop. U ulici Božidara Petranovića uz dobru Franckovu kavu sjajno će sjesti kolači i slastice koje se pripremaju u Yum pastry shopu.

No, Franckovom žiriju nije bilo lako budući da su svi kafići bili izjednačeni. Bilo je „u tisno“ kako se kaže, što i više nego dovoljno govori o činjenici kako se danas vrhunska šalica kave može popiti na mnogo mjesta. Zato… Ajmo na kavu!

17. travanj 2024 20:36