StoryEditorOCM
PromoNOVI KRUG SUBVENCIJA ZA STAMBENE KREDITE:

Država financijski pomaže pet, a za svako dijete još dvije godine!

Piše Promo
29. kolovoza 2018. - 11:58
sibenik10

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje od idućeg će ponedjeljka, 3. rujna, ponovno imati priliku prijaviti se za subvencionirane stambene kredite koji su prošle godine izazvali velik interes i u javnosti bili prepoznati kao sjajna mjera.

Radi se o programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće. S obzirom na sjajne rezultate koje je projekt polučio u 2017., odlučeno je kako će se on nastaviti provoditi i u narednim godinama.

- Želimo pomoći mladima da osiguraju svoj dom što im je glavni preduvjet za planiranje budućnosti i njihov ostanak. Prošle je godine zahvaljujući ovoj mjeri 2320 mladih riješilo svoje stambeno pitanje, a u tim je domovima do danas rođeno 250 djece. Ovo je jedna zaista konkretna i mjerljiva pomoć kojom nastojimo olakšati rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima - istaknuo je ministar Predrag Štromar.

Iako je prvo bila zamišljena kao jednokratna mjera, na inicijativu potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja krenulo se u izmjene Zakona koje su izglasane u lipnju ove godine, a kojima je omogućeno daljnje subvencioniranje stambenih kredita. Tako se i ove godine za njih mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina, a koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. U odnosu na prošlu godinu mnoge stavke unaprijeđene su pa se rok subvencije produžuje se s četiri na pet godina.

- Ovo je ujedno i demografska mjera jer za svako rođeno ili posvojeno dijete rok subvencioniranja dodatno se produžuje za još dvije godine. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja išlo je u izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita s jasnim ciljem – a to je da mladim ljudima ponovo damo priliku da uz subvencije lakše riješe stambeno pitanje. Ovim zakonom omogućavamo mladim ljudima da stvore dom za svoje obitelji, a oni koji u Hrvatskoj stvore dom, u Hrvatskoj će i ostati - istaknuo je Štromar.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500,00 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti, a visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi te će se kretati od 30 do čak 51 posto iznosa rate kredita.Važno je naglasiti kako je izmjenama Zakona omogućeno daljnje subvencioniranje stambenih kredita za mlade, svake kalendarske godine do 2020. godine, tako da će se natječaji za građane raspisivati ove te 2019. i 2020. godine.

- Namjera nam je da ovo bude jedna srednjoročna mjera, odnosno da se svake jeseni do 2020.godine mladi mogu prijaviti za subvencije. Osigurat ćemo tri natječaja kroz sljedeće tri godine, što će građanima prvenstveno omogućiti da mogu bolje planirati rješavanje svog stambenog pitanja – dodao je ministar Štromar.

Ove je godine ugovor sklopljen s 12 kreditnih institucija u koje će se građani, zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom, moći prijaviti.

Sve detaljnije informacije za one koji se planiraju javiti mogu se pročitati na: http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=47687

23. lipanj 2024 06:56