StoryEditorOCM
PromoU SKLOPU DANA HRVATSKOG POMORSTVA I UNUTARNJE PLOVIDBE

Potpisan sporazum za 17,5 milijuna kuna vrijedan projekt Privlačkog gaza

Piše Promo
7. prosinca 2018. - 18:12

Sporazum o koordinaciji, zajedničkom financiranju i realizaciji izvođenja radova proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz potpisan je danas u Zadru, na marginama konferencije Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe.

Sporazum procijenjene vrijednosti 17,5 milijuna kuna (bez PDV-a) potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zadarske županije Božidar Longin, direktor tvrtke Plovput d.o.o. Mate Perišić, gradonačelnik Nina Emil Ćurko, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Vrsi Luka Perinić i zamjenik gradonačelnika Općine Vir Antonio Vučetić.

Privlački gaz je plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka Vira. Ministarstvo i Plovput financirat će više od 80 posto vrijednosti projekta, a preostali iznos će pokriti Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave.

- Riječ je o dobrom projektu koji donosi veliki potencijal kako u prometnom smislu, tako i turističkom i gospodarskom. Treba pohvaliti tvrtku Plovput koja se uključila u financiranje projekta te smo na taj način uspješno zaokružili financijsku konstrukciju. Ovo je samo još jedna potvrda odlične suradnje sa Zadarskom županijom te gradovima i općinama i nadam se da ćemo što prije krenuti u realizaciju, rekao je ministar Butković. Župan Božidar Longin nije skrivao zadovoljstvo potpisom sporazuma.

- Ovo je jedan u nizu važnih projekata za našu županiju koje namjeravamo realizirati u idućoj godini. Ima svoju atraktivnost i za nautičare, ali i važnost zbog skraćenja plovidbe za 11 nautičkih milja za sva plovila koja plove od Privlačkog zatona prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima. Zahvaljujem resornom ministarstvu s kojim uspješno surađujemo na važnim infrastrukturnim projektima u našoj županiji, dodao je Longin. Ministar Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola potpisali su ugovor kojim će resorno ministarstvo s dodatnih milijun kuna sufinancirati projekt sanacije gata i operativne obale u mjesnoj luci u Turnju.

Županijska lučka uprava u cijelosti je realizirala projekt, a vrijednost izvedenih radova iznosi 3.136.930,97 kn. Ministarstvo je sufinanciralo ovaj projekt s dva milijuna kuna, a potpisom ovog ugovora izdvojit će dodatni milijun. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u 2018. godini sufinanciralo projekte Županijske lučke uprave Zadar s ukupno 10,5 milijuna kuna i to projekt rekonstrukcije obalnog zida u luci Petrčane, sanaciju dijela obale Mandre, sanaciju obalnih zidova u luci Pag, sanaciju glavnog gata i operativne obale u luci Turanj te izradu projektno tehničke dokumentacije za projekt izgradnje ribarske infrastrukture luke Biograd.

25. travanj 2024 19:41