StoryEditorOCM
PromoPRORAČUN GRADA ZADRA ZA 2019. GODINU - ŠKOLE, MLADI, KULTURNA BAŠTINA I ODVODNJA

Vratili smo kredit za "Višnjik", vrijeme je za nova ulaganja!

Piše Promo
17. prosinca 2018. - 18:00
melada19-300518

Pred vijećnicima Gradskog vijeća, u utorak će se naći prijedlog proračuna Grada Zadra za 2019. godinu. Ovim prijedlogom predviđeni su prihodi i primici u iznosu od 517,8 milijuna kuna, a rashodi i izdaci u iznosu od 510 milijuna kuna. U odnosu na 2018. godinu proračun znatno raste najviše zbog rasta kapitalnih ulaganja.

- Nakon što smo još u rujnu 2017. smanjili cijenu vrtića, jako sam ponosan na sve građane grada Zadra jer smo ove godine vratili dugoročni kredit za dvoranu u Višnjiku, a istovremeno pripremili projekte koji kreću u realizaciju u 2019. Proračunom pokazujemo koliko su nam važna kapitalna ulaganja koja direktno podižu kvalitetu života naših građana. Ukupno gledajući, mogu reći da su u 2019. godini ulaganja u nefinancijsku imovinu, tj. kapitalna ulaganja iznosila 166,4 milijuna kuna i značajno su povećana u odnosu na prošlu godinu kada su iznosila 88,2 kune - istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić uoči predstavljanja proračuna gradskim vijećnicima i javnosti.

Gradonačelnik tako najavljuje da nas u sljedećoj, 2019. godini od kapitalnih projekata očekuje završetak centra "Mocire", izgradnja škole na Novom Bokanjcu, obnova Providurove palače i Bedema, izgradnja Centra za mlade, početak projekta aglomeracije Zadar-Petrčane, ali i nastavak ulaganja u bolničku infrastrukturu, u objekte mjesnih odbora, dodatna ulaganja u osnovne škole, završetak energetske obnove škole Smiljevac, izgradnja cesta, groblja i javnih površina.

Centar 'Mocire'

U proračunu za 2019. godinu osiguran je novac za dovršetak Centra "Mocire". U tijeku je procedura odabira izvođača radova na rekonstrukciji ovog kompleksa za koji je grad Zadar izdvojio dodatnih 4 milijuna kuna za izgradnju potrebne infrastrukture i trafostanice. Početak radova planira se u veljači sljedeće godine, a rok za izgradnju je deset mjeseci od početka radova.

- Grad pokazuje svoju snagu brinući prije svega o onim najpotrebnijima. Najvažnije je da smo ovaj projekt konačno otkočili. Uvijek gledam naprijed. Velik posao je ispred nas i napravit ćemo sve da korisnici dobiju svoj prostor sljedeće školske godine - ističe gradonačelnik Dukić.
S obzirom na složenost zahvata, očekuje se da će objekt biti u funkciji do kraja sljedeće, 2019. godine. Sve zajedno provodi se uz podršku dionika u ovom projektu, a to su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, čiji su predstavnici nedavno bili na radnom sastanku i u obilasku Centra kako bi se na licu mjesta uvjerili da sve teče prema planu. Procijenjena vrijednost završetka objekta je 17 milijuna kuna plus PDV, čemu još treba pridodati troškove opremanja svakog pojedinog dijela Centra.

Kapitalni projekt - škola na Novom Bokanjcu

- Škola koju smo tako dugo čekali i na kojoj su mnogi radili konačno kreće i mogu slobodno kazati da sam možda i najradosniji kad je ovaj projekt u pitanju. Ovo predstavlja konkretno ulaganje u obitelj, mlade i u obrazovanje mladih, u njihovu budućnost, ali i u budućnost grada - smatra zadarski gradonačelnik i dodaje da je cilj djeci omogućiti razinu obrazovanja i kvalitetne škole kao što ih imaju djeca u zemljama zapadne Europe.

Radi se o projektu u kojem su zajednički interes pronašli Zadarska nadbiskupija i Grad Zadar te zajedno ulažu 50 milijuna kuna. Uz školu na tom će se mjestu još graditi vrtić i crkva te će taj dio Novog Bokanjca postati novi centar toga mjesta. Otvaranjem ove škole rasteretit će se škola "Šimuna Kožičića Benje" i Područna škola Bokanjac koja je u sustavu OŠ "Bartula Kašića" pa će u Zadru prestati potreba za radom u tri smjene. Škola će imati 10 učionica, kuhinju, blagovaonicu i sportsku dvoranu, te prateća vanjska igrališta. Predviđena je za 400-500 učenika, a zasad je plan organizirati nastavu u dvije smjene za 16 razrednih odjeljenja.

Početak radova na izgradnji škole očekuje se u veljači ili ožujku 2019., a rok za dovršetak je dvije godine, pa bi škola mogla započeti s radom već na jesen 2020. Procijenjena vrijednost radova je 40 milijuna kuna.

Aglomeracija Zadar – Petrčane

Budući da je projekt "Jadran" uspješno završen i otplaćen, na Gradskom vijeću u utorak će naći i odluka o izmjeni odluke o naknadi za odvodnju s kojom će se preusmjeriti sredstva na financijsko praćenje aglomeracije Kožino-Zadar-Petrčane, s obzirom na to da je otplaćen kredit za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Centar.
- Ovo je dokaz da Grad Zadar sustavno rješava temeljnu infrastrukturu na svom području jer se, podsjećamo, najprije izgradio uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, a nakon toga i kolektor odvodnje i kanalizacije visoke zone kao kralježnica i temelj toga sustava. Sada se ide kroz EU projekt u izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže i ono što je našim građanima jako važno, sve to skupa neće uzrokovati poskupljenje vode za građane grad Zadra - govori gradonačelnik Dukić, dodajući da je projekt vrijedan pola milijarde kuna.

Providurova palača

Kad govorimo o EU fondovima, u protekle četiri godine iz europskih fondova povučeno je i potrošeno oko 80 milijuna kuna. Trenutačno je ugovoreno još 90 milijuna, dakle oko 170 milijuna kuna kroz to razdoblje još uz novac koji je na raspolaganju u okviru ITU-a, što značajno povećava potencijal gradskog proračuna za nova ulaganja u razvoje projekte.
- Postali smo grad pod zaštitom UNESCO-a koji kreće u obnovu Providurove palače i prepoznatljivih zadarskih Bedema. Ovi projekti će neosporno utjecati i na životne navike stanovnika Poluotoka, ali i na razvoj kulturnog turizma i turističke prepoznatljivosti Zadra - kazao je gradonačelnik Dukić i dodao da je za tu namjenu, odnosno projekt "Zadar baštini", u proračunu osigurano 44,7 milijuna kuna.

Centar za mlade

Uz pomoć EU fondova, kroz ITU mehanizam, osiguran je i novac za izgradnju Centra za mlade, čiji se početak gradnje očekuje u 2019. godini. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, iz operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.", dodijelilo je Gradu Zadru nepovratno 33 milijuna i 150 tisuća kuna. U proračunu grada Zadra za tu je namjenu planirano nešto više od 8 milijuna kuna.
- Upravo ovaj prostor i njegova buduća namjena na najbolji način prikazuje naša nastojanja revitaliziranja napuštenih ili zapuštenih urbanih prostora i integraciju mladih. Centar za mlade je strateški projekt koji će svojim sadržajem ovaj prostor integrirati u urbano tkivo grada, na jedinstven, mladenački kreativan i dinamičan način - naglašava Dukić.
U prizemlju Centra bit će prostori za udruge, mlade i izvedbene djelatnosti i velika multimedijalna dvorana, dok su na katu predviđeni uredski prostori za udruge. Tisuću metara četvornih bit će namijenjeno Gradskoj knjižnici koja će s Centrom biti povezana tzv. hladnim prolazom.



Rekonstrukcija škole na Ploči
Sljedeće godine pristupit će se i rekonstrukciji i modernizaciji Područne škole na Ploči. U suvremeno opremljenom objektu nastavu će nakon dovršetka moći pohađati 100 učenika. Rekonstrukcijom, za jedno duže vrijeme, riješit će se problem pohađanja nastave u ovoj školi te će svi učenici moći biti u jednoj smjeni. Uz četiri učionice postojat će još jedan prostor koji će se moći namijeniti za održavanje nastave. Postojeći dio zgrade škole bit će u potpunosti građevinski rekonstruiran, s novim prostornim funkcijama. U prizemlju su projektirani novo stubište, sanitarni prostori, spremišta i jedna učionica. Iznad dijela postojećeg prizemlja su četiri učionice te hodnik iz kojeg se izlazi u dvorište škole. Na katu će se trokrakim stubištem dolaziti u prostor za više namjena - izlaganje učeničkih radova, priredbe, susrete, odmor učenika i posjetitelja škole.
Nakon provedenog natječaja i uvođenja u posao, rok završetka radova je 250 kalendarskih dana. Nastava će se održavati u drugom objektu. Počne li se s radovima do kraja ove godine, očekuje se da bi učenici Ploče i Dračevca već na početku sljedeće školske godine ponovno bili u svojim školskim klupama.


Novo gradsko groblje
U gradskom proračunu za sljedeću godinu također je osiguran novac za veliki komunalni projekt izgradnje novoga gradskoga groblja koje će se nalaziti na 33 ha zemljišta, između gospodarske zone Crno i Murvice i bit će tri puta veće nego ovo postojeće. Nakon odobrene lokacijske dozvole, do kraja godine očekuje se i građevinska te bi izgradnja trebala krenuti u 2019. godini. Grad Zadar će za početak radova izdvojiti od tri do pet milijuna kuna. Odmah na početku je planirana izgradnja 200 grobnica, s obzirom na kronični nedostatak ukopnih mjesta na sadašnjem groblju, a nakon toga gradit će se po fazama. Novo groblje zadovoljit će potrebe grada za minimalno sljedećih sto godina.

 

19. travanj 2024 03:19