StoryEditorOCM
RegionalDALMATINSKI MONSTRUM

12-godišnju djevojčicu iskorištavao za seksualne odnose, organizirao bandu maloljetnika da kradu za njega...

Piše Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
22. prosinca 2017. - 19:03
Privođenje

Na četiri i pol godine zatvora osuđen je na Županijskom sudu u Splitu 34-godišnjak iz Kaštela koji je, dajući sitne poklone i drogu, organizirao bandu muških maloljetnika da kradu za njega.

Kaštelanina se teretilo za niz kaznenih djela na štetu štićenika domova za maloljetnika sa splitskog područja. Najteže kazneno djelo koje mu se stavlja na teret na štetu je djevojčice koja je tada imala 12 godina. On je 2013. započeo druženje s djevojčicom dajući joj novac, poklone i marihuanu. Tražio bi od nje da mu pričuva dijete te je na taj način počela dolaziti kod njega. Tijekom slijedeće tri godine je stekao njezino neograničeno povjerenje i ostvario emocionalni odnos te u konačnici s njom imao spolni odnos.

Kako se radi o osobi koja je ovisnik o drogi, prijavljivan do sada za 47 kaznenih djela krađe, preprodaje i posjedovanja droge, osim seksualnog iskorištavanja, djeca su mu trebala i za imovinsku korist. Tako je 2015. godine započeo druženje s štićenicima domova za djecu u dobi od 13 do 16 godina. Organizirao je zajedničke večernje izlaske, davao im drogu i kako se radi o emocionalno nestabilnim osobama stvorio je kod njih stanje ovisnosti o sebi. U pojedinim slučajevima kada je naišao na otpor koristio je prijetnje i fizičko nasilje. Metodom "mrkve i batine" stvorio je grupu koju je iskorištavao i usmjeravao na počinjenje krađa. U svrhu što uspješnijih krađa prilagodio je torbu obloživši je aluminijskom folijom radi onemogućavanja aktiviranja sigurnosne zaštite na proizvodima i predao je djeci. U tome mu je pomagala 27-godišnjakinja čiji nećak je bio jedan od šestorice maloljetnik pripadnika bande koje su iskorištavali. Nakon uspješnih poduhvata uzimali su oboje od djece ukradene predmete i dio prodavali zainteresiranim kupcima, dok su dio mijenjali za drogu, piše Slobodna Dalmacija.

Njegova suučesnica, osim što je nećaka uvukla u nedjela, svoje dijete od osam godina je od srpnja do polovice prosinca 2016. godine tijekom dana i noći ostavljala sa osobama sklonim kriminalnom i asocijalnom ponašanju. Zatim je ispred svog djeteta učestalo pušila marihuanu i nije se dostatno brinula o njegovoj prehrani. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u optužnici je predložilo da se protiv 34-godišnjaka produlji istražni zatvor s obzirom da njegov dosje opravdava bojazan da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo.

18. travanj 2024 12:45