StoryEditorOCM
RegionalNIN SE UKLJUČIO U NAJVEĆI VOLONTERSKI PROJEKT U HRVATSKOJ

80 učenika OŠ Petar Zoranić, nastavnici i TZ očistili Ninsku lagunu

Piše Marija Dejanović
28. rujna 2019. - 18:40
Zelena čistka - učenici iz osnovne škole Nin, autorica Ana Glavan (6)

Osnovna škola Petar Zoranić Nin sudjelovala u Zelenoj čistki – jedan dan za čišći okoliš

Najvećem ekološkom volonterskom projektu u Hrvatskoj Zelena čistka – Let’s do it Croatia priključila se Osnovna škola Petar Zoranić Nin. Već su prije odrađene aktivnosti organizirane za volontere građane i iznajmljivače privatnog smještaja, a ovo je treći dan posvećen čišćem okolišu.

Učenici Osnovne škole Petar Zoranić Nin, njih preko 80, predvođeni svojim nastavnicima, a u suradnji s djelatnicima Turističke zajednice grada Nina, zajedničkim su snagama dodatno uklonili otpad koji se nalazio uz obalne pojaseve Ninske Lagune: predio Spile, Punte i Kraljičine plaže. Iako je Ninska Laguna iznimno čista, vrijedni učenici pronašli su plastične boce, vrećice, stiropor i sitni otpad koje je na obale izbacilo more ili je u naletu vjetrova završilo tamo gdje mu nije mjesto - u prirodi i u NATURA 2000 staništima.

Da je najmlađe stanovnike najvažnije od malih nogu poučavati o ekološkoj vrijednosti, dobro znaju u ninskoj osnovnoj školi, stoga se niz godina ova akcija čišćenja odvija u suradnji na relaciji OŠ Petar Zoranić Nin i Turistička zajednica grada Nina. U Zelenoj čistki svi su aktivno sudjelovali i učenici i učitelji, a na radoznala pitanja svojih učenika rado su odgovarali i objašnjavali vrijednosti NATURA 2000 staništa koja okružuju staru gradsku jezgru Nina.

Zelena čistka za najmlađe je stanovnike Grada Nina u najvećoj mjeri edukativne naravi jer će oni puno svjesnije brinuti o zdravom nam i čišćem okolišu, zaključile su nastavnice koje su pratile svoje učenike. Akcija čišćenja bila je prigoda učenike poučiti o rijetkim i endemičnim biljnim vrstama, te zanimljivom ptičjem svijetu na obalama plitkog Ninskog zaljeva koji se promidžbeno predstavlja pod nazivom Eko park Ninska laguna. Tu se nalaze također i ptice zimovalice, a njima itekako treba očuvani okoliš pa time pridonose ove aktivnosti najmlađih.

 

19. travanj 2024 23:13