StoryEditorOCM
RegionalBIJELI GUŠTI

‘Ajme lipo li je! Koliko imamo do broda? Oće doć vlakić?‘: ‘desant‘ Dalmatinaca na snježne Plitvice, iz gepeka se vadile sanjke, ulaznice ‘planule‘

Piše SILVANA UZINIĆ/PSD
16. siječnja 2021. - 20:25

Plitvička jezera ove subote bila su okupirana posjetiteljima, naročito iz Dalmacije.

Nacionalni park završio je s prodajom ulaznica već nešto prije podne, tako da su najbolje prošli oni koji su karte kupili online danima ranije.

Sve je planulo, kažu nam na ulazu, a tako se očekuje i u nedjelju, s obzirom da ima snijega, a i zadnji je vikend pred početak nastave.

image


 
Nikola Vilić/Cropix


Uprava Parka zbog epidemije je morala ograničiti prodaju na dvije tisuće ulaznica. Ipak, staze uz jezera bile su prepune šetača, a na trenutke se činilo kao da smo na nekoj od promenada uz more.

- Asti sto, pazi da ne padneš! Ajme lipo li je! A di je ti brod, koliko imamo odat do njega? Oće doć vlakić? Šta si ublidija, oli ti je pa cukar? Amo sad ovdi udrit jedan selfi...

image


 
Nikola Vilić/Cropix


Već na izlazu s autoceste Gornja Ploča prema Udbini i Korenici, negdje oko deset sati, stvorila se kolona autobomila u kojoj se mililo i do samim jezera.

Na parkiralištu pred glavnim ulazom u Park po registarskim oznakama bilo je jasno da će uz jezera, urešena kao za vjenčanje, biti bučno i veselo, jer prevladavali su Zadrani, Šibenčani i Splićani.

Odsjeli cijeli vikend

Bio je tu i poneki auto iz Dubrovnika, Pule ili Vukovara, a doznali smo i kako su gosti iz udaljenijih krajeva ovdje odsjeli cijeli vikend.

image


 
Nikola Vilić/Cropix


Najviše Dalmatinaca poteglo je do Plitvica na jedan dan.

Pristigle su cijele klape mladih, kao i obitelji s malom djecom, iz gepeka su se vadile sanjke, putem su ispadale rukavice iz džepova, jeli su se sendviči iz folije...

image


 
Nikola Vilić/Cropix


Kave i čaja u Parku ima samo iz automata na nekoliko punktova, pred kojima se cijeli dan stvarao dugačak red, a hrana se mogla pribaviti samo u samoposlugama.

'Pitaju nas: radi li sanjkalište?!'

Sanjkalište Mukinja, javljali su prethodnih dana iz Nacionalnog parka, otvoreno je, ali zbog korovirusa ne iznajmljuju se sanjke. Mala skijaška staza je zatvorena jer 27 centimetara snijega je za nju nedovoljno.

- Uh, koliko upita smo imali ovih dana iz cijele Hrvatske. A ljudi su čudni, znate, pitaju nas radi li skijalište. Baš smo komentirali da bi bolje netko iz Japana bio upoznat sa situacijom nego naši ljudi.

image


 
Nikola Vilić/Cropix


Ma kud ćeš skijati na to par centimetara snijega – govori Maja Šikić iz Turističke zajednice Plitvička jezera.

Jasno joj je da su skijaši, zbog zatvorenih granica, željni rekreacije, ali nije ovo neki veliki snijeg. Inače, mnogi apartmani su zimi ovdje zatvoreni, jer im se posao ne isplati.

image


 
Nikola Vilić/Cropix


No nama s mora koji volimo snijeg dovoljno je samo da ga bar jednom godišnje vidimo. A čak i onima koji ga mrze, kad bi ga doživjeli na Plitvicama, duša bi otoplila.

SVE FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE U NAŠOJ FOTOGALERIJI GORE.

28. travanj 2024 17:48