StoryEditorOCM
RegionalU POLAČI

Akcijom čišćenja šumskih puteva obilježen Međunarodni dan smanjenja prirodnih katastrofa

Piše Zadarski.hr
9. listopada 2020. - 12:47

U sklopu projekta „Nije mi teško – zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu“, akcijom čišćenja šumskih puteva na predjelu Gaj u Polači te eko kvizom i kreativnom radionicom u četvrtak, 8. listopada 2020. godine od 8.30 do 12.30 sati, obilježen je Međunarodni dan smanjenja prirodnih katastrofa. Akcija je organizirana u suradnji Osnovne škole „Franka Lisice“, Općine Polača, Komunalnog društva Polača i udruge „Eko-Zadar“, a odazvali su joj se članovi Udruge lovaca Polača, službenici Šumarije Benkovac, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Polača, Kulturno umjetničkog društva Polača i udruge „Muvača“.

Za učenike OŠ „Franka Lisice“ jučerašnji dan je značio dan bez formalne nastave, ali svakako dan obilježen neformalnim učenjem o važnosti zaštite okoliša, pravilnom odvajanju, recikliranju te poveznici stanja u okolišu s klimatskim promjenama i kvalitetom života. Vrijednim učenicima pridružili su se članovi i službenici navedenih institucija i organizacija, a ukupno je prikupljeno oko 20 m3 otpada što je u nekoliko navrata komunalnim vozilom prevezeno do obližnjeg odlagališta otpada.

Prikupljeno je ponajviše različitog plastičnog i glomaznog otpada, a djelatnici Komunalnog društva su prikupili i otpad životinjskog podrijetla koji je bio bačen uz šumske puteve. Zaista žaloste velike količine otpada u okolišu u mjestu koje je svega nekoliko kilometara udaljeno od odlagališta otpada. Stoga se u razgovoru sa sudionicima akcije željelo istaknuti da građani imaju pravo na besplatno odlaganje otpada na odlagalištu te da je važno pojačati i prijave onih koji ilegalno odlažu otpad u okoliš i time narušavaju kvalitetu života svih mještana.

Najzanimljivije trenutke se moglo pratiti i uživo putem streaminga na mrežnoj stranici projekta - www.nijemitesko.hr.

Projekt „Nije mi teško – zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu“ financiran je iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru. U realizaciji projekta kao partneri sudjeluju Općina Pakoštane, Općina Polača, Općina Stankovci i Općina Lišane Ostrovičke. Cilj ovoga projekta je informirati građane o konceptu kružnog gospodarstva i ulozi gospodarenja otpadom te utjecati na razvoj ekološke svijesti i usvajanje navika potrebnih za odgovorno postupanje s otpadom i učinkovito upravljanje resursima. Ukupna vrijednost projekta je 511.042,35 kuna, dok su prihvatljivi troškovi 503.887,00 kuna.

19. travanj 2024 18:31