StoryEditorOCM
RegionalPOGORŠANJE

Ako baš ne morate na put, odgodite ga: evo kakvo nas vrijeme čeka danas i sutra. Dalmaciji prijete poplave, ali i snijeg

Piše psd
9. prosinca 2021. - 07:33

Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a snježne pahulje lepršaju povremeno u središnjoj i sjeverozapadnoj unutrašnjosti, miješaju se s kišom i za zagrebačkom području, javlja meteorologinja N1 Tea Blažević.

Drugdje pada kiša, lokalno obilnija duž Jadrana, gdje su zatvorene lokalne ceste na području Vrgorca uslijed vode na kolniku, prema izvješću HAK-a:

U nastavku dana može biti poplava, upozoravaju hidrolozi DHMZ-a: Zbog prognoziranih oborina na području srednjeg i južnog Jadrana danas postoji mogućnost za naglim porastom vodostaja svih rijeka, a osobito na bujičnim vodotocima, te poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu.

Kiša se nastavlja i u nastavku dana, otežavat će i vozačima, uz olujan vjetar, što osobito vrijedi za Dalmaciju, gdje pušu jugo i jugozapadnjak, zbog čega su u prekidu brojne katamaranske i trajektne linije.

Nepovoljne će biti prilike i u nastavku dana, ukoliko ne morate, na put ne krećite!, preporučuje meteorologinja Blažević.

Inače, Državni hidrometeorološki zavod na Jadranu najavljuje  umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, u okretanju na sjeverozapadnjak, navečer na sjevernom dijelu buru. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 0 do 5, na Jadranu između 9 i 14 °C.

Slično će se nastaviti i sutra, u petak,  kada se očekuje nastavak umjereno do pretežno oblačnog i hladnog vremena. Povremene kiše bit će ponajprije na Jadranu, posebice u Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti gdje će u višim predjelima biti susnježice i snijega.

Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla, osobito u središnjim predjelima. Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na sjevernom i srednjem Jadranu slaba i umjerena bura, na južnom jugo, a navečer posvuda jugo u jačanju. Temperatura zraka u unutrašnjosti između -2 i 3 °C. Na Jadranu jutarnja od 2 do 7, a najviša dnevna između 8 i 12 °C.

19. travanj 2024 11:38