StoryEditorOCM
RegionalIZNIO OBRANU

Alen Radić sproveden na Bilice: sud strahuje da Čubeliću prijeti likvidacija, istražni zatvor određen svim bjeguncima

Piše Katarina Marić banje/SD
15. travnja 2023. - 18:46

Nad Alenom Radićem (21) iz Solina određen je istražni zatvor odlukom suca istrage Županijskog suda u Splitu. Nakon ročišta u subotu ujutro sproveden je u zatvor u Splitu na Bilicama.

On se policiji predao u četvrtak u 15.30 sati nakon dva dana bijega te jed kasnije privede na Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog dva kaznena djela: pomaganje u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića (36) zvanog Čuba i neovlaštene proizvodnje i prodaje opojne droge.

Čubelić je ranjen u potkoljenicu iz pištolja kalibra 9 mm u utorak u 15.50 sati na splitskom predjelu Skalice. Istu večer su zbog napada na njega objavljene fotografije četiri osobe koje se dovode u vezu s događajem.

image

Nenad Petrak, Jerko Radić, Ante Varnica i Alen Radić

MUP

Policija je tragala za: Jerkom Radićem, sportskim direktorom nogometnog kluba Uskok iz Klisa, njegovim nećakom Alenom Radićem, zatim bivšim kickboksačem Antom Varnica s kojim su povezani kumstvom te Nenadom Petrakom, suvlasnikom boksačkog kluba “Salona” iz Solina i građevinske tvrtke iz Zagreba.

Od njih četvorice prvi se predao upravo najmlađi te je u petak aktivno iznio obranu na državnom odvjetništvu koje je za njega zatražilo istražni zatvor. Osim za pomaganje u pokušaju ubojstva, prijavljen je i za neovlaštenu prodaju i stavljanje u promet opojne droge jer je prilikom pretrage kuće u Solinu nađeno 75 grama maruhuane te manja količina kokaina i hašiša.

‘Slobodna‘ doznaje: splitska policija ima bjegunce na video snimci; Čuba je ranjen kalibrom 9 mm, imao je pištolj kod sebe

U subotu ga je ispitao sudac istrage koji je nakon toga odredio istražni zatvor za njega, ali i za sve ostale. Kako saznajemo procijenio je da je istražni zatvor nužan po tri osnove: zbog činjenice da su u bijegu, zatim kako bi se izbjeglo ometanje istrage utjecajem na svjedoke te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela tj. opasnosti da ponovno napadnu Čubelića i “dovrše posao”.

image

Zatvorena Ulica Put Tabla na Skalicama

JoŠko Šupic/Cropix

Na odluku su utjecale i imovinske prilike i dosjei bjegunaca. Jerko Radić je otprije osuđivan i to na osam i pol godina zatvora zbog ubojstva te na četiri i pol zbog zlouporabe opojne droge.

Alen Radiću je na snazi uvjetna kazna na koju je osuđen zbog zlouporabe opojne droge. Ante Varnica ima postupak na sudu u Zadru zbog krivotvorenja isprava.

Nenad Petrak nije osuđivan, ali je imućan i vlasnik je “ergele vozila”, uglavnom mađarskih registracija, od kojih su pojedina iskorištena u bijegu nakon pucnjave. Određivanje istražnog zatvora nad njima ispunjeni su uvjeti za raspisivanje međunarodne tjeralice.

image

Josip Čubelić na tjeralici 2017. godine zbog pokušaja ubojstva za što je nad njim nakon uhićenja obustavljen kazneni postupak

MUP

Josip Čubelić se nalazi na liječenju u KBC Split gdje je operiran odmah nakon ranjavanja, a čeka ga još jedan operativni zahvat. U bolnici ga čuva policija, a prilikom saslušanja nakon pucnjave nije želio kazati tko ga je ranio.

Unatoč njegovoj šutnji policijski istražitelji i državno odvjetništvo smatraju kako je pucnjava kulminacija sukoba dvije suprotstavljene skupine. Tome u prilog ide i činjenica što je Čubelić imao na sebi pancirku i pištolj kalibra 7,65 mm s kojima je išao na susret te i što je druga strana bila naoružana.

Prethodni sukobi su bile tučnjave u kojima očito nisu uspjeli do kraja razriješiti nesuglasice. 

20. travanj 2024 15:35