StoryEditorOCM
RegionalODRŽAN PANEL

Alumni Mavar, Grancarić i Vučić Marasović o svom iskustvu studiranja na zadarskom sveučilištu: "Odredilo je naš životni put!"

Piše Unizd
20. prosinca 2023. - 08:48

Troje alumna (bivših studenata) Sveučilišta u Zadru, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar, televizijska novinarka i urednica Zrinka Grancarić i voditeljica odnosa s medijima u Zadarskoj županiji Vlatka Vučić Marasović, sinoć su se na panelu „Upoznajemo alumne Sveučilišta u Zadru“ u Svečanoj dvorani predstavili učenicima srednje škole i studentima, govoreći o svom iskustvu studiranja na nekadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru i važnosti studija u njihovim kasnijim karijerama.

Njih troje prošlo je različit put: dr. Mavar je kao student prve generacije Psihologije, upisane 1978. godine, odmah po završetku studija našao posao u struci te je bio angažiran na više različitih poslova, a već četvrti mandat je ravnatelj PB Ugljan. Vučić Marasović je iz drugog pokušaja upisala željeni studij talijanskog jezika i povijesti umjetnosti, da bi ju karijera odvela u odnose s medijima, dok je Grancarić apsolvirala studij engleskog i njemačkog jezika bez da ga je diplomirala te je naknadno upisala drugi studij, novinarstva i odnosa s javnošću, također na zadarskom sveučilištu, i tu dobila diplomu vezanu za struku u kojoj je danas poznata u cijeloj Hrvatskoj.

- Dogodilo mi se ono što nikome ne bih preporučila: upisala sam apsolventski status u koji sam unijela sedam ispita. Kako sam već od prve godine studija radila u novinarstvu taj studij sam pohađala kampanjski, mladenački i zapostavila ga zbog posla. Ipak nisam odustala, upisala sam diplomski studij novinarstva i tako diplomirala za šest godina efektivnog studiranja, a zapravo ukupno 16. Ali meni u tim tridesetima nije bilo problem studirati, s guštom sam izvršavala sve svoje obveze, prepričala je Grancarić svoje iskustvo.

Vučić Marasović također je tijekom studija počela raditi na Hrvatskom radiju, ali svoj je studij shvatila ozbiljno i talijanski jezik je usavršila do perfekcije. Uz profesore za to su zaslužni i boravci u Italiji, za koje nisu bili zaslužni programi poput Erasmusa+ ili razmjene studenata, kojih tada nije bilo, već sudjelovanje u humanitarnim misijama vođenja i prevođenja djeci iz Hrvatske koji su u Domovinskom ratu boravila u Italiji. Kada je dobila dijete i doživjela svojevrsno zasićenje novinarskim poslom, dobila je priliku zaposliti se u Zadarskoj županiji kao voditeljica Odsjeka s javnošću, gdje je i danas.

- Danas ima svakakvih glasnogovornika, no moje iskustvo govori da je dobro da to budu novinari, jer oni imaju to iskustvo da znaju što je potrebno novinarima i javnosti. Što s tiče samog studija, on je trasirao moj životni put, a ja bih svakome preporučila studiranje ovdje jer Sveučilište nudi brojne mogućnosti, otvaraju se novi smjerovi tako da možete kvalitetno obrazovanje dobiti i u svom gradu, poručila je učenicima Vučić-Marasović.

Mavar se nakon završetka studija vratio na Sveučilište, prvo kao suradnik na Odjelu za psihologiju, a zatim i kao predavač na Odjelu za zdravstvene studije.

- Moja preporuka je da se bude angažiran i nakon završetka studija, tjera vas da stalno idete na dodatne edukacije, tečajeve, pišete doktorate, ali nemojte se bojati toga da ćete uvijek učiti, jer to nije opterećenje kao ovo gimnazijsko. Nije lako učiti, rekao bi moj gimnazijski profesor hrvatskog jezika Ivan Aralica, ali nemate druge opcije, našalio se Mavar.

- Obrazovanje je dobro jer daje širinu, nagon, želju da se nešto nauči na pravi način. Morate biti entuzijasti, jednog dana imat ćete veliku plaću, ali na prvom radnom mjestu to ne možete odmah očekivati. Studirajte što volite i radite što volite!, poručila je na kraju panela Grancarić.

Panel je moderirala voditeljica Alumni kluba Sveučilišta u Zadru Ivana Zrilić, a uz učenike i druge goste nazočili su mu rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić s prorektorima prof. dr. sc. Anitom Pavić Pintarić, prof. dr. sc. Zvjezdanom Penezićem i izv. prof. dr. sc. Lenom Mirošević. Nakon panela održan je koncert nekadašnjih studenata, danas alumna Sveučilišta u Zadru, sastava A.K.A. Crescendo.

27. travanj 2024 14:07