StoryEditor
RegionalFOTO: U SKLOPU BORAVKA U HRVATSKOJ

Američki generali posjetili vojarnu u Zemuniku

Piše HRZ / Marinko Karačić, Leida Parlov
14. veljače 2019. - 18:47

 U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, skupina novopromoviranih generala i admirala te visokih civilnih službenika iz obrambenog sustava SAD posjetila je u četvrtak 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. U pratnji američkih visokih časnika koje je predvodio umirovljeni general zbora Philip Breedlove, nalazio se načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Denis Tretinjak, a dobrodošlicu su izrazili načelnik stožera HRZ brigadir Michael Križanec te domaćini, zapovjednik i načelnik stožera 93. zb pukovnici Krešimir Ražov i Boris Panić.

Brigadir Križanec predstavio je HRZ od njezinog osnutka, djelovanja u Domovinskom ratu te sadašnjim misijama i organizacijom.General zbora Breedlove istaknuo je kako su impresionirani viđenim u bazi u Zemuniku.

-Posjet je izvrsno organiziran, možete biti ponosni na cijeli tim i mi smo uistinu sretni zbog vaših uspjeha. Želim vam siguran let, poručio je general Breedlove, a poseban obol dočeku priredile su posade helikoptera OH-58D Kiowa Warrior koje su dopratile VIP goste od Zračne luke Zadar do stajanke u bazi Zemunik.

Pukovnik Ražov je kazao kako su dolaskom u Zemunik američki gosti htjeli pobliže upoznati Eskadrilu helikoptera koja je 2016. opremljena helikopterima OH-58D Kiowa Warrior kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

-Uz prezentaciju o Kiowama, američke generale i admirale upoznali smo i sa projektom Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre - MATC) u kojem baza Zemunik zauzima značajno mjesto kroz trening i obuku međunarodnih helikopterskih timova", iznio je pukovnik Ražov.

Naime, riječ je o studijskom putovanju visokih američkih vojnih dužnosnika pri čemu je posjet Hrvatskoj jedan u nizu, a cilj im je stjecanje uvida u stanje u ovom dijelu Europe iz perspektive partnerskih zemalja.U sklopu studijskog putovanja, skupina novopromoviranih generala i admirala te visokih civilnih službenika iz obrambenog sustava SAD-a susreli su se i s vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom.


 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:25