StoryEditorOCM
RegionalKANDIDAT ZA ŽUPANA

Antonio Vučetić o zelenoj perspektivi Zadarske županije: Održivi razvoj mora biti temelj razvoja županije, a Zadar mora biti hrad parkova

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
8. svibnja 2021. - 18:37

Zelena budućnost otoka Vira, projekt mikroregije, otočno i regionalno gospodarstvo, sigurnost i građanin kao nositelj održivog razvoja – bile su teme su koje su u protekle tri godine dominirale radom i djelovanjem Antonija Vučetića u ulozi zamjenika načelnika Općine Vir. Sada kao kandidat za župana Vučetić primjećuje kako se zelena politika bez ozbiljnijeg i sadržajnog promišljanja našla u predizbornoj kampanji.

- Zadar mora biti grad parkova i zelenih površina, ali ne samo u planovima i pričama nego vidljivi u gradskom prostoru. Prostorno planiranje temelj je za samoodrživi Zadar, jer ne želimo žrtvovati zelenilo zbog građevinskih interesa. Zato je ono što moramo ozbiljno shvatiti poticanje samoodržive gradnje. Riječ je o promjeni paradigme razvoja jedinice lokalne samouprave sadržanoj u nazivu zelena budućnost. Općenito govorim o uspostavljanju održivog razvoja na lokalnoj razini, ali da bi se taj razvoj realizirao potreban je uravnotežen odnos među ključnim elementima održivosti – ekonomskom, ekološkom, društvenom i kulturnom. No da bi se ta lokalna politika uspješno implementirala kao zelena nužno je razvijati politiku koja počiva na lokalnoj inicijativi uz participaciju stanovišta i suradnju s drugim jedinicama lokalne samouprave - ističe Vučetić naglašavajući kako je upravo projekt mikroregije Nina, Vira, Privlake i Vrsi, na kojemu je radio, pravi pokazatelj principa održivog razvoja kroz suradnju s drugim jedinicama lokalne samouprave.

- U ovom smo slučaju imali aglomeracijsko rješavanje vodovodne i kanalizacijske tih općina i grada kao najbolji indikator suradnje. Komunalna tvrtka Vodovod Vir investitor je tog zajedničkog projekta koji je dobio 430 milijuna kuna od Europske unije. Realizacija širokopojasne internet mreže na području mikroregije, na primjer, bio bi sljedeći važan projekt kojega bi trebali zajednički realizirati - dodaje Vučetić. Održivi razvoj i građanin ključni su pojmovi, kaže Vučetić, jer koncept održivosti kreće iz domova.

- Presudan aspekt promjene paradigme zapravo je naše djelovanje u kućanstvu. Tu mislim na sve aspekte kućanstva, počevši od primarne selekcije otpada do upotrebe obnovljivih izvora energije. Tržište danas nudi pregršt mogućnosti za realizaciju

pametnog i održivog doma, ali takva rješenja još uvijek nisu konvencionalna nego se smatraju alternativom. Na tomu svi moramo poraditi, no isto tako primjetna je značajna promjena posljednjih godina. Gotovo da nema novih objekata koji se podižu, a da nemaju neki oblik samoodrživosti. Poglavito je riječ o solarnim panelima. Ako tu situaciju usporedimo s podacima od prije samo desetak godina, uočit ćemo veliku promjenu u shvaćanju i doživljavanju koristi koje donose obnovljivi izvori energije. I to od najjednostavnijih i najpraktičnijih stvari poput grijanja vode, pa do golemih novčanih ušteda za kućanstva i općenito uštede energije. Županija mora pružiti ruku svima koji žele aktivno sudjelovati u stvaranju zelene budućnosti. I to edukacijom, programima poticaja te pružanju potpore raznim modelima realizacije pametnog i održivog doma - poručuje Vučetić.

20. travanj 2024 04:36