StoryEditorOCM
RegionalPOVIJESNE TAJNE

Arheološka senzacija iz srca Dalmacije: ‘Pronašli smo ilirsku kacigu, starija je od 2500 godina, a kao da je od jučer!‘

Piše Dora Lozica/SD
11. travnja 2024. - 08:18

Četiri godine nakon fantastičnog pronalaska dvije i pol tisuće godina stare Ilirske kacige iz Zakotorca na Pelješcu, arheolozi su jutros, gotovo na istom mjestu, pronašli još jednu i to još stariju!

Nevjerojatnu vijest doznajemo od Marte Kalebote, arheologinje iz Gradskog muzeja Korčula i članice arheološkog tima koji marljivo kopa na Zakotorcu. Istim tim koji je pronašao prvu kacigu 2020. godine, jučer je pronašao i drugu, nešto malo stariju, no detalje će tek utvrditi detaljnom analizom.

image

Marta Kalebota (u sredini) prilikom predstavljanja prve kacige

Marta Kalebota, Sani Sardelić/

- Hrvoje je podigao kamen i počeo vikati da je pronašao još jednu kacigu! Osjećaj je, pa malo je reći fenomenalan, osjećam se jako uzbuđeno, nevjerojatan pronalazak i to po drugi put.

Razlikuju se u obrazinama

Druga je kaciga pronađena desetak metara zračne udaljenosti od lokacije na kojoj je pronađena prva. Malo su drugačije, razlikuje se po obrazinama uz lice po čemu zaključujemo da ova danas pronađena otprilike datira iz 5. – 6. stoljeća što znači da je nešto starija od prve, no detalje moramo još utvrditi - ispričala nam je kroz dah mlada arheologinja Kalebota.

Tim kojeg očito izrazito prati sreća, osim Marte Kalebote i korčulanskog muzeja, čini prof. dr. Hrvoje Potrebica iz Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je pronašao kacigu te dr. Domagoj Perkić iz Dubrovačkih muzeja koji predvodi tim i financira iskopavanja. U timu su još i Vicenco Pijerov, kustos pripravnik iz Dubrovačkih muzeja, Mirna Šandrić, studentica Filozofskog fakulteta i Miroslav Vuković s te visokoškolske ustanove.

image

Prva kaciga iz Zakotorca predstavljena je u Gradskom muzeju u Korčuli

Marta Kalebota, Sani Sardelić/

Ne smijemo zaboraviti dr. Marka Dizdara iz Instituta za arheologiju Zagreb i slovenskog arheologa Boruta Križa iz Dolenjskog muzeja iz Novog mesta, a kako nam otkriva Kalebota, ovaj će dvojac na Pelješac pohitati već danas.

Spomenut ćemo i to posve zasluženo i Ivana Pamića iz udruge Hrvatski dom Viganj koji ekipi pruža logističku potporu na njemu poznatom terenu te je prije ikakvih službenih, većih pronalazaka, angažirano poticao arheologe na iskopavanja uvjeravajući ih da Zakotorac nešto krije.

Bio je i više nego u pravu, a vijest o još jednoj odlično očuvanoj i jako staroj kacigi upravo je potresla znanstvenike, arheologe i povjesničare diljem svijeta. Radi se o lokaciji prastarog zaselka Zakotorac na u Donjoj Bandi na Pelješcu te naselju Nakovana.

Kalebota nam otkriva kako je druga kaciga pronađena u polukružnom aneksu ograđenom kamenjem u velikoj gomili dok je prva pronađena u prostoru pokraj groba s puno dodatnih predmeta poput kopči, perlica, keramičkog posuđa, jantara...

image

Arheolozi su uložili veliki trud

Marta Kalebota, Sani Sardelić/

Arheolozi još uvijek nagađaju radi li se o kacigi koja je bila zavjetni dar za jednog pokojnika ratnika ili je vrijedila za cijelu gomilu, odnosno je li bila u službi drugih ukopa. U izvrsnom je stanju, tek je malo ulegnuta pri vrhu.

Kreću analize

Više detalja znat ćemo uskoro, no razlog što se ovakve vrijedne kacige uopće pronalaze na Zakotorcu zasigurno je Pelješki kanal.

Tisućljećima je 12 kilometara dugi morski kanal koji razdvaja otok Korčulu i poluotok Pelješac bio i ostao najsigurnija i najkraća trgovačka i putnička ruta do Dubrovnika. Pelješki kanal je razlog i brojnih drugih arheoloških lokaliteta otoka i poluotoka, a ljudi koji su ondje obitavali u pravilu su bili imućni, što zbog gusarenja, što zbog trgovine čemu svjedoče i pronađeni, skupocjeni predmeti.

S velikom vjerojatnošću arheolozi su zaključili da je prva kaciga pripadala Ilirima Plerejima, a o drugoj će znati više nakon analiza.

Arheološkom timu na Pelješcu čestitamo na još jednom fantastičnom pronalasku u stilu filmskog junaka Indiana Jonesa čiju je glazbenu pozadinu arheologinja Kalebota koristila priopćivši vijest na svojim društvenim mrežama.

29. travanj 2024 10:47