StoryEditorOCM
Regional"BUJRUM"

Bajramsko sijelo: emotivna večer posvećena virskim i zadarskim Bošnjacima i njihovim prijateljima

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
8. svibnja 2023. - 13:28

Bujrum – riječ je koja u turskom izvorniku znači „izvolite“, ali predstavlja još poziv na druženje, odnosno pridruživanje. Na subotnjem Bajramskom sijelu u Zadru riječ bujrum bila je puno više od toga. Kao izraz duha dobrodošlice i poziva na druženje za stolom te uživanja u hrani i sevdahu, ta je riječ okupila brojnu bošnjačku nacionalnu zajednicu iz Vira, Zadra i Zadarske županije te veliki broj bošnjačkih prijatelja, poslovnih partnera i političkih predstavnika iz Zadra i zadarske regije. Poziv je uputila Bošnjačka nacionalna zajednica za Zadarsku županiju i njezin predsjednik Hase Salihović, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine za Grad Zadar i Vijeće za Zadarsku županiju, a među domaćinima u reprezentativnom Starom mostu kod Zadra našli su se također članovi Vijeća bošnjačke nacionalne manjine za Općinu Vir, prije svega Viranin Adem Velagić i njegova obitelj.

– Dugi niz godina organiziramo Bajramsko sijelo kako bi ukazali na važnost očuvanja našeg kulturnog značaja u Zadarskoj županiji, ali i potrebu za druženjem među različitim zajednicama koje žive u našoj županiji – kazao je predsjednik Salihović, umirovljeni i dugogodišnji profesor matematike u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru. Tradicionalno Bajramsko sijelo iz godine u godinu pokazuje da bošnjačka zajednica raste i cvjeta, pa je ove godine Bajramsko sijelo prvi put održano u restoranu Stari most kako bi se na jednom mjestu mogli družiti svi Bošnjaci i njihovi prijatelji.

– Ovo je večer posvećena Bošnjacima i njihovim prijateljima, ljudima s kojima se svakodnevno družimo i surađujemo. Riječ je o jednoj od nekoliko manifestacija kulture koje imamo u godišnjem programu, a promjenom ambijenta za ovaj događaj htjeli smo ukazati na nivo i prostor koji nas u potpunosti oslikava kao zajednicu – dodao je Salihović. Prijatelja Bošnjaka u subotu je bilo mnogo; od najviših predstavnika lokalne i regionalne samouprave, župana Zadarske županije Božidara Longina i gradonačelnika Zadra Branka Dukića, do mnogobrojnih poslovnih partnera iz cijele županije. Na Bajramskom sijelu bili su i predstavnici Općine Vir, načelnik Marino Radović i vijećnik Antonio Vučetić. Načelnik Radović za govornicom je gostima i domaćinima Bajramskog sijela predstavio Vir kao

izrazito kozmopolitsku otočnu zajednicu koja oplemenjeno izrasta kroz suživot brojnih naroda, kultura, religija i konfesija.

– Bajram šerif mubarek olsun (Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen) – čestitao je načelnik Radović domaćinima Ramazanski bajram, veliki islamski blagdan koji se održava nakon svetog mjeseca posta i odricanja – ramazana.

– Vir je otvorena zajednica za sve ljude, a kao jedinica lokalne samouprave ponosni smo na sve naše virske Bošnjake čiji je doprinos razvoju otoka nemjerljiv. Ponosni smo također da imamo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine za Općinu Vir, pa bih volio kada bi i druge jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji krenule našim putem – dodao je virski načelnik. Na Bajramskom sijelu svake se godine pojavi gost iznenađenja, a sinoć je to bio pjevač, kantautor i glazbeni producent Enes Begović. Poznati pjevač nije prvi put bio u Zadru.

– Sjećam se svoji zadarskih Noći sevdaha i emocija iz publike. Rijetko sam kada imao priliku nastupati pred toliko srčanom publikom kakva je zadarska, a glazbom se bavim više od 40 godina. Zadar je zaista poseban grad i zajednica prožeta velikom gostoljubivošću, pa razmišljam postati Zadranin – najavio je poznati glazbenik mogućnost preseljenja u Zadar. Pored uglednog gosta iz Sarajeva, na Bajramskom sijelu nastupio je još mješoviti hor Šeher u kojem je pjevao Velagić. Pokrovitelji manifestacije Bajramsko sijelo bili su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Zadarska županija, Grad Zadar i Bošnjačka nacionalna zajednica za Zadarsku županiju, a ovom su se druženju odazvali još predstavnici srpske, makedonske i albanske nacionalne zajednice.

Zadarski imam: Gdje god odem prezime Bašić me prati, veliko je, rašireno i hvala Bogu da je tako

U ulozi domaćina Bajramskog sijela bio je Ćamil efendija Bašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zadar.

– Lijepo je i pozitivno da živimo dobro te da ponovno slavimo veliki islamski blagdan Ramazanski bajram s najdražim prijateljima. Bogu hvala, dugi niz godina u Zadru obilježavamo Ramazanski bajram, a ove smo godine događaj uspjeli preseliti u ljepši i veći prostor te ga podići na višu razinu. Time smo mogli pozvati i okupiti veći Bošnjaka, gostiju iz inozemstva i Bosne i Hercegovine te svih naših prijatelja i ljudi dobre volje koji žive na ovom području – poruka je s ovogodišnjeg Bajramskog sijela koju je uputio zadarski imam, a sadržana je u druženju, tradiciji i predstavljanju kulturnih običaja. Efendija Bašić tu ideju

nosi u prezimenu koje je koliko bosansko-hercegovačko, toliko i autohtono virsko, splitsko, zadarsko ili riječko.

– Gdje god odem prezime Bašić me prati, veliko je, rašireno i hvala Bogu da je tako – dodao je efendija Bašić.

Bošnjački pisci

Bošnjak Elhad Karadžić ranije je predstavio, a na Bajramskom sijelu potpisivao je svoju potresnu knjigu „Suza moje majke“. Na sinoćnjem druženju u Starom mostu Karadžić je bio u društvu književnice Nefe Šabanović Karić. Oboje pisaca sa svojim obiteljima žive u Njemačkoj, ali gospođa Nefa ima obiteljsku kuću na otoku Viru gdje je jednim dijelom napisala svoj roman „Dok mati vrati dugove“, za koji je dobila nagradu za najbolji debitantski roman u Bosni i Hercegovini.

30. rujan 2023 16:22