StoryEditorOCM
RegionalINTERVJU S MINISTROM

Banožić o modernizaciji HRM-a: ‘Stižu ophodni brodovi, vraćaju se topovnjače...‘; Govorio o značaju Lore u obrani Hrvatske, vojarnama oko Splita...

Piše PSD.
30. rujna 2021. - 18:11
Mario Banožić u vojnoj luci Lora u obilasku svečanog postrojavanja pripadnika HRM-aTomislav Brandt/morh

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić posjetio je u Splitu, šestu po redu, međunarodnu izložbu proizvođača naoružanja i vojne opreme "Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija". Brojka od 155 izlagača iz 24 države sama po sebi govori o važnosti ovog događaja koji pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade i potporu Ministarstva obrane organizira američka tvrtka TNT Productions LLC.

- ASDA (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference) najveća je izložba vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima. Postala je tradicionalna i uvrstila se u kalendar međunarodnih vojnih izložbi u svijetu te postala dio hrvatskog obrambenog brenda. Stigli su nam renomirani strani i domaći izlagači naoružanja, vojne opreme i drugih usluga povezanih s obrambeno-sigurnosnim sektorom - kaže ministar Banožić i napominje:

- Posebno me raduje snažna prisutnost predstavnika hrvatske obrambene industrije. Oni svojim proizvodima pokazuju da su konkurentni i respektabilni na zahtjevnim svjetskim tržištima. Želja mi je da ASDA pridonese prepoznavanju potencijala hrvatskih tvrtki i još boljem promicanju hrvatske vojne industrije i ostvarivanju međunarodnog ugleda hrvatske obrambene industrije.

image
Mario Banožić: Raduje me uspon hrvatske obrambene industrije
 
Tomislav Brandt/morh

Jedinstveni značaj Lore

- Za danas je najavljeno potpisivanje Sporazuma o suradnji između Ministarstva obrane i Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, što taj sporazum donosi?

- Hrvatski vojnik u potpunosti je opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom, što govori o kvaliteti tih proizvoda. Suradnja s Hrvatskim klasterom konkurentnosti i obrambene industrije traje još od Domovinskog rata, kada je naša obrambena industrija, tada još u povojima, počela proizvoditi prijeko potrebna sredstva za obranu. Sporazumom o suradnji će se definirati načela i područja dugoročne suradnje između Ministarstva obrane i Hrvatskog klastera radi poticanja međusobne suradnje na pripremi zajedničkih projekata istraživanja, razvoja i obrazovanja, jačanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, posebno sektora obrambene industrije koji je predstavljen kroz djelovanje Klastera.

Sporazumom je posebno iskazan interes za suradnjom u području visokog obrazovanja, posebno s našim novoosnovanim Sveučilištem obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman", zatim u provedbi i razmjeni iskustava u području znanstveno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata, pogotovo onih povezanih s prijavama na programe istraživanja i razvoja financiranih iz razvojnih Programa Unije, EU fondova i Europskoga obrambenog fonda, također i za podrškom pripreme istraživačko-razvojnih i inovacijskih projekata.

- Kad ste već u Splitu... Ima li vojna baza u Lori ozbiljnu perspektivu u obrambenom sustavu RH? Je li ona prevelika za potrebe HRM-a, nije li otela Splitu lijep komad prostora na kojem bi se grad mogao širiti?

- Ministarstvo obrane ne razmatra izmještaj Vojarne "Admiral flote Sveto Letica – Barba", u čijem je sastavu vojna luka Lora na drugu lokaciju jer se radi o perspektivnoj vojnoj lokaciji za Hrvatsku vojsku. Njezin značaj je jedinstven i nezamjenjiv te ne postoji druga lokacija koja bi mogla osigurati uvjete baziranja pomorskih snaga Hrvatske ratne mornarice.

Vojna luka Lora od strateškog je značaja za Republiku Hrvatsku. Ima opremljenu infrastrukturu koja je na raspolaganju Hrvatskoj ratnoj mornarici i Obalnoj straži za smještaj pomorskih snaga i upravljanje pomorskom situacijom. Vojna luka Lora ima i mogućnosti pružanja potpore brodovima i oružanim snagama zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja.

Želim istaknuti da je i do sada Ministarstvo obrane uvažavalo potrebe Grada Splita te je 2008. godine izdvojen dio zemljišta u vojarni u Lori na kojem je sagrađena Spaladium Arena.

Zapadna tehnologija

- Dokle je stigla modernizacija HRM-a i što se još planira u toj modernizaciji?

- Za opremanje i modernizaciju Hrvatske ratne mornarice u 2021. godini osigurali smo oko 82 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na projekt gradnje obalnih ophodnih brodova.

Opremanje Obalne straže Republike Hrvatske s pet obalnih ophodnih brodova provodi se radi održavanja sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske u nadzoru i zaštiti prava i interesa Republike Hrvatske na moru. Nakon zaprimanja prototipa obalnog ophodnog broda “Omiš” pristupilo se gradnji još četiri broda u seriji. Gradnja se provodi planiranom dinamikom. Ističem kako je prvi od ta četiri broda u završnoj fazi spajanja svih dijelova trupa i nadgrađa.

U mirnodopskim uvjetima tim brodovima provodi se zaštita i nadzor na moru, borba protiv asimetričnih i nekonvencionalnih prijetnji, potpora aktivnosti drugih državnih tijela na moru, akcije traganja i spašavanja i zaštita okoliša. U ratnim uvjetima brodovi bi obavljali zadaće borbene i logističke potpore.

Postojeće stanje Flote HRM-a omogućava zadržavanje dostignutih sposobnosti i spremnost za izvršavanje dodijeljenih zadaća. Svoju obučenost Hrvatska ratna mornarica dokazuje sudjelovanjem u vježbama i obuci te misijama u inozemstvu i time potvrđuje da obavlja i zadaće različite od tradicionalnih.

Veliki uspjeh je i vraćanje u operativnu uporabu raketnih topovnjača. Ove godine završen je dio tog projekta i nakon više godina raketna topovnjača "Kralj Dmitar Zvonimir" je operativna, a uskoro će biti završeni i radovi na raketnoj topovnjači "Kralj Petar Krešimir IV.".

- Nakon što su naručena 4 helikoptera UH-60 Blackhawk, razmišlja li MORH i o nabavci mornaričke varijante Seahawk koja bi bila pogodna za traganje i spašavanje na moru, te protupodmorničko djelovanje?

- Uz nastavak procesa nabave višenamjenskoga borbenog aviona, jedan od ključnih projekata modernizacije Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva je opremanje s četiri helikoptera Black Hawk. Time će se osigurati nove sposobnosti važne za daljnji razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske i daljnju izgradnju sustava domovinske sigurnosti. Nabava i uvođenje helikoptera Black Hawk u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske provodi se radi dostizanja nove sposobnosti za provedbu specijalnih zračnih operacija. Isporuka ovih helikoptera očekuje se u 2022. godini.

Tijekom prvog službenog posjeta SAD-u posjetio sam tvrtku Sikorsky, gdje sam u proizvodnom pogonu vidio i hrvatski Black Hawk. Nastavit ćemo tu investiciju. Kao vjerodostojnoj članici NATO-a prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je mogući i ispravan put.

Prevezeno 712 pacijenata

- Do kada će helikopteri HRZ-a biti jedini oblik HEMS-a? Jesu li zadaće HEMS-a za HRZ više opterećenje nego korist za održavanje naleta pilota HRZ-a? Je li korištenje takvih transportnih helikoptera zapravo veće financijsko opterećenje za HRZ?

- Hrvatska vojska odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uspješno izvršava sve zadaće hitnoga zračnoga medicinskog prijevoza, bez narušavanja obuke i provedbe zadaća po drugim osnovama. Sporazumom Ministarstva obrane i Ministarstva zdravstva definirana je provedba hitnog zračnog medicinskog prevoženja u provedbi životno ugroženih ozlijeđenih ili oboljelih osoba helikopterima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Sukladno Sporazumu, Ministarstvo obrane osigurava dva helikoptera s vojnim zrakoplovnim osobljem, od kojih je jedan stacioniran u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama, a drugi na otoku Krku.

Ove godine helikopterima HRZ-a prevezeno je 712 pacijenta, od kojih 124 strana državljanina, a ostvareno je 1856 letova.

- Nakon vojarne u Kninu, HV se vratila u Sinj i Ploče, je li to dovoljno za održavanje borbenih sposobnosti u obrani Dalmacije i juga RH?

- Od 2017. realiziran je projekt povratka postrojbi Hrvatske vojske u Sinj, Ploče, Varaždin, Udbinu i Pulu te nedavni dolazak Inženjerijske bojne Gardijsko-oklopno mehanizirane brigade u Vukovar.

Povratak u gradove i podizanje kvalitete života i rada vojnika pripadnicima Hrvatske vojske omogućava i kvalitetniji obiteljski život. To je sve dio plana novoga operativnog razmještaja postrojbi radi sigurnosti svih dijelova RH.

Povratkom Hrvatske vojske grad Ploče postao je strateška točka Hrvatske vojske na jugu. Tome je prethodila analiza potreba razvoja sposobnosti i strukture snaga u zaštiti nacionalnih interesa Republike Hrvatske na jugu.

- Što je s imovinom bivše JNA na dalmatinskom području...dobar dio nekretnina još uvijek nije ni u vojnoj ni u komercijalnoj civilnoj funkciji.

- Sve vojne lokacije bivše JNA postale su vlasništvo RH temeljem Vladine Uredbe o preuzimanju sredstava JNA i SSNO iz 1991. godine. Sve neperspektivne vojne lokacije Ministarstvo obrane je predalo državnom tijelu koje upravlja imovinom, a ono je dio te imovine dodijelilo jedinicama lokalne i područne samouprave i drugim pravnim osobama. Primjerice kada govorimo o Gradu Splitu, petnaestak neperspektivnih vojnih lokacija dodijeljene su drugim tijelima i koriste se za civilne potrebe. Ministarstvo obrane je za potrebe HV-a ovdje zadržalo samo četiri lokacije od kojih je i ova vojarna u Lori.

SVEUČILIŠTE OBRANE I SIGURNOSTI Veliki interes za kadete

- Spomenuli ste Sveučilište obrane i sigurnosti i važnost suradnje na znanstveno-istraživačkom području. Uskoro počinje i nova akademska godina, kakav je interes mladih za vojne studije?

- Potkraj prošlog tjedna održana je svečana prisega 19. naraštaja kadeta Hrvatske vojske, a time je obilježen i početak akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija. Prisegu su položila 104 kadeta, među kojima je 72 polaznika sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, 22 polaznika sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo, a 10 je polaznika sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Aeronautika, smjer vojni pilot.
Od početka uvođenja studija Vojnog vođenja i upravljanja bilježimo veliki interes za upis na studij te je interes kandidata dvostruko ili trostruko veći od upisnih kvota. Veliki interes kandidata je i za upis na studij Vojno pomorstvo od početka izvođenja studija 2018., a posljednjih godina vidljiv je i uzlazni trend zainteresiranosti za upis vojnih pilota na studij Aeronautike Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

18. travanj 2024 19:11