StoryEditorOCM
RegionalTEŠKE POSLJEDICE

Benkovac: Održano predavanje pod nazivom „Što je PTSP i kako se s njim nositi?„

Piše Marko Ledenko - Mane
25. veljače 2023. - 14:01

Udruga Prvi hrvatski redarastvenik Zadarske županije i braniteljske Udruge benkovačkog kraja, organizirali su predavanje pod nazivom „Što je PTSP i kako se s njim nositi ?“. Predavanje je održano u petak, 24. veljače u Gradskoj knjižnici u Benkovcu. Pokrovitelj ovog predavanja bilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Sjajno predavanje održao je poznati hrvatski psihijatar dr. Herman Vukušić. Posebni izaslanik u ime Ministarstva hrvatskih branitelja bio je Špiro Janović državni tajnik.

- Danas problem hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a nije samo jedan problem, nego ih ima nekoliko, zato što politika nije slušala struku. Političari su govorili da hrvatska oslobodilačka vojska nikad neće oboljeti od PTSP-a, jer to je oslobodilački rat. Ja se s ovim problemom bavim punih 30 godina i najavio sam crne prognoze. Kasnije se priča otvorila kada je ruku na sebe diglo preko 3.500 hrvatskih branitelja. Svjetska znanost dokazala je da se simptomi mogu pojaviti nakon 10,15 i 20 godina kasnije. Kada uspoređujete ratni stres, jednaku ulogu u stvaranju PTSP-a ima i odgovor društva prema ratniku i njegovoj neposrednoj okolini. Hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a bili su dugo posebna degradirana skupina. Imao sam sedmoricu svojih pacijenata iz gardijskih postrojbi, imali su sve riješeno, invalidnost, pristojne mirovine, ali su digli ruku na sebe. Bili su razočarani što su toliko patili, izgubili su dio obitelji, dio sebe, svoje duše i da nije to ono zašto su se borili. To je danas najveći problem i političari to moraju znati, kazao je u emotivnom govoru dr. Herman Vukušić poznati hrvatski psihijatar.

- Skupio sam snage da nakon 25 godina liječenja od PTSP-a progovorim o tom problemu, da iznesem svoje patnje i hrvatskih branitelja s kojima sam se lječio na psihijtariji Rebro. Mnogi životi hrvatskih branitelja su spašeni, oni su se vratili svojim obiteljima živi i zdravi. Smisao ovog predavanja je da pričamo otvoreno bez predrasuda o ovoj temi i da privolimo branitelje na liječenje. Imat će veliku pomoć od najstručnije osobe, to je ovdje nazočni poznati psihijatar dr. Herman Vukušić. Pozivam sve braniteljske Udruge Zadarske županije da konačno sjednemo za stol, da vidimo koji su glavni problemi hrvatskih branitelja i kako ih riješiti, kazao je Milan Nimac glavni inicijator ovog predavanja i koordinator Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije.

PTSP je izravna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, te popratne bolesti koje proizilaze iz PTSP-a. Posljedice od PTSP-a su individualne, obiteljske i socijalne. Ako se pravovremeno i adekvatno ne liječi dolazi do osiromašenja života čovjeka i njegove obitelji. Poruka i cilj ovog predavanja je doprinos razumijevanju i jačanju svijesti što to znači imati PTSP, kako i gdje ga se može liječiti, kako se nositi s tom opasnom i podmuklom bolesti. Za ovo predavanje odazvao se veliki broj hrvatskih branitelja i multimedijalna dvorana u gradskoj knjižnici bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Osjetilo se opet ono domoljubno zajedništvo hrvaskih branitelja kao devedesetih godina. Branitelji su postavljali mnoga pitanja vezanih za svoja prava Špiri Janoviću državnom tajniku. Poznati benkovački glabenici braća Ivica i Slaviša Čerina zapjevali su tri domoljubne pjesme i završili predavanje s predivnom pjesmom „Stina pradidova„.

26. travanj 2024 08:12