StoryEditorOCM
RegionalA ZADARSKA ŽUPANIJA?

Beroš: Na korak do pokretanja preventivnih pregleda u cijeloj Hrvatskoj, rezultati iz drugih županija ukazuju na opravdanost tog projekta

Piše Hina
12. rujna 2023. - 17:39
Dom zdravlja Primorsko goranske zupanije, Kresimirova ulica 52A. Konferencija za medije u povodu obiljezavanja pilot projekta preventivnih zdravstvenih pregleda u Primorsko goranskoj zupaniji. Na konferenciji je sudjelovao ministar zdravstva Vili BerosDamir Skomrlj/Cropix

Na korak smo do pokretanja preventivnih zdravstvenih pregleda na razini cijele Hrvatske, rekao je u utorak ministar zdravstva Vili Beroš na predstavljanju pilot projekta u Primorsko-goranskoj županiji, te dodao kako prvi rezultati iz drugih županija ukazuju na opravdanost tog projekta.

Pilot projekt započeo je u Primorsko-goranskoj županiji, nakon Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Međimurske i Splitsko-dalmatinske županije. 

Rezultati pilot projekta u četiri županije pokazuju da je je kod dvije trećine pregledanih uočeni povećani lipidi, šećer u krvi ili tlak, koji zahtijevaju daljnju obradu. Na preglede se pozivaju osobe iznad 40 godina života, jer se tada počinju razvijati još neprepoznate kronične bolesti, kazao je Beroš.

Preventivni pregledi dio su reforme zdravstvenog sustava a reformskim mjerama se želi obiteljske liječnike dodatno rasteretiti administrativnih opterećenja i uvesti novi model plaćanja. 

Cilj bolji ishodi liječenja

Sve to potvrđuje da smo na pravom tragu prema unaprjeđenju zdravlja naših građana i u konačnici, boljim ishodima liječenja, što je i jedan od ciljeva naše sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu, kazao je Beroš.

Dosadašnji rezultati provedbe preventivnih programa pokazuju da je među svim pregledanima, kod 64 posto osoba postavljena odgovarajuća sumnja i upućeni su u daljnju obradu, a faktori rizika za razvoj kroničnih bolesti poput povećane tjelesne težine ili pretilosti, odstupanje lipidograma te povišeni krvni tlak utvrđeni su kod čak 77 postio pregledanih osoba.

Pušača je više od 50 posto, što je značajan udjel s obzirom na hrvatski prosjek od 25 posto. Što se tiče drugih oboljenja, osobe su upućene u Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća i Nacionalni program otkrivanja raka debelog crijeva te će se na vrijeme otkriti eventualna maligna bolest.

Ministar je spomenuo i projekt onkološke uputnice kojeg je proveo riječki KBC, naglasivši da je u dvomjesečnom razdoblju provedbe prosječno vrijeme čekanja bilo 3,86 dana.

Predstavnik HZJZ-a i voditelj Radne skupine Tomislav Benjak rekao je da je u Primorsko-goranskoj županiji termine za preglede dalo već 29 liječnika iz županijskog Doma zdravlja kojima je cilj uključiti i liječnike i građane i testirati modele provedbe. 

Komadina: Izdaci za zdravstvo opterećuju županijski proračun

Župan Zlatko Komadina jer rekao je da, što se tiče Županije i preventivnih pregleda, ministarstvo kuca na otvorena vrata, da je suradnja institucija uspješna. Spomenuo  je županijske specijalne bolnice, kojima će Županija i dalje biti osnivač, te sve teže pokrivanje izdataka u zdravstvu, što sve više opterećuje županijski proračun.

Predsjednik odbora za zdravstvo skupštine Primorsko-goranske županije Leonardo Bressan rekao je da je prevencija svakodnevni dio rada obiteljskih liječnika te je naglasio da je definitivno administrativno rasterećenje pretpostavka za potpuno posvećivanje zdravstvenoj skrbi, apeliravši pri tom na premijera Plenkovića da podrži nastojanja ministra Beroša u tome.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić rekao je da će dio nove bolnica na Sušaku biti spreman za preseljenje do kraja godine, a da će za sljedeću fazu izgradnje trebati osigurati financiranje.

27. travanj 2024 21:38