StoryEditorOCM
RegionalPAD MOĆNE HDZ-ovke

Bila je "Kraljica Knina", a sada je uhićena: Dok je grad propadao, Rimac se uzdizala u hijerarhiji stranke i bogatila

Piše SD
29. svibnja 2020. - 18:19

Jedan olimpijski ciklus bio je dovoljan jutros privedenoj Josipi Rimac da prođe put od 'kninske kraljice' do uhićenice, piše Slobodna Dalmacija.

U političkim vodama zaplivala je vrlo mlada. Člansku knjižicu HDZ-a dobila je sa svega 16 godina, ali odskočna daska bio joj je Crveni križ. Tamo je naslijedila jednu, a drugoj sestri ostavila fotelju kada je njezin potencijal prepoznao šibensko-kninski HDZ-ovac poznat i po angažmanu u nogometnim vodama, Ante Kulušić.

S 25 godina postaje gradonačelnica kraljevskog grada, a sebi malo po malo priskrbljivala status – kraljice. Koliko god je grad propadao i gubio stanovnike, toliko se Josipa uzdizala, i to ne samo u hijerahiji stranke, već i u pogledu osobnih financija.

Razvijala je brojne odnose i poveznice. Osobito se bila zbližila sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji nije žalio proračunskih para kada su u pitanju donacije Kninu. Drugi iz iste plejade bio je Zdravko Mamić, gazda Dinama i trenutačni bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

Nije zanemarila ni poslovni svijet, ali s vremenom su počeli isplivavati brojni repovi. Još ni danas nisu riješeni kada je u pitanju Tvornica vijaka, Stolarija Lapčić, pa prodaja gradskog zemljišta na kojoj je nikla Billa...

Na osobnom planu tu je pitanje rješenja krova nad glavom, gdje je procesuirana službenica koja je potpisala rješenje o spajanju stanova, ali ne i krajnja korisnica koja je to tražila.

Kada joj je Knin postao tijesan, Josipa Rimac odlučila se za izlazak na nacionalnu scenu. Neki kažu i da je bježala pred DORH-om i istragom oko spomenutog stana/stanova, pa je malo prije raspuštanja parlamenta u rujnu 2015. godine navrat nanos zamijenila u kolegu Antu Jerolimova u saborskim klupama.

Tomislav Karamarko vidio ju je u istoj ulozi koju je, primjerice, kod Ive Sanadera imala Jadranka Kosor, ili malo prije toga Zoranu Milanoviću - Milanka Opačić.

I tu je sve krenulo kao po loju, pogotovo kada ju je Karamarko imenovao za šeficu kampanje. Problem će nastati kada se našla na meti Mosta, a pogotovo kasnije kada nakon pada Oreškovićeve vlade stranku preuzima Andrej Plenković. Osim iz oporbenih, na njezin račun su počele dolaziti sve otvorenije optužbe za nepotizam i razna pogodovanja iz HDZ-ovskih izvora.

Ipak, što zbog infrastrukture koju je godinama gradila u svoj bazi, što zbog pritiska desnih snaga unutar stranke poput Milijana Brkića, Tomislava Tolušića i brojnih drugih, Plenković ju je pustio u novu utrku za gradonačelničku fotelju na lokalnim izborima. Upućeni kažu da zbog svega nije puno žalio kada ju je potukao nestranački Marko Jelić.

Stranka ju je iste 2017. godine smjestila za državnu tajnicu u Ministarstvu uprave, ali insajderi kažu da su prvi mjeseci i godine bili iz najgore noćne more za osobu koja je do tada vedrila i oblačila iz prvih redova. Čak su je bili smjestili u jednu zabačenu prostoriju, što nije očekivala od Lovre Kušćevića, s kojim je do jučer pripadala istoj Karamarkovoj struji.

To vrijeme iskoristila je kako bi pojačala svoju akademsku titulu stečenu na mahom privatnim studijima, pa je lani postala magistrica međunarodnih odnosa i diplomacije na Sveučilištu Libertas Zagreb.

Od otvorenih političkih intervjua bježala je koliko god je mogla, ali ne i od modnih revija i magazina. Tamo je rado pričala o skupocjenim brendovima koje preferira, ali i što izbjegava zbog problema s kožom.

Ljudi oko bivše 'kninske kraljice' kažu da je unatoč gužvi na listama u HDZ-ovoj udarnoj 9. jedinici očekivala da se nađe prilično visoko na predstojećim izborima. I baš u danu kada se njezino ime pojavilo u novinskim špekulacijama, stiglo je privođenje u PNUSKOK, piše Slobodna Dalmacija. U gore vrijeme po njezine ambicije nije moglo se moglo desiti.

18. travanj 2024 09:46