StoryEditorOCM
RegionalTEŠKA OZLJEDA

Bivši Kerumov vijećnik osuđen zbog napada na čelnika Hvidre Split: od poslovne suradnje u ‘Coxu‘ do lomljenja koljena

Piše Katarina Marić Banje/SD
19. ožujka 2023. - 20:41

Na uvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine osuđen je Marijo Sičić (49), bivši splitski gradski vijećnik Kerumova HGS-a i HSP-a, zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda Mariju Tomasoviću, bivšem čelniku splitske Hvidre. Presuda je objavljena na Općinskom sudu u Splitu, a odnosi se na incident iz rujna 2018. godine.

U optužnici koja je podignuta u prvoj polovici 2019. godine Sičić se teretio da je namjerno teško ozlijedio Tomasovića, ali je tijekom glavne rasprave utvrđeno da je kazneno djelo počinjeno iz nehaja. Presuda navodi da se Marijo Sičić početkom rujna 2018. godine oko 14,40 sati u dvorištu vulkanizerske radnje u Vukovarskoj ulici u Splitu prvo verbalno sukobio s Mariom Tomasovićem.

image

Marijo Sičić na Gradskom vijeću u mandatu Željka Keruma

Jakov Prkić/Cropix

Nakon toga je, stoji u presudi, Sičić Tomasovića udario nogom u desnu potkoljenicu pa objema rukama uhvatio za vrat i gurao, kako bi ga oborio na tlo. Mario Tomasović je upao u žlijeb na tlu i izgubio ravnotežu zbog čega je došlo do naglog rotornog pokreta desnog koljena.

Uslijed toga je došlo do loma vanjske kvrge desne goljenične kosti s ozljedom ligamenata i izljevom krvi u zglob što su teške tjelesne ozljede, stoji u presudi. U prvobitnoj optužnici je bilo navedeno kako je Sičića legao na Tomasovića kada je ovaj pao na tlo i nastavio ga udarati šakama i laktovima u glavu i tijelo.

Zatim je svojom težinom pritisnuo Tomasovićevu desnu nogu, zbog čega je došlo do prijeloma, ali se ta verzija otpala iz opisa događaja u presudi. Optuženi Marijo Sičić je kazao kako je tog dana išao s motociklom na tehnički pregled.

- Kada sam se zaustavio u blizini vulkanizerske radionice primjetio sam automobil Marija Tomasovića, a zatim i njega. Do tada smo bili u odličnim odnosima jer sam ja bio predsjednik nadzornog odbora tvrtke Hvidra d.o.o.

Bili smo i u poslovnim odnosima zbog kojih smo se razišli i oko kojih se vodi postupak na sudu vezano za ugostiteljski objekt "Cox". Kada sam stao na semaforu primijetio sam da mi Tomasović upućuje neke riječi pa sam čuo: "majmune" i primijetio sam ljut izraz lica i čudnu gestikulaciju.

Sišao sam s motora, a on mi je prilazio. Ja sam hrvatski vojni ratni invalid 70 posto i imao sam ulaznu ranu na ustima zbog čega ne bih smio primiti udarac, ni najmanju trisku. Imam šest ugrađenih vijaka u čeljust i željezo koje sve to spaja i Tomasoviću je to poznato.

Stajao sam kraj motora i pokrio lice u strahu, a dok sam držao na licu, udario me otvorenim dlanom u vrat te smo se međusobno uhvatili za ruke i pali na pod. kad smo se našli na podu ja sam se našao iznad, a on ispod, točnije mao postrani, ali nas je vrlo brzo netko podigao.

image

Mario Tomasović u vrijeme dok je bio predsjednik Hvidre Split

Božidar Vukičević/Cropix

Nismo zadavali međusobno udarce, a ja sam ga upitao: "Šta nam je ovo trebalo?", a Tomasović mi je rekao."Nije, brate!". Otišli smo svaki prema svom vozilu da bi se on u jednom trenutku vratio govoreći mi kako sam uništio "Cox" i upućivao mi prijetnje.

Okupljeni su nas smirivali ii on je odustao. taj žlijeb o kojem se govorilo u optužnici ne postoji. Kajem se, ne zato što mislim da sam kriv nego jer je do ovog događaja uopće došlo - izjavio je. 

Mario Tomasović je potvrdio kako se s optuženim Sičićem poznavao otprije.

- Ja sam bio predsjednik Hvidre, a on je bio član predsjedništva. Bili smo u dobrim odnosim te smo u jednom trenutku poslovno surađivali oko jednog ugostiteljskog objekta na Trsteniku.

Radilo se o caffe baru "Cox", on je vodio objekt i bio nositelj kredita, a ja sam bio sudužnik. Znao je uzimati novac iz blagajne i ne uplaćivati ga na račun tvrtke.

Objekt je prestao s radom u rujnu 2019. godine jer se radilo o montažnom objektu bez građevinske dozvole. U vrijeme ovih događanja je radio. Smatram kako su odnosi vezano za ovaj objekt upravo doveli do ovakvog ponašanja Marija Sičića - kazao je Tomasović.

Ispitan je stalni sudski vještak na okolnosti mehanizma nastanka ozljede i jedan svjedok očevidac sukoba. Sud je zaključio kako Marijo Sičić nije postupao u namjeri da teško tjelesno ozljedi Tomasovića već ga je isključivo želio savladati i oboriti na tlo tako da mu poremeti ravnotežu.

image

Marijo Sičić na Gradskom vijeću  s kolegicom vijećnicom

Tom Dubravec/Cropix

Smatra kako je dokazano da do ozljeda nije došlo od izravnog udaranja nogom u potkoljenicu jer bi u tom slučaju došlo do oštećenja kože i otvorenog prijeloma, kako se vještak izjasnio. Frakture je nastala kada je uslijed gubljenja ravnoteže došlo do naglog rotornog pokreta koljenom koje je bilo opterećeno težinom Maria Tomasovića, zaključak je suda utemeljen na nalazu i mišljenju vještaka.

Upravo stoga su presudili da teška ozljeda nije nanesena namjerno već iz nehaja. Osim uvjetne kazne zatvora, određeno je i da Marijo Sičić treba platiti sudske troškove u iznosu od 561 eur, što je u protuvrijednosti malo više od 4200 kuna.

Veći dio iznosa otpada na troškove sudsko-medicinskog vještačenja nastanka ozljeda. Presuda je nepravomoćna te se na nju može žaliti i optuženi i državno odvjetništvo.

26. travanj 2024 15:57