StoryEditorOCM
RegionalGUŽVA NA PIKETU

Bizarna nesreća: avion pri slijetanju teško ozlijedio 54-godišnjakinju koja je s prijateljicom pretrčavala pistu na putu do kafića!?

Piše Toni Paštar/PSD
30. lipnja 2020. - 13:14

U nedjelju, oko 19.30, na travnatoj površini sinjske sportske zračne luke na Piketu dogodio se nesretan slučaj u kojemu je teško ozlijeđena 54-godišnja pješakinja, koja je pretrčavala pistu dok se spuštao avion koji tegli jedrilice.

Konop koji avion vuče za sobom nakon što u zraku otpusti jedrilicu zahvatio je ženu i povukao je, pri čemu je slomila nogu i pri padu se "ugruvala". Nastradaloj je odmah pružena medicinska pomoć na Hitnoj medicinskoj pomoći u Sinju, odakle je upućena na daljnje liječenje u KBC Split. Žena nije životno ugrožena, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prema neslužbenoj verziji, nastradala je s prijateljicom bila na sjevernoj strani Piketa, na rubu naselja Glavice. Odlučile su, kažu, otići na piće u ugostiteljski objekt u pristanišnoj zgradi sinjske sportske zračne luke. Prijateljica nastradale je, vele naši izvori, predložila da idu okolo jer, kako je rekla, lete avioni i jedrilice.

"Ma kud ćemo okolo. Pretrčat ćemo", uzvratila je nastradala.

I tako su njih dvije krenule. Upravo dok su se nalazile neposredno uz pistu, u silaznoj putanji bio je avion koji je netom prije toga do određene visine oteglio i otpustio jedrilicu. Konop kojim avion vuče jedrilice, a koji poslije njezina otpuštanja ostaje privezan za avion, na već opisani način zahvatio je neopreznu ženu, za koju se može ustvrditi da je dobro prošla jer da ju je konop više zahvatio i omotao se oko nje, mogla je i smrtno stradati.

Gužva na Piketu

Ovaj nemio događaj sa sretnim završetkom ponovno je aktualizirao pitanje sigurnosti korisnika sinjske sportske zračne luke.

– Piket je vlasništvo Grada Sinja, koji ga je dao na korištenje i upravljanje Aeroklubu "Sinj". Radi se o travnatom terenu površine 38 hektara, oko kojega je napravljen vodovodni kanal. To nikada nije bila dovoljno kvalitetna ograda pa su, osim zrakoplovaca, na Piketu redovito mnogi drugi korisnici, od konjanika, nogometaša, rukometaša i rekreativnih trkača i hodača do balotara, šetača sa psima, majki u šetnji s djecom u kolicima... – kaže Zvonko Kovačević, predsjednik AK "Sinj".

Piket je, veli, među najboljim i najkvalitetnijim sportskim zračnim lukama u ovom dijelu Europe.

– Posljednjih godina uložili smo dosta novca i puno više rada te smo stvorili uvjete da ovdje, uz rekreacijsko letenje avionima i jedrilicama, imamo obuku i za padobrance te motorne i jedriličarske pilote. Uz naš klub, koji je, dakle, upravljač, odnosno operater aerodroma, Piket koriste još Aeroklub "Split", Jedriličarski klub "Vitar", Padobranski klub "Graviton", Zrakoplovno-tehničko društvo "Sinj", tvrtka "Split Air", ali i pripadnici HV-a sa svojim bespilotnim letjelicama – kaže Kovačević.

– Prije više od 10 godina upozorili smo na opasnost za sigurnost nas zrakoplovaca i građana koji nepromišljeno ulaze na prostor zračne luke. Legalni ulaz na Piket je samo od pristanišne zgrade, nakon što se otvori rampa. Građani neovlašteno ulaze sa svih strana, a na pet najfrekventnijih mjesta davno smo postavili ploče s upozorenjima o zabrani pristupa.

U više navrata bili smo prisiljeni pozivati policiju na intervenciju da rastjera nepozvane na pisti ili neposredno uz pistu kako bi zrakoplovi mogli sletjeti. Jednom je prigodom 10 malih zrakoplova iz Njemačke kružilo nad aerodromom pola sata jer se skupina građana raskomotila na pikniku i nije se micala dok nije stigla policija – prisjeća se Kovačević.

Stiže žičana ograda

Zbog svega su članovi AK "Sinj" inicirali ograđivanje Piketa. Napravili su projektno rješenje i predali ga Gradu Sinju kao vlasniku.

– Poznato mi je da je u ovogodišnjem gradskom proračunu za tu namjenu izdvojen odeđeni novčani iznos. Nadam se da će nemio događaj od nedjelje ubrzati poslove kako bi se aerodrom napokon ogradio i tako podigla na neusporedivo veću razinu sigurnost nas zrakoplovaca, ali i svih drugih koji se svakodnevno zatječu na travnatoj površini Piketa – kaže Kovačević.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac tvrdi kako je sinjska sportska zračna luka jedan od vrjednijih objekata, velik potencijal u razvojnim planovima vezanim uz turističko gospodarstvo.

– Piketom upravlja AK "Sinj", iz kojega su nas davno upozorili na problematičnu sigurnost svih korisnika toga sportskog objekta. Na njihovu inicijativu napravljen je projekt za ograđivanje Piketa. Na moj prijedlog, u ovogodišnjem gradskom proračunu za ograđivanje je izdvojen iznos od 700 tisuća kuna.

Dio namijenjen sportskoj zračnoj luci, prostor od gotovo 30 hektara, bit će ograđen pocinčanom žičanom ogradom postavljenom na čelične stupove s betonskim stopama. Prema projektu, procijenjena vrijednost ulaganja je oko 644 tisuće kuna. Ovih dana upravo pripremamo objavu javne nabave, a ako sve bude teklo kako smo planirali, Piket će biti ograđen do kraja ove godine – kaže Kristina Križanac.

PROJEKT Uskoro će svi biti zadovoljni

Piket će i poslije ograđivanja biti na raspolaganju svim dosadašnjim korisnicima, ali će se znati gdje tko i što može. Za potrebe sportske zračne luke bit će ograđeno između 25 i 30 hektara. Oko cijelog aerodroma izvan ograde ostat će trim-staza koja će na najužem dijelu biti široka sedam metara. Na sjevernom dijelu, gdje je Piket najširi, izvan ograde ostao bi kompleks od oko 6,5 hektara koji bi bio na raspolaganju konjanicima, drugim sportašima i svim rekreativcima. Tako bi svi mogli biti zadovoljni, ali bismo onemogućili da se istodobno na uzletno-sletnoj pisti nađu zrakoplovi, stada ovaca ili krava, konjanici, balotari, šetači... – objašnjava Zvonko Kovačević iz AK "Sinj".

18. travanj 2024 23:28