StoryEditorOCM
RegionalJEFTINA ROBA

Blamaža poznatog proizvođača maslinova ulja! Sud ga kaznio zbog obmane: na etiketi ekstra djevičansko, a u boci ulje trećerazredne kvalitete!

Piše Vinko Vuković/sd
1. listopada 2022. - 20:10

Tvrtka "Orgula" iz Splita na tržište stavlja maslinovo ulje trećerazredne kvalitete.

Tako glasi nepravomoćna presuda Općinskoga suda u Koprivnici, koji je tvrtku kaznio s 15.000 kuna, a odgovornu osobu, direktora Petra Zekana, s 4500 kuna.

Prema obrazloženju ove jedinstvene presude, poznata tvrtka – koja je, kako sama ističe na svojim mrežnim stranicama, tržišni lider – i njezin direktor proglašeni su krivima jer su u jednom supermarketu u Koprivnici obmanuli potrošače prilikom prodaje maslinova ulja. Na etiketi im, smatra Sud, piše jedno, dok je u boci nešto sasvim drugo.

Analizom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu, izvješćem Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču te senzornim ocjenjivanjem u Španjolskoj, koja je zemlja proizvođač spornog ulja, odnosno nalazom Službe za sigurnost i kontrolu poljoprivredne proizvodnje iz Valencije, utvrđeno je kako ekstra djevičansko maslinovo ulje oznake "Tradicija" od jedne litre ne odgovara deklaraciji.

Dokazni postupak, javio je lokalni portal e-podravina, proveden je saslušanjem poljoprivrednog inspektora Marka Mićića, koji je potvrdio da izuzeti uzorak maslinova ulja nije bio u skladu sa zahtjevima kvalitete kategorije koja se navodila.

Prijevara s kvalitetom

U prijevodu, ustanovljeno je kako nije riječ o ekstra djevičanskom maslinovu ulju. Štoviše, poljoprivredni laboratorij iz Valencije ustanovio je kako uzorkovano maslinovo ulje spada u kategoriju ulja lampante. A to je, kako stoji u zaključku koprivničkog Suda, treća kategorija maslinova ulja. Jeftino i nekvalitetno ulje, ukratko, podvaljuje se pod ekstra djevičansko. A to je prijevara. Koju treba kazniti.

Direktor "Orgule" tvrdi kako od prijevare ovdje nema ni "p". U pismenom odgovoru na naš upit, nakon što se opravdao obavezama koje su ga spriječile da s nama izravno razgovara, naglašava kako njihovi proizvodi ni u jednom trenutku nisu bili deklarirani kao nezdravi za konzumaciju ili opasni za zdravlje. Niti su, veli, povučeni s tržišta.

"Za sva maslinova ulja koja stavljamo na tržište imamo valjane analize, a provodimo ih u suradnji s nadležnim laboratorijima u Hrvatskoj i inozemstvu", stoji u dopisu Petra Zekana. Na presudu će se, naravno, žaliti. Uz napomenu kako "prvostupanjske presude nisu i ne smiju biti predmetom komentiranja u javnom prostoru".

image

Petar Zekan s Natašom Jazbinšek Zekan, ističe kako promjene nekih svojstava maslinova ulja mogu prouzročiti uvjeti distribucije, skladištenja ili izlaganja na policama, a na to njegova tvrtka nema potpuni utjecaj

Ante Čizmić/Cropix

"Proces proizvodnje maslinovog ulja definira njegovu kasniju deklaraciju. Proizvodi koje stavljamo na tržište u svakom segmentu odgovaraju najvišim propisanim standardima kvalitete i to je nešto od čega ne odstupamo. Proizvodnja hrane, pa tako i maslinovog ulja iznimno je složen i osjetljiv proces, a za nas kao proizvođača znači i veliku odgovornost. Ponekad nerazumijevanje proizvodnih procesa dovede do krivih zaključaka i u budućnosti ćemo naglasak u svojim aktivnostima staviti upravo na edukaciju", navodi Zekan u mailu poslanom Slobodnoj Dalmaciji.

Prema njegovim riječima, promjene nekih svojstava maslinova ulja mogu prouzročiti uvjeti distribucije, skladištenja ili izlaganja na policama, a na to, izuzev vlastite maloprodaje, njegova tvrtka nema potpuni utjecaj.

Dva su mjesta za analizu

Pitali smo ga i kako tumači nedavnu analizu maslinovih ulja objavljenu u prilogu Jutarnjeg lista Dobra hrana, koja je za njegove brendove bila poražavajuća, pri čemu je istaknuto i kako "Orgula" isto ulje toči u sve brendove, na što je Zekan uzvratio kako ta analiza ne dolazi iz ovlaštenog laboratorija za analizu maslinova ulja.

"U Hrvatskoj su samo dva mjesta gdje se može napraviti analiza kvalitete i zdravstvene ispravnosti maslinovog ulja. Jedno od njih nalazi se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dok je drugo Prehrambeno-biotehnološki laboratorij porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam. Tako da ovdje vrijedi ona nije važno što se govori, već tko to govori", piše Zekan.

Dostavio nam je i rezultat analize Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, napravljene u ožujku 2022. godine kao dio redovitog inspekcijskog nalaza.

"Iz nalaza je jasno vidljivo da je uzorak u skladu sa zahtjevima kategorije ekstra djevičansko maslinovo ulje. Svaki naš brend ima karakteristike po kojima je specifičan, a one odgovaraju različitim namjenama, kao i ukusima potrošača", zaključuje Zekan.

Kakvo maslinovo ulje konzumiramo, tema je o kojoj maslinari nerado naglas govore. Rijetki su sugovornici koji će pokazati prstom u ikoga. Među njima je i Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara "Paićuša", koji je još prije nekoliko godina obznanio kako se zna dogoditi da mnoga ulja koja se nađu na policama hrvatskih trgovina ne zadovoljavaju kriterije ekstra djevičanskog ulja.

image

Nedjeljko Fistonić (na fotografiji desno) i prije je govorio kako se na policama nađu ulja koja ne zadovoljavaju kriterije ekstra djevičanskog ulja 

Vladimir Dugandžić/Cropix

Sandra Petričević, stručnjakinja za maslinovo ulje, potvrđuje kako je itekako moguće da ulje promijeni svojstva zbog loše distribucije ili skladištenja.

– Ulja koja gube na svojoj kvaliteti te prelaze iz više u nižu kategoriju, što nikako nije rijetkost, ne smijemo brkati s patvorenim uljima koja proizvođači u startu miješaju s ostalim biljnim uljima te tako kupcima svjesno nude proizvod koji ne odgovara deklaraciji – tumači nam.

Bolje i to nego palmino ulje

Naglašava i kako je razlika između ekstra djevičanskog i djevičanskog ulja manja nego što se misli. Dok ni lampante ulja nisu sasvim nejestiva, ona se, napominje naša sugovornica, podvrgavaju rafinaciji i kao takva u mješavini stavljaju na tržište.

– Riječ je o samo načelno nejestivim uljima i tek njihova konzumacija kroz duži period može utjecati na zdravlje. Dapače, bolje je koristiti i nižu kategoriju maslinova ulja ili mješavinu s rafiniranim maslinovim uljem nego palmino, koje se kod nas i u vrtićima zna davati djeci – kaže Sandra Petričević.

image

Sandra Petričević: Kvalitetu konačnog proizvoda, do trenutka kada ulje dođe na stol, nemoguće je iskontrolirati 

Joško Šupić/Cropix
01. svibanj 2024 15:39