StoryEditorOCM
RegionalBROJNI PROJEKTI

Božidar Longin čestitao Dan Zadarske županije: U tijeku je rekordan investicijski ciklus od 3 milijarde kuna

Piše PROMO
15. travnja 2021. - 19:52

Dan Zadarske županije, 16. travnja, dočekujemo u vrlo specifičnim uvjetima, uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Zbog toga neće biti uobičajene svečane sjednice Županijske skupštine, nego će obilježavanje 28. rođendana županije biti skromnije, uz kratku ceremoniju dodjele godišnjih nagrada, u skladu s epidemiološkim uvjetima.

– Iza nas je jedna vrlo zahtjevna godina i općenito razdoblje koje je promijenilo brojne naše navike. No, svaka kriza prilika je za novi početak i zato vjerujem da nas čekaju bolji dani. Veseli me što je u Zadarskoj županiji i u doba najveće krize zaposlenost ne samo očuvana, nego i povećana, a imamo i najveću stopu rasta BDP-a. Dakle, imamo razloga za optimizam – kaže župan Longin, ponosan što se, unatoč korona-krizi, u Zadru i Zadarskoj županiji gradi na sve strane. Od sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina, vodovoda i odvodnje, ribarskih luka, do poduzetničkih inkubatora, poput Centra za kreativne industrije na Relji koji je pred otvaranjem.

– Brojni projekti se provode kako u zaleđu, tako i na otocima i priobalnom dijelu županije. U tijeku je rekordan investicijski ciklus od tri milijarde kuna, koji je zalog sigurne budućnosti naših stanovnika jer se ovi projekti i realiziraju prvenstveno radi njih – kaže župan i dodaje da su svi ostvareni projekti zajednički uspjesi svih koji u ovoj županiji žive i rade.

– Želimo snažnu županiju održivog razvoja i svakako nam je izgradnja vodovoda i odvodnje i dalje jedan od prioriteta. Nastavit ćemo raditi na projektima navodnjavanja, ribarske i poduzetničke infrastrukture, razvoja školstva i posebno zdravstva, jer nam je pandemija koronavirusa pokazala koliko nam je važan stabilan zdravstveni sustav i sigurnost građana.

Dokazali smo da uspješno povlačimo europska i nacionalna sredstva te smo već pripremili projekte za novu financijsku perspektivu EU-a, kao i za sredstva iz Fonda za oporavak – najavljuje Longin, čestitajući svim stanovnicima Dan Zadarske županije.

A vijest da će Zračna luka Zadar i ove godine biti baza Ryanaira razveselila je brojne turističke djelatnike, ali i sve građane čiji prihodi uvelike ovise o turizmu. Irska zrakoplovna tvrtka letjet će iz Zadra od srpnja prema 37 destinacija, što ulijeva dodatnu nadu u prilično neizvjesnu turističku sezonu koja je pred nama.

– Ryanair nam je jedan od ključnih partnera i bilo je važno vratiti njihovu bazu u Zadar, premda je epidemiološka situacija i dalje dosta neizvjesna. To je zahtijevalo i određene financijske izdatke za sve nas na lokalnoj i regionalnoj razini, ali procijenili smo da je to važno, među ostalim, i kako bismo ohrabrili cijeli turistički sektor i dali im dodatnu nadu da će sezona biti uspješna – kaže Longin, svjestan da je nadolazeća ljetna sezona i dalje dosta neizvjesna, iako nam ona prošla, u kojoj je Zadarska županija zabilježila najmanji pad turističkog prometa od svih na Jadranu, pokazala da možemo računati na tradicionalne goste iz susjednih zemalja koji do nas mogu stići automobilima.

– Ključni preduvjeti za ostvarivanje dobrih turističkih rezultata bit će percepcija sigurnosti destinacije i povoljna epidemiološka situacija. Dakle, moramo nastaviti brendirati našu županiju kao sigurnu destinaciju i zato je izrazito važno imati dobru epidemiološku situaciju i stabilan zdravstveni sustav – navodi župan, ističući kako moramo svi skupa pokazati maksimalnu ozbiljnost i pridržavati se epidemioloških mjera, jer i o nama samima uvelike ovisi kakva će nam sezona biti, mišljenja je Longin.

Opća bolnica Zadar već je godinu dana predvodnik borbe protiv koronavirusa te je kroz ovo razdoblje morala reorganizirati svoje poslovanje, ali, ono što je najvažnije, pacijenti to nisu previše osjetili.

– Naša bolnica, iako nema status KBC-a, pruža gotovo sve usluge ravnopravno najboljim hrvatskim bolnicama. Važno je ulaganje u ljude, njihovu stručnost i obrazovanje, a na tome naša bolnica sustavno radi, na čemu treba odati priznanje ravnatelju Željku Čulini i njegovim suradnicima. Uza sve to, posluju vrlo racionalno, financije su stabilne, koliko mogu biti u ovim uvjetima – kaže župan Longin.

Uz namjeru da Zadar postane snažan regionalni zdravstveni centar neizbježno ide i zgrada Poliklinike. U protekle tri godine useljeni su brojni odjeli, prvenstveno Zavoda za javno zdravstvo i Opće bolnice Zadar. Posljednje smo vidjeli otvorenje novog, modernog laboratorija gdje se uzimaju i obrađuju uzorci krvi, vrijednog 11 milijuna kuna, a smješten je u prizemlju Poliklinike.

– U zgradu Poliklinike, samo u zdravstvenu opremu, do sada je uloženo više od 50 milijuna kuna. Značajno je podignut standard usluga te su osigurani bolji uvjeti kako pacijentima, tako i djelatnicima. Uskoro će se useliti i Hitna pomoć te dio ambulanti Doma zdravlja. Dugo smo čekali na nju, ali sada stvarno možemo biti ponosni – tvrdi župan, uz napomenu da će se, uz zgradu dnevnih bolnica, za koju je osigurano 50 milijuna kuna EU sredstava, uskoro početi graditi i nova zgrada Medicinske škole, na Relji, za što je također osiguran europski novac.

26. travanj 2024 05:20