StoryEditorOCM
RegionalOPTIMIZAM

Božidar Longin: Očekujemo dobru turističku sezonu i snažan rast gospodarstva

Piše PROMO
27. svibnja 2021. - 12:57

Božidar Longin, aktualni zadarski župan i kandidat koalicije HDZ-HSP-Stranka umirovljenika-Reformisti za novi mandat s optimizmom dočekuje drugi krug lokalnih izbora koji se održavaju u nedjelju.

– Zadovoljan sam, smatram da smo odradili jednu vrlo korektnu i pozitivnu kampanju. Jedini smo ponudili ozbiljan i temeljit program ravnomjernog razvoja Zadarske županije u narednom razdoblju i vjerujem da će naši sugrađani i ovog puta to prepoznati. Naš je program ostvariv i utemeljen na konkretnim izvorima financiranja; bilo da se radi o županijskom proračunu, nacionalnim sredstvima ili fondovima Europske unije; a nije nekakav popis lijepih želja kakve su drugi kandidati pokušali nuditi. Što smo obećali, to ćemo i ostvariti. Pokazali smo da znamo i možemo provoditi projekte, da imamo kvalitetan tim mladih ljudi, kako u Županiji, u našim razvojnim agencijama, tako i u Gradu Zadru te po našim gradovima i općinama.

image
Gospodarski sektori poput ribarstva i marikulture ostvarili su dodatan rast

Gospodarska situacija u Zadarskoj županiji je sve bolja, unatoč korona krizi?

- Naša je županija vodeća u Hrvatskoj po rastu BDP-a i druga po rastu zaposlenosti. Čak ni u vrijeme korona krize zaposlenost kod nas nije opadala, štoviše rasla je. Krajem travnja imali smo 1700 zaposlenih osoba više nego godinu ranije. U nekim sektorima, poput ribarstva i marikulture, ostvarili smo dodatan rast. Sve to je zasluga prvenstveno mjera hrvatske Vlade, ali i nas s lokalne i regionalne razine, jer je Županija od izbijanja pandemije ponudila poduzetnicima sedam mjera pomoći. Nastavit ćemo s potporama gospodarstvu i sufinanciranjem kamatnih stopa za poduzetničke kredite, koji sada imaju najmanju kamatu u Hrvatskoj, a sufinancirat ćemo i otvaranje 100 start up tvrtki. Želimo dodatno osnažiti kadar u gospodarstvu pa smo pripremili poticaje za zdravstveni, znanstveni i IT sektor, uz brojne druge mjere i aktivnosti.

image
Ministrica turizma pohvalila je pripremu za sezonu u Zadru i Zadarskoj županiji

- Očekujemo dobru turističku sezonu i snažan rast gospodarstva. Prepoznati smo kao sigurna destinacija jer je i prošlog ljeta Zadarska županija bila najbolja po turističkim rezultatima u cijeloj Hrvatskoj, odnosno imali smo najbolji omjer dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Zadar će biti povezan zračnom linijom s, također rekordnih, 58 destinacija; vratili smo i bazu Ryanaira što je dodatan vjetar u leđa našem turizmu, a u čemu su financijski pomogli Grad i Županija.

Koja je vaša završna poruka biračima uoči drugog kruga u nedjelju, 30. svibnja?

- Pred nama je važno razdoblje u kojem možemo napraviti velike stvari za Zadarsku županiju. Trenutno se kod nas provode projekti vrijedni gotovo 3,5 milijarde kuna što je rezultat kvalitetnog rada našeg tima, ali i snažne suradnje s državom gdje imamo pet zadarskih državnih tajnika. Stoga nije vrijeme za eksperimente, birajmo sigurnost, birajmo razvoj. Podržali ste nas u velikom broju u prvom krugu, a u nedjelju idemo potvrditi pobjedu.

Nedjelja je bitna, zaokružite 1 i nastavimo zajedno graditi sigurnu i snažnu županiju.

20. travanj 2024 16:48