StoryEditorOCM
RegionalPRIRODNI BISER

Broj posjetitelja na Sakarunu treba ograničiti na 600 dnevno. Inače ćemo postati novo Zrće!

Piše AVŠ
26. veljače 2020. - 13:59

Ravnatelj županijske ustanove Natura Jadera Damir Perić podnio je u utorak na Kolegiju župana izvješće o radu, posebno se dotaknuvši plaže Sakarun na Dugom otoku. U ovaj prirodni biser južni vjetrovi donose otpad iz cijelog Jadranskog mora, a zbrinjava ga jedino Natura Jadera iako to nije u njihovom djelokrugu rada.

- Prevelike količine smeća dolaze na plažu i preveliki je broj posjetitelja posjećuje. Mi smo jedina ustanova koja skrbi o tom području, nemamo podrške, za sve što radimo na području zaštite od otpada premali su iznosi financiranja. Radi se o zaštićenom području u kojemu nije dopuštena izgradnja, ne može se priključiti na vodu struju i odvodnju, a imamo sve više posjetitelja. Arhitekti su izradili izgled plaže s pripadajućim objektima koji bi mogli biti podignuti u zakonskim okvirima. No, kako bismo sačuvali plažu od devastacije, želimo regulirati broj posjetitelja na najviše 600 dnevno. Veći broj nije nam u interesu, ako to napravimo bit ćemo novo Zrće. Uništit ćemo sve što nam je ostalo- rekao je Perić dodajući kako je ustanova prošle godine dala izraditi dvije studije. Po njima, optimalan broj dnevnih posjetitelja na Sakarunu bio bi 600, a plaža zna imati do dvije tisuće posjetitelja.

- To je prenapučeno, a ljudi neodgovorni. Ostavljaju ostatke od hrane, pelene, bacaju izvan koševa po privatnim parcelama, treba tu raditi na edukaciji- upozorio je ravnatelj javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.

 

27. travanj 2024 01:55