StoryEditorOCM
RegionalPJESMA VINKA COCE

‘Bude li pjesama koje veličaju Dalmaciju naj**at ćete. I to gadno‘: Prijetnje Radio Rijeci ne jenjavaju, uključio se i Sindikat novinara

Piše PSD
30. ožujka 2021. - 17:29
Vinko Coce izveo je navijački hit i na prijateljskoj, rođendanskoj utakmici Hajduka s Barcelonom Ante Cizmic/Cropix

Zamislite da dnevno dobivate nekoliko desetaka mailova i poruka koji poručuje kako će doći na vaše radno mjesto i zapaliti vas, ubiti ili možda samo pretući. Ovo je već danima stvarnost novinara i novinarki, ali i drugih zaposlenika Radio Rijeke koji od prošlog četvrtka nemaju mira. U jutarnjem programu puštena je pjesma Vinka Coce „Kada umren umotan u bilo“ zbog čega je riječki radio postao meta napada članova Armade koji su ljuti što se na njihovoj frekvencija mogla čuti „tovarska# pjesma inače popularna među članovima Torcida, njihovih rivala. 

Iako drama već danima ne jenjava, danas je ponovno eskalirala kada je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever, na svojem Facebook profilu podijelila dio jedne od prijetećih poruka koje su primili njeni kolege na Radio Rijeci. 

- Čujem li još jednu, samo jednu tovarsku pjesmu koja mi se ne sviđa (da pjeva o maslini, kamenu ili da veliča Dalmaciju i one cigane) naj**at ćete. I to gadno. Jedan krivi potez, jedna kriva pjesma i cijela Radio Rijeka ide u zrak skupa s redakcijom koja se tada nađe u smjeni. Dobro ste pročitali. Ne šalim se, ovo je otvorena prijetnja. Pamet u glavu i ubuduće pazite kakve pjesme puštate jer niste ni svjesni u kakva govna ste se uvalili zbog jedne tovarske glupačetine. Tjerajte to u tri pi**e materine tovarske glupe. Ovo je Rijeka!!! 19AR87- stoji u dijelu poruke kojeg je Maja objavila.

Za komentar u ime Sindikata kojem su se danas obratili zaposlenici obratili smo se njegovoj predsjednici koja nam je potvrdila kako je sve pratila od samog početka. 

-  Pratila sam što se događa posljednjih dana na Radio Rijeci i vidjela da je HND izdao priopćenje, ali sada su se kolege novinari obratili direktno meni odnosno sindikatu. Jako mi je teško slušati koliko prijetnji novinari i novinarke primaju radi jedne krive pjesme, pitanja, gosta- rekla nam je Maja koja je dodala kako je svojim kolegama obećala punu sindikalnu pomoć. 

- Mi kao sindikat stajemo iza naših kolega, a nadam se da će dobiti i pomoć kuće u kojoj se nalaze. Naš novinarski posao je podložan kritikama, nekome može biti nesimpatični, ali ovo je prešlo granicu za koju vjerujem da se nalazi iznad prijetnji da će se nekoga zapaliti, raniti, zapaliti…. Svi tu moramo stati u obranu- nastavila je Maja koja je od jutra na telefonu sa svojim kolegama s radija Rijeka koji nije traže pomoć. Da bi izbjegla konstantne prijetnje smrću, profile sa svih društvenih mreža izbrisala je i urednica glazbenog programa Radija Rijeke. Nešto više sreće kad su u pitanju prijetnje, imao je Josip Krmpotić koji se u eteru našao nedugo nakon puštene pjesme. 

- Bilo je čudo prijetnji. Jedna bezazlena greška i slučajna, a lavina toga se slila. Čovjek ne bi očekivao da toliko toga ima u zraku, lavina uvreda prijetnji. Da ti se zgadi sve skupa, da požališ što se time baviš. Kvragu i lopta! Normalno je da Splićani navijaju za Hajduk, Zagrepčani za Dinamo, a mi za Rijeku. To je prirodno, ali ono što nije prirodno je da jedna pjesma izazove takvu reakciju- kazao nam je Josip Krmpotić koji se toga jutra pronašao u eteru. Njegov komentar kako kolegica nije znala što pušta mnogi su dočekali na nož komentirajući kako je trebao stati u njenu obranu. Njegovu reakciju oštro je osudio HND kojem se čini kako svojoj kolegici nije čuvao leđa. 

- Pokušao sam to primiriti jer je kolegica slučajno krivo odabrala, nije to bila provokacija. Nažalost, to je naše društvance u kojem živimo, a ja čisto sumnjam da će uskoro biti bolje- kazao nam je ovaj voditelj koji je, kako kaže, situaciju pokušao ugasiti, a ne dodatno rasplamsati. On se, kaže, Sindikatu nije javljao, ali očito je kako neki njegovi kolege jesu. 

Za komentar o strahu kojeg zaposlenici trenutno osjećaju, obratili smo se i Alenu Čemeljiću, glavnom uredniku, ali njegov odgovor nismo dobili. 

image
Ronald Goršić/Cropix
07. svibanj 2024 04:54