StoryEditorOCM
RegionalNOVA ODLUKA

Čak 27 godina od ubojstva, opet odgođeno suđenje 48-godišnjem ubojici kojem se trebalo suditi u Zadru: Bokanu je sasuo osam hitaca u leđa!

Piše Božana Sviličić
27. rujna 2021. - 19:19

Čak 27 godina od ubojstva ispred gostionice u Ličkim Osredcima u Općini Gračac, Visoki kazneni sud RH ukinuo je rješenje Županijskog suda u Zadru kojim se 48-godišnjem Jovici Bursaću ove godine trebalo suditi u odsutnosti.
Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zadru iz 2009. Bursać je ubojstvo počinio 23. svibnja 1994. oko 23.30 sati, kada je, nakon kraće svađe, iz automatske puške izrešetao poznanika Milorada Bokana.

Nakon sukoba u gostionici Bursać je otišao kući, iz koje je uzeo poluatomatsku pušku u vlasništvu ujaka, te se ispalivši dva hica uputio prema gostionici. Ugledavši Bokana ispred gostionice, Bursać je ispalio hitac u njegovu pravcu pogodivši ga u rame, a kada se ovaj okrenuo i potrčao, ispalio je u njega i drugi hitac, nakon čega je Bokan pao pored puta. Bursać mu je nakon toga prišao te mu je, dok je ležao potrbuške, sasuo osam hitaca u leđa.

Žalbu protiv rješenja o suđenju u odsutnosti na Županijskom sudu u Zadru podnijela je Bursaćeva odvjetnica Tanja Budimir Gulan zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te povrede kaznenog zakona s prijedlogom da Visoki kazneni sud Republike Hrvatske pobijano rješenje ukine.

Visoki kazneni sud RH prihvatio je žalba njezinu žalbu te predmet uputio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

U konkretnom slučaju, naime, nije utvrđeno Bursaćevo državljanstvo odnosno ima li pored državljanstva Republike Srbije i Republike Hrvatske eventualno i državljanstvo Republike Kosovo o čemu bi mogli ovisiti daljnji postupci vezani uz ustup progona ili eventualno izručenje sukladno odredbama Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Kosovo o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima

-S obzirom da prvostupanjski sud nije postupio sukladno uputi Vrhovnog suda Republike Hrvatske te je navedena okolnost i dalje ostala neutvrđena, u ponovljenom postupku će radi pravilnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja ponajprije utvrditi ima li optuženik državljanstvo Republike Kosovo, gdje mu je aktualno prebivalište, a zatim i postoji li eventualno mogućnost ustupa progona, odnosno izručenja, te nakon što utvrdi sve relevantne okolnosti odlučiti o suđenju u odsutnosti- navodi se u obrazloženju Visokog kaznenog suda RH.

Optužnicom tadašnjeg okružnog tužiteljstva u Kninu Bursać je nepravomoćno proglašen krivim i 1994. pritvoren u kninskom zatvoru koji je bio u sastavu tzv. SAO Krajine, no nekoliko dana prije 'Oluje' pušten je iz zatvora i s još devet pritvorenika upućen u ratnu terorističku jedinicu Krajine. Nakon rata iz Ličkih Osredaca odselio je na Kosovo, gdje od tada živi.

Iako je rješenjem Županijskog suda u Zadru iz 2014. kazneni progon protiv Bursaća ustupljen Republici Kosovo, odlukom Ministarstva pravosuđa RH utvrđeno je kako nisu ispunjeni uvjeti za ustup kaznenog progona jer je Bursać još uvijek - državljanin Republike Hrvatske.

19. travanj 2024 06:58