StoryEditor
RegionalBESPOVRATNA SREDSTVA

Čak 569 vlasnika obiteljskih kuća prijavilo se za sufinanciranje postavljanja solara

Piše Novac.hr
1. studenog 2019. - 13:47
struja_visic2-090513

Iako je raspisan prije tek nešto više od mjesec dana, čak 569 vlasnika obiteljskih kuća u Hrvatskoj prijavilo se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje postavljanja solarnih panela na njihove krovove.

Ovisno o lokaciji kuće, građanima će Fond bespovratnim sredstvima podmiriti 40, 60 ili 80 posto ukupnog troška, odnosno, s najviše 75.000 kuna sufinancirat će postavljanje sustava te trošak provođenja stručnog nadzora radova.

Najviše prijava

Kako su nam pojasnili u Fondu, najviše 80 posto ukupnog troška sufinancirat će se građanima čije su kuće na području posebne državne skrbi ili u prvoj skupini otoka. S obzirom na navedeno, ne čudi da je najveći broj prijava, uz Varaždin i Zagreb, iz Vukovara i Petrinje, gradova koji su upravo na području posebne državne skrbi. Uz to, sa 67 prijava, Vukovarsko-srijemska županija jedna je od onih s najvećim brojem prijava na natječaj.

Ipak, rekorder po broju zainteresiranih građana za sufinanciranje postavljanja solarnih panela na krovove njihovih kuća u svakom je slučaju Varaždinska županija, iz koje se na natječaj odazvalo 87 građana. U Osječko-baranjskoj županiji prijavilo se 47 građana, a u Primorsko-goranskoj 43. S druge strane, najmanje je prijava na javni poziv Fonda stigao iz Krapinsko-zagorske županije - samo tri prijave. Unatoč tome, u Fondu uočavaju rast popularnosti fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj.

- Izuzetno smo zadovoljni odazivom i za projekte će vjerojatno biti odobreno 20 milijuna kuna, koliko smo pozivom i predvidjeli. Cilj programa je omogućiti potrošačima da proizvode vlastitu energiju i na neki način budu energetski neovisni - rekli su za Jutarnji list.

Nedavna prilagodba zakonskog okvira, tvrde, omogućila je lakšu provedbu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a programom su bili obuhvaćeni kako solarni sustavi priključeni na mrežu tako i tzv. off grid sustavi. Riječ je o, kako doznajemo, fotonaponskim elektranama koje djeluju izvan elektrodistribucijske mreže poput one HEP-ove, RWE-ove ili GEN-i-jeve.

Itekako se isplati

Toliki interes građana rezultat je, između ostalog, pohvalili su se u Fondu, visokog sufinanciranja troškova koje omogućuje kraći rok povrata investicije, koja je, nažalost, još visoka, no dugoročno se itekako isplati. U pravilu se, pojasnili su nam projektanti, elektrane isplate između šeste i osme godine za one koji nemaju poticaje, a uz njih i prije. Budući da se poticajima pokriva između 40 i 80 posto troška, ovisno o gradu i mjestu, postavljanje panela isplatit će se nakon četiri godine.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sljedeće će godine sufinancirati postavljanje elektrana na krovovima obiteljskih kuća, a do kraja 2019. u planu je raspisati javni poziv namijenjen privatnim turističkim iznajmljivačima i OPG-ima.

- Konačna namjera je nizom mjera omogućiti povećanje korištenja obnovljivih izvora energije na nacionalnoj razini - zaključili su u Fondu.

 

 

 

Županije
Broj prijava
Varaždinska županija
87
Vukovarsko-srijemska županija
67
Osječko-baranjska županija
47
Primorsko-goranska županija
43
Grad Zagreb
38
Brodsko-posavska županija
34
Šibensko-kninska županija
34
Sisačko-moslavačka županija
32
Zagrebačka županija
23
Karlovačka županija
23
Splitsko-dalmatinska županija
23
Zadarska županija
20
Požeško-slavonska županija
19
Koprivničko-križevačka županija
16
Dubrovačko-neretvanska županija
15
Bjelovarsko-bilogorska županija
10
Istarska županija
10
Ličko-senjska županija
9
Virovitičko-podravska županija
9
Međimurska županija
7
Krapinsko-zagorska županija 3
Ukupno 569

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Izdvojeno

02. srpanj 2020 11:34