StoryEditorOCM
RegionalPREPORUKE ZA GOSTE

Capak otkrio što će se dogoditi ako se turist zarazi koronom u Hrvatskoj: ‘Ako je iz EU bit će lako, ako je iz treće zemlje treba vidjeti...‘

Piše Jutarnji.hr
12. lipnja 2020. - 21:00

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za RTL je objasnio što će se sve nalaziti u preporukama koje se idući tjedan objavljuju, a tiču se gostiju iz inozemstva i iznajmljivača - prenosi Jutarnji.hr.

Capak tvrdi da je nacrt dokumenta gotovo, a o dijelovima se još raspravlja. Ako je zaraženi turist građanin EU - sve je lako.

- Sve njegove troškove preuzima naš HZZO i plaća sve troškove liječenja i dijagnostike i nakon toga refundira iznos od matičnog osiguranja osobe koja je s područja EU.

Ako se radi o trećoj zemlji; treba vidjeti hoće li njegovo osiguranje to platiti, ima li on potvrdu za to, pregovara se dok je on još na liječenju ili on to mora platiti, ako to njegovo osiguranje nije u stanju platiti - kazao je Capak.

U slučaju sumnje na koronavirus iznajmljivač treba telefonski kontaktirati liječnika, ako bude potrebno turist ide na pregled, a onda i testiranje.

Do čekanja rezultata, on i članovi obitelji, odnosno kontakti - trebaju u samoizolaciju.

- To je moguće na više načina organizirati. Dakle, da to bude u tom prostoru od iznajmljivača ili hotela da oni to organiziraju za sebe, da to organizira lokalni stožer u nekom posebnom prostoru, ili moguće da je čak da ti ljudi uz poseban postupak i posebne obavijest matične zemlje se vrate u svoju zemlju - kazao je Capak.

I dok su pravila za ponašanja u apartmanima i hotelima jasna, za plažu i kupanje - samo ona otprije poznata - držite distancu.

Zdravstveni sustav u popularnim destinacijama prilagođen je broju stanovnika bez turista. Capak kaže, nada se da će zbog korone biti više turističkih ambulanti.

- U jeku turističke sezone nama dođe milijun turista dnevno. Ako uzmete da 1-2 posto njih ima neke simptome ili bolest.

Te dodatne ambulante i kapaciteti su potrebni. Ono što još treba razraditi su obaveze lokalne samouprave i lokalnog stožera oko stvaranja te infrastrukture koja je potrebna - kazao je Capak za RTL.

Po pitanju neradnih praznika i blagdana te što će biti do sljedećeg, šef HZJZ-a rekao je da će do 22. lipnja razmotriti epidemiološku situaciju te je vrlo izgledno da će revidirati odluku.

- To će biti na dnevnom redu, a kako će Stožer odlučiti, vidjet ćemo - kazao je.

Hoće li to biti do idućeg praznika 22. lipnja?

- Mislim da je moguće - kazao je Capak.

24. travanj 2024 03:20