StoryEditorOCM
RegionalMARITA I FANI

Časne sestre koje su se zaljubile, napustile samostan i preselile u Dalmaciju: ‘Ne bojimo se živjeti na Korčuli!‘ Evo što kažu o crkvenom vjenčanju...

Piše Vinko Paić/SD
19. ožujka 2021. - 11:31

Dokumentarac Ivane Marinić Kragić o ljubavnoj priči bivših časnih sestara Marite i Fani počeo je igrati u zagrebačkim kinima KIC, Tuškanac i Forum, a tim su povodom glavne akterice gostovale u sinoćnjem RTL Direktu.

Obje dolaze iz malog mjesta, jedna iz Slavonije, druga s Korčule. Upoznale su se na susretima sestara te napustile samostan kad su se zaljubile. Novi dom postala im je Korčula gdje sada žive. Priznaju da su ih ljudi prihvatili i da žive bez straha.

Prije napuštanja časnih sestara viđale su se jednom godišnje četiri godine zaredom sve dok Marita nije napustila samostan prva.

- Imala sam Fani kao prijateljicu, povjerila sam joj se o tim temama. Malo se ljuljalo, dok me nije poljuljala - rekla je.

Dokumentarac prikazuje i život u samostanu. Fani i Marita rekle su da život tamo nije strog, ali da reda, rada i discipline mora biti. Istaknule su i kako nije sve bilo idealno te da je bilo zlostavljanja. 

- Tako je svugdje i svagdje, u obitelji, na poslu. Tad u tim momentima čovjek nije svjestan, danas s odmakom vidiš te stvari. Zajednica je stala u moju obranu kad me se zlostavljalo. 

U crkvu idu ponekad i to kada je prazno. Upitane o tome je li istina da svaki samostan ima jednu lezbijku, kazale su: Prepoznaš nekog tko je drugačiji. Svako zna za sebe.

Na pitanje hoće li se vjenčati u crkvi, govore: Vjera je jedno, Crkva je drugo. Nije baš sve crno-bijelo.

24. travanj 2024 15:52