StoryEditorOCM
RegionalVREMENSKA PROGNOZA

Čeka li nas dugo, toplo ljeto? Objavljena je dugoročna prognoza, evo čemu se možemo radovati u sljedećim mjesecima

Piše Piše PSD
28. travnja 2021. - 22:21

Prema prognozama meteorološkog servisa Severe Weather sve smo bliže ljetu. Ovo proljeće u Hrvatskoj bilo nešto hladnije od onih na koje smo inače naučeni, a prognoza koju donosi ovaj servis otkriva kakvo nas ljeto čeka. Prema informacijama kojima trenutno raspolažu, prema modelu ECMWF, predviđa se da će u Hrvatskoj ljeto biti toplije od očekivanog dok se na sjeveru Europe može očekivati prosječna temperatura.

Mogući su toplinski valovi za koje previđaju da će biti snažniji i topliji nego inače, a mogli bi i trajati duže od dosadašnjih.

Iznad južne Europe očekuje se i prisutnost snažnog sustava visokog tlaka zraka što znači da su u mediteranskim zemljama moguće i suše.

Druga metoda prognoze, UKMO, pokazuje toplije vrijeme od uobičajenog, ali opisane anomalije nisu snažne poput onih na ECMWF-ovoj prognozi.

Treći model, CFSv2, potvrđuje ranija predviđanja o višim temperaturama u Hrvatskoj. Veća razlika između prve dvije metode i ove su svakako predviđanja kiše koji u ovom modelu pokazuje vlažnije vremenske uvjete u zapadnoj Europi od uobičajenih, a za područje Jadrana najavljuje sušna razdoblja.

Ono što je zajedničko svim metodama je to da se u Hrvatskoj očekuje ljeto s višim temperaturama i sušnim periodima izraženijima nego inače.

23. travanj 2024 15:16