StoryEditorOCM
RegionalEDUARD ANDRIĆ

Čelnik Sindikata turizma: Nedostatak radnika u turizmu nam je gorući problem, no ne možemo prihvatiti da se prisiljavaju na cijepljenje

Piše hINA
7. srpnja 2021. - 15:14

Više smo nego zahvalni Vladi na potporama jer da nije bilo njih, većina bi naših radnika bila na Zavodu za zapošljavanje, a nama je inače gorući problem nedostatak radnika u turizmu. No ne možemo prihvatiti da se radnici prisiljavaju na cijepljenje, pogotovo da eventualno ostanu bez plaće. Treba znati da je 70-80 posto radnika u turizmu živjelo u posljednje vrijeme isključivo od 4.000 kn potpore. Vlada mora naći drugi način kako bi uvjerila svakog pojedinca da se cijepi, rekao je u Studiju 4 HRT-a predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić.

- Sindikat turizma svakodnevno poziva radnike da se cijepe, ali treba shvatiti da dio radnika ima kr0nične bolesti, alergije i slično, i boje se cijepiti. Njima treba objasniti nuspojave, treba ih uvjeriti da se ne trebaju bojati i da donosi sigurniju budućnost i njima i nama kao naciji, kazao je Andrić.

- Prema podacima kojima raspolažemo, u turizmu je, nažalost, malo više od trećine cijepljenih djelatnika. To je malo jer je većina njih u kontaktu s gostima koji se osjećaju sigurnije kad je osoba s kojom dolaze u kontakt cijepljena. Dolazimo u situaciju da gosti zbog toga sve više traže kampove i privatni smještaj, gdje je kontakt s ljudima rjeđi, naglasio je Andrić.  

Od sastanka s predstavnicima Vlade i poslodavaca očekuje da se čuje prijedlog i da se dođe do kompromisnog rješenja. 

- Kompromisno rješenje bi bilo nagrađivanje djelatnika koji se cijepe, ali ne direktno novčanom nagradom, eventualno kroz porezno rasterećenje, danas ćemo to vidjeti, kazao je Andrić.

Ne misli da će danas na sastanku biti donesena ikakva odluka, već da će biti izneseni prijedlozi.

- Smatramo da se Vlada ipak neće odlučiti da bez našeg stava donese nešto što bi sutra izazvalo buru u javnosti, rekao je Andrić.

Djelatnici žive od potpora

- Cijeli ugostiteljski dio - oko 60.000 radnika cijelo vrijeme živi od 4.000 kn potpora, neki su imali nešto više. Najviše problema ćemo imati na jesen i zimu, kada je "mrtva sezona", jer poslodavci koji neće akumulirati novčana sredstva kroz sezonu, neće moći isplaćivati plaće. Zbog toga smo već sad reagirali prema Vladi da razmišlja o nastavku potpora i u tom razdoblju, rekao je Andrić.

Za sezonu 2022. smatra da će biti normalna sezona, do kada će se riješiti procijepljenost i smiriti epidemija. S radnicima koje do tada sačuvamo možemo ići u odrađivanje kvalitetne sezone i polučiti dobre financijske rezultate, dodao je. 

Nedostatak radne snage

- Inače kvalificirani radnici odlaze iz Hrvatske za boljim plaćama, a sada se dogodilo da se veliki dio radnika prekvalificirao, većina ih je otišla u graditeljstvo gdje su neusporedivo veće plaće, naglasio je.

Kaže i da se mora nešto napraviti po pitanju plaća u turizmu, koje su inače male, te da je PDV u turizmu neodrživ.

- Nakon ove sezone moramo ozbiljno sjesti i vidjeti što želimo od turizma. Kvalitetan turizam nećemo imati ako nemamo kvalitetnog radnika kojeg ćemo dobro platiti. Moramo ići u porezno rasterećenje, poslodavci moraju uvidjeti da se moraju odreći dijela investicija, nauštrb plaća radnika, kazao je Andrić.

- Radnici trebaju shvatiti da se procijepio velik dio stanovništva, da nije bilo ozbiljnih nuspojava. Pozivat ćemo radnike da se cijepe. Prijetnja se nikada nije pokazala doba. Upravo preko medija, sastancima na nivou poslodavaca treba ljudima dokazivati prednosti cijepljenja. Na kraju je i njihovo zdravlje u pitanju i manja je vjerojatnost da se cijepljeni razbolimo, zaključio je Andrić za HRT.  

19. travanj 2024 04:17