StoryEditorOCM
RegionalVIZIONARSKI PROJEKT

Centar za pčelarstvo u Poličniku trebao je biti veliko regionalno središte, ali danas u njemu radi svega jedan jedini pčelar! Gdje je zapelo?

Piše HRT Radio Zadar
13. veljače 2022. - 17:19
Novoizgradjeni centar za pcelarstvo u gospodarskoj zoni u Policniku je nedavno dobio opremu potrebnu za rad.  Luka Gerlanc/Cropix

Centar za razvoj i edukaciju otvoren u zadarskom zaleđu u Poličniku prije nepune dvije godine trebao je postati dalmatinsko pa i nacionalno središte pčelarima koji bi tu punili med i iz Ravnih kotara ga distribuirali diljem Hrvatske i svijeta. Danas u tom centru radi tek jedan pčelar. Gdje je zapelo, pita HRT Radio Zadar. 

U ljeto 2020. ministrica poljoprivrede Marija Vučković svečano je otvorila prvi pčelarski Centar za razvoj i edukaciju u Hrvatskoj - u zadarskom zaleđu - u Poličniku. Najavljivalo se tada da će Centar povezivati poljoprivredu, poduzetništvo, administraciju, znanost i edukaciju te da će sav dalmatinski med u skoroj budućnosti izlaziti na tržište kroz punionicu u Ravnim kotarima. Ta skora budućnost očito još nije došla. U čitavom prostoru radi tek jedan pčelar, kaže načelnik Poličnika Davor Lončar:

- Organizirali smo više od 20 sastanaka, ne samo s pčelarima naše županije nego i šire. Ključ je samo u njima. Mi sad imamo potpisan ugovor s osobom koja to radi i sa Zavodom za javno zdravstvo za korištenje laboratorija.

Centar se dominantno koristi za brojne radionice, ulazi se u suradnju sa Sveučilištem u Zadru... ali temeljna svrha nije niti približno ostvarena:

“- Mi smo im nudili sve. Na temelju njihovih potreba i zahtjeva smo 2013. i 2014. krenuli u projektiranje dijela ove zgrade. - Što su pčelari naveli kao službeni razlog zašto nisu ovdje? - Teško ćete uopće od njih saznati razlog. Mi smo tražili da na svoje etikete stave da je to punjeno u ovom Centru. - I tu je zapelo? - Tu je zapelo. Ja ne znam razlog. Ali po najavama Ministarstva poljoprivrede, bit će tu zaokreta, kazao je za Radio Zadar.

Pitate li pčelare, itekako je jasno gdje je zapelo. Na samom početku priče. Vjerojatno najgori prinosi meda u povijesti. Zlatko Elveđi iz udruge pčelara Dalmatina ima 80 do 90 posto manje meda u odnosu na prethodne godine: 

“Vrlo je, vrlo krizna situacija s medom i teško da bi se itko odlučio ući u najam nečega, a ne znajući krajnji ishod. Mi smo razgovarali s malo većim proizvođačima koji bi se mogli uključiti u tu punionicu, preradu voska, oni su financijski moćni... Međutim, ljudi su otvoreno i jasno rekli da nema logike ulaziti u nešto u čemu se ne vidi nekakva zarada. 

Nitko nije mogao predvidjeti ekonomsku krizu koju je uzrokovala pandemija, teško je i boriti se s klimatskim promjenama zbog kojih je pčela i meda sve manje, ali ostaje pitanje izvođenja projekta za koji prethodno nisu postignuta čvrsta jamstva svih potrebnih sudionika.

Iako se spominje i dolazak mladih poduzetnika koji se bave proizvodnjom kozmetike i preparata od meda, Centar je još uvijek daleko od toga da postane središte dalmatinskog pa i hrvatskog meda. Kada je preklani prerezala svečanu vrpcu, ministrica Vučković nazvala je projekt vizionarskim. On je i dalje to; vizija koja čeka realizaciju.

08. svibanj 2024 08:59