StoryEditorOCM
RegionalNOVI FENOMEN

Česi masovno kupuju nekretnine na Jadranu, a sada je poznato i zašto: ‘Usporedili smo cijene...‘

Piše JL
31. svibnja 2022. - 15:15

Ima netko tko se ne čudi nego divi hrvatskim cijenama nekretnina - riječ je o Česima koji, prema pisanju njihovog medija iDnes, radije kupuju stanove na Jadranu nego vikendice u domovini.

Razlog?

Činjenica da je u Hrvatskoj, prema tvrdnjama čeških agenata za nekretnine, još uvijek moguće pronaći apartman na moru po cijeni nižoj nego što košta kuća za odmor na češkom kontinentu, a tvrde da je na njoj potom lakše kapitalizirati pa bi ta investicija za Čehe navodno trebala biti isplativija.

- Istina, traže se nekretnine, po mogućnosti s vrtom. Interes je velik - potvrdila je za češke medije analitičarka Šarlota Smutna iz Sreality portala za nekretnine.

Taj je interes, naime, posebno porastao tijekom pandemije, a posebno se traže nekretnine u Hrvatskoj, Portugalu, Španjolskoj i Italiji. Prema pisanju iDnesa, na Jadranu se apartman može kupiti već za 63 tisuće kruna odnosno 2600 eura za četvorni metar, dok kvadrat u Pragu sada već košta 4900 eura.

image
Jure Miskovic/Cropix

Prema riječima Tomaša Jelineka, direktora mreže agencija za nekretnine 21 Century, potražnja za nekretninama u inozemstvu posljedica je činjenice da su nekretnine u Češkoj dostigle iznimno visoke cijene, a Jelinek tvrdi da je sada pored mora moguće pronaći nekretninu po boljoj cijeni nego na češkom kontinentu.

Slično tvrde i u agenciji REMAX koja u ponudi ima stanove na Jadranu po cijenama nižima od vikendica u Češkoj, posebno onih u okolici Praga gdje su cijene iznimno visoke.

- Prosječne cijene kuća za odmor i dalje su u većini zemalja više nego prosječne cijene kuća u Češkoj, no i dalje su niže nego cijene nekretnina u Pragu gdje se ponuda uglavnom sastoji od velikih kuća za obitelji - kazala je za iDnes Hana Kontriš iz Sreality.

Cijene nekretnina u Češkoj u posljednje dvije godine su se udvostručile, a prema podacima Eurostata, samo prošle godine rast je iznosio 25 posto, najviše od svih zemalja članica EU.

Najviše su porasle cijene zemljišta za 23.2 te kuća za 17.9 posto, a rasle su i cijene najma, i to u prosjeku za oko 15 posto iz godine u godinu. Najam stana od 31 četvornog metra tako sada u Brnu stoji oko 750 eura za mjesec.

23. travanj 2024 07:30